PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 685 tys. ocen
7,8 10 1 684688
7,6 82 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

...jak na tak przeciętne filmidło, moze to wina tytułu ze spodziewałem sie po tym bog wie
czego a to jest zwykły przewidywalny film o ćpunach. Muzyka 10/10 sam film co najwyżej 7
ostatecznie 8/10

kevin_moore

"Zwykły film o ćpunach" to Trainspotting, tutaj jest coś więcej, marzenia, a narkotyki stają się jedynie środkiem.
A co do muzyki to podzielam zdanie. Jest fenomenalna, film momentami odstaje od niej poziomem, ale jest to solidna produkcja.

ocenił(a) film na 7
hirosaka

jakie marzenia tu jest pokazane staczanie sie, równia pochyła czyli najbardziej przewidywalny sposób w jaki można było zrobić film o ćpaniu, wiedziałem jak sie skończy tylko wzięli po pierwszej działce ;) właśnie Trainspottinng jest pod tym wzgledem ciekawsze. Ale Requiem przebija wszystko muzyką

ocenił(a) film na 1
kevin_moore

Zgadzam sie tylko co do muzyki, jest świetna, choć też, przez cały ten denny film puszczany jest tylko ten jeden utwór. A co do filmu był beznadziejny

ocenił(a) film na 4
adamm94

utwór dotyczący uzależnienia: http://www.youtube.com/watch?v=4g16H4mQZeA

ocenił(a) film na 9
kevin_moore

Zgadzam się do pewnego stopnia. Sam film wg mnie zasłużył na 7, bo mimo wszystko jest to niezły film, który pokazuje problemy ćpunów, i ich zachowanie dla zdobycia działki oraz dążenie ludzi do marzeń, dla których spełnienia są gotowi zrobić dosłownie wszystko (marzenie o czerwonej sukience i wejście w uzależnienie). Dla końcówki filmu mógłbym podnieść ocenę do 8, bo jednak jest poruszająca i bardzo wymowna. All in all, liczyłem na coś więcej, chociażby po samych ocenach na filmwebie, ale warto zwrócić uwagę, że w 2012 roku, zachowanie bohaterów nie budzi już takiego zdziwienia i nie wywołuje takiego szoku, jak to zapewne było w 2000 roku. Przez te marnych 12 lat świat się kompletnie zmienił, zwłaszcza kiedy przewodnim tematem są narkotyki. Podejrzewam, że w momencie pojawienia się tego filmu, jeszcze bardziej działał na ludzką psychikę niż teraz.

P.S. Oczywiście za muzykę podnoszę ocenę o 1, czyli 8/9 - jeszcze przemyślę ostateczną ocenę ;)

ocenił(a) film na 7
kevin_moore

Muzyka bardzo dobra wypełnia totalne dziury w tym filmie

ocenił(a) film na 10
kevin_moore

Film pokazuje 4 podręcznikowe przypadki i skutki uzależnienia. Dla kogoś kto nie jest w temacie i szuka tylko fajnych akcji po ućpaniu się film ten nie może być dobry. Ukazane tu jest prawdziwe piekło uzależnienia, mnie ruszył do głębi.

ocenił(a) film na 9
kevin_moore

Mysle, ze za film o cpunach 7/10, motyw matki, ktora rowniez pada ofiara i stacza sie na cpunstwo dodaje 1, plus muzyka. 9/10.