PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 684 tys. ocen
7,8 10 1 684199
7,6 75 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Rzeczywiście film jest niezwykle surowy i ciężki, niesie w sobie ogromny ładunek emocjonalny. Ale nie był to dla mnie szok. Kilkanaście ładnych lat temu oglądałem polski film o takiej tematyce. I muszę przyznać że wtedy wywarł na mnie ogromne wrażenie. Z drugiej strony w kinie widziałem już bardzo wiele i może dlatego oglądanie filmu Aronofsky'ego nie było dla mnie aż takim szokiem. Niemniej jednak sposób w jaki reżyser pokazał kilka przykładów uzależnienia jest strzałem w 10. Zwłaszcza momenty, kiedy bohaterowie aplikują sobie swoje "ulubione" środki, są świetnie sfilmowane, potęgują jeszcze bardziej pewną systematykę i mechanikę "brania". Poza tym świetne role kobiet Ellen Burstyn i Jennifer Connelly

użytkownik usunięty
DoktorLejdo

W trakcie oglądania nie trzeba myśleć, reżyser nas wyręcza, czarno na białym, wielkie dzieuo.

użytkownik usunięty
DoktorLejdo

Właśnie że nie powinno się za bardzo myśleć na tym filmie, bo używanie mózgu podczas seansu może jedynie pogrążyć tą produkcje, ponieważ wtedy wyłapujemy luki w fabule

ocenił(a) film na 10

Skoro Ty nie myślisz podczas oglądania seansów ,tylko wlepiasz te swoje patrzały w ekran to wcale się nie dziwię ,że ''Forrest Gump'' ma u Ciebie 1 :) I nie mam z tym żadnego problemu ,uwierz mi. Po prostu mnie to nieźle bawi.

użytkownik usunięty
djrav77

czy ty czytasz ze zrozumieniem? ważnie napisałem ''nie powinno się za bardzo myśleć na tym filmie (Requiem dla snu)'' Poza tym Forest Gump jaki i ta produkcja są to filmy proste, które podają wszystko widzowi na talerzu

ocenił(a) film na 10

Nie chłopczyku. Czytam jak najbardziej ze zrozumieniem. Wiem co napisałeś. Potraktowałem Cię ironicznie po prostu i tyle :) Z kimś takim nie ma sensu po prostu pisać i tyle. A dlaczego? Bo dla Ciebie filmy ukazujące codzienne problemy tego Świata są proste i banalne ,a kino typowo rozrywkowe (Twoje ulubione chociażby gatunki) są w pełni skomplikowane i trudne w odbiorze i przekazie ,a Ty przecież takie właśnie uwielbiasz hehe
Przynajmniej się uśmieję przy tych kilku Twoich postach :)

ocenił(a) film na 5

Fakt ale nad lukami sie skupialem