Ta część jest lepsza od Apokalipsy i Zagłady, ale na pewno gorsza od pierwszej części.
Bardziej od oceniania chciałbym zastanowić się nad fabuła całej tej serii. W pierwszej części dowiadujemy się prowadzono badania nad bronią biologiczną czy chemiczną. Wszyscy giną poza Alice i Addisonem , który póżniej w drugiej części zamienia się w stwora. W tejże drugiej części pomaga spotkanej grupie, ratuje dziewczynkę itd. Zmuszona była walczyć Addisonem, który "zmienia" imię na Nemesis, dzięki korporacji Umbrella. Teraz troszkę więcej o samej korporacji, która jest strasznie debilna. W Apokalipsie i Afterlajfie dowiadujemy się, że praktycznie nikt nie przeżył(nie wiadomo dlaczego broń biologiczna wpłynęła na ekosystem-powstanie pustyni, itd.). Umbrella w Afterlajfie nadal prowadziła badania nad bronią biologiczną!! Wtf? Po co? Na co? Nikt właściwie nie żył na ziemi, to na co im taka broń, na kogo by ją użyli? Zamiast tego powinni wynależć jakiś sposób na zamianę zombie znowu w ludzi(wiem pewnie to nie możliwe, ale warto by spróbować).
A oni zmodyfikowali zombie, którzy mają inne mordy, otwierają im się one na kilometr.
Gdzie w tej całej fabule sens? Rozumiem to horror, ale jednak szczątki rozsądku powinny być. Poza tym wątpię żeby cała ta zaraza przeszła dalej niż te zasrane Racoon CIty. Chyba, że nie kontrolowano tego w żaden sposób, albo Umbrella postarał się o te rozprzestrzenianie się choroby, co by było jeszcze większą głupotą. Chyba że czegoś nie pamiętam, to proszę o sprostowanie z łaski swojej. Podsumowując Pierwsza część byłą dobra, ale zmarnowano jej potencjał. Wyszło z tego totalnie bezsensowna fabularnie klapa. Co najwyżej można od biedy oglądać same walki z zombimi jeśli komuś się nudzi, i jeszcze filmów nie oglądał a zamierza.
P.S. Nie wiem jak było w japońskich wersjach czy jakichś komiksach czy w grach komputerowych. Odnoszę się tylko do filmów. które słabo już pamiętam, ale chciałem sobie trochę popisać na ich temat. Jeśli będzie ktoś łaskaw to przeczytać , to będę wdzięczny za komentarz, może ktoś ma inne zdanie lub takie same, itp, itd.