PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=482807}
6,2 69 tys. ocen
6,2 10 1 68859
4,3 15 krytyków
Resident Evil: Afterlife
powrót do forum filmu Resident Evil: Afterlife

Wrażenia z filmu

ocenił(a) film na 6

Jestem po wczorajszym pokazie przedpremierowym który odbył się w multikinie w warszawie... podzielę się z wami swoimi wrażeniami z filmu, na wstępie chciałbym tylko dodać że nie ogladałem wczesniej filmów z cyklu resident evil i jestem w tym przypadku benjaminkiem. Zacznę być może od efektów wizualnych bo rozpisując się w tej kwestii napomnkę być może na fabułę, film zaczyna się mocnym kopnięciem w gałki oczne widza, dość spektakularna scena początkowa daje do zrozumienia ze film będzie pełen wyrazistych efektów 3D z czego później pozostaną niespełnione oczekiwania ale o tym za chwile... film zaczynając się w moim mniemaniu od daje do zrozumienia idee trylogii oraz obraz tego co sie w niej działo przez ostatnie 3 czesci o ile wiem, (nie zgłębiałem wiedzy w tym temacie) dla mnie kompletnie nie zrozumiałe jako newbie. W innym temacie ktoś napomniał że film czerpie z serii matrix, to fakt! czerpie garsciami... anderson używa dokladnie tych samych trików co wachowscy 10 lat temu tylko ze w 3D, co wzbudziło u mnie niesmak, bo idea ruchów, kadrowania jest identyczna jak w produkcjach wachowskich ;/ film przepełniony jest akcji w spowolnieniu co po którym już z kolei efekcie spowolnienia ruchu w myślach rodzi się jedno ZNOWU!? Jednak nie wszystek umrę... oglądając film masz wrażenie że oglądasz Benchmark 3D, sposób kadrowania, ujęcia skonstruowane są tak by to 3D bylo widoczne caly czas...i jest przez pierwsze 25min, jakość scen jest zaiste perfekcyjna... jest to pierwszy film 3D w którym ostrość jest niebywała, oglądając miałem wrażenie ze oglądam film na Blue Ray, krajobrazy + postapokaliptyczny obraz w trojwymiarze robia wrażenie...
Muzyka jest dobrze wpasowana w tlo akcji i w tym względzie raczej nie ma nic do zarzucenia, ostre brzmienia towarzyszą non stop w filmie.
Fabuła... ciężko mi napisać cokolwiek w tym temacie... ponieważ nie chcę obrazić fanów serii ale mnie nie porwała, film jest przewidywalny od pierwszych minut nagłe zwroty akcji nie robią na widzu wrażenia, a obsada także bez koronkowych postaci z okładek raczej bardzo poprawna, co wiecej film wiecej razy wzbudzał salwe śmiechu na sali niżeli wzdychania z podziwu... Miejsce ma miedzy innymi taka sytuacja gdy w filmie po raz pierwszy spotykamy głównego boahtera skazanego na śmierć co więcej po raz pierwszy widz ma z nim styczność w momencie kiedy siedzi w więzieniu :| być może reżyser ma dość dobre poczucie humoru umieszczając w filmie taką scene... niektóre sceny w filmie miały naprawde potencjał a zostały zmarnowane, niestety... Dla fanów być może nie lada gratka, dla fanów efektów 3D fajny benchmark... dla osób które chcą spędzić wieczór dostając dawkę mocnych wrażeń... sposób na zmarnowanie pieniędzy... w ogólnej klasyfikacji

+dobre choć "nierówne" efekty 3D
+muzyka

-pełna patosu fabuła
-obsada (Wentworth Miller)
-efekty w filmie występujące niejednokrotnie "na siłe"
-zmarnowany potencjał

tyle ode mnie, mam nadzieje ze w czymś wam pomoże ta mała opinia o filmie, to moja pierwsza wypowiedź na forum więc prosze o wyrozumialość, dzieki :)

ocenił(a) film na 10
shewie

bardzo dobrze opisane wrazenia i w koncu ktos pisze pod katem tylko swojej osoby ja osobiscie napewno sie wybiore na ten film ale w przyszlym tygodniu bo narazie bilety w weekend sa za drogie :D pozdrawiam autora postu i polecam obejzenie poprzednich czesci seri ;)

Venom_6

Dzięki za info. Mam zamiar wybrac sie w ten weekend do kina. Zaluj, ze nie ogladales poprzednich czesci. Ciekaw jestem jakbyś zareagował:)
Sam juz nie wiem czy warto isc do kina, czy nie... Troche mi szkoda > 24 zł. No ale 3D Camerona jeszcze raz doda jakiegos smaczku. Nie samymi efektami czlowiek zyje!

ocenił(a) film na 7
shewie

Mnie Twoja opinia zachęciła. :)

Bardzo lubie tą serię filmów. Autorzy nie silą się na "nie wiadomo co". Nie udaja, że ich film to metafora jakichś wydumanych wartości. Wiadomo, że będą zombie i że będzie rozwałka. I to jest. W dodatku Milla z filmu na film wygląda coraz lepiej. Jak ona to robi?! :D

Piszesz, że film jest przewidywalny... Trudno, żeby nie był. :)

ocenił(a) film na 6
raistand

To może być głupie pytanie, ale świadoma tego zaryzykuje i zapytam: czy film jest straszny? Idę na niego jutro z kolegą, ale nie przepadam za horrorami, nie cierpię się bać... To będzie bardziej film akcji czy horror?

ocenił(a) film na 6
anitka333333

2 razy podskoczyłem i raz przetarłem krew z okularów. ale nie było tak źle:) kobiety odwracały głowę częściej

ocenił(a) film na 6
anitka333333

nie, nie jest... tylko zamknij oczy i uszy przed filmem bo lecial zwiastun Last Exorcism i Paranormal Activity 2. Ja też nie jestem zwolennikiem horrorów ale ten film nie straszy...

ocenił(a) film na 6
raistand

ok czekam na opinie...

ocenił(a) film na 6
shewie

Idę dzisiaj na 18 i coraz bardziej się boję;P ale macie rację, zawsze mogę zamknąć oczy, a zwiastuny chyba w ogóle sobie odpuszczę;) Napisze po filmie jakie są moje odczucia;)

anitka333333

A czemu dałeś "-" Wentworthowi ? Aż tak beznadziejnie zagrał czy o po prostu np. nie lubisz. Myślałam, że wreszcie oderwie się od łatki " Skazanego....." .

ocenił(a) film na 6
Ewcia78

to tak jakby teraz Mroczek (w trakcie ciągłego grania ofermy od 15lat w M jak Miłość) miał zagrać rolę Ministra Obrony Narodowej w filmie ekipa... this is ridiculous... nie da sie odczepić łatki która przylgnęła, pozatym kolejny fakt ze reżyser w filmie najnormalniej w swiecie zrobił sobie z niego jaja wsadzając go ponownie do więzienia... co wniosło do filmu to że siedział w więzieniu, wystarczyło troche zmienić scenariusz a moglibyśmy poznać go z innej strony :)

ocenił(a) film na 4
shewie

szkoda kasy

ocenił(a) film na 8
slawek27

mnie sie podobał, naprawdę efekty 3d wszechobecne, jak na typowy film z tej kategorii był genialny. matrixowy, to fakt, no trudno, jak kto lubi. dla mnie efekty ponad te z Avatara.

spirit2029

@Ewcia78 Nie dziwie się, że autor tematu dał Wentworthowi "-". Ten gościu nie nadaje się do tej roli. Film Resident Evil powstał na podstawie gry komputerowej o tym samym tytule. Wystarczy, że poszukasz w necie obrazów na temat postaci Chris Redfield i od razu zrozumiesz o co mi chodzi. Chris w grze to typowy żołnierz. Widac to po jego wyglądzie. A Miller jaki jest? Wątły i byle jaki. Reżyser dokonał chyba najgorszego z możliwych opcji wyboru aktora do tej roli.

ocenił(a) film na 6
MacMillan1993

I byłam już. W ogóle nie było tak strasznie.. Nastawiłam się na nie wiadomo co, serce mi waliło przed rozpoczęciem filmu, ale po pierwszych pięciu minutach już wiedziałam, że nie ma się czego bać. Może z dwa razy podskoczyłam na fotelu... W ogóle film był trochę nudny-zwłaszcza początek. Żeby pierwszą połowę gadać do kamerki i ględzić o tym, że nie ma ocalałych? Błagam... Poza tym dialogi też zostawiały wiele do życzenia;)
A największy brecht i tak był ze "Skazanego na śmierć":D:D Ten sam niby powalający wzrok, a kiedy powiedział, że zna drogę ucieczki z więzienia nie mogłam się opanować:)
Tak ogółem: jestem świeżo po filmie i pomimo, że pozostawiał wiele do życzenia to dobrze się na nim bawiłam.

użytkownik usunięty
anitka333333

mam pytanie. Wybieram sie na ten film w nastepnym tygodniu. Wiec... jak jest z efektem 3D? jest dobry?

ocenił(a) film na 6

Teraz 3D jest w modzie i po prostu wszyscy z tego korzystają. Ale uwierz mi, w tym filmie praktycznie nie było takich efektów... A jeśli już były to zawsze odczuwane w ten sam nudny sposób, czyli wrażeniem, że coś w ciebie leci. W ogóle tak z dobrego serca szczerze ci powiem, że jak możesz wybrać coś innego to zrób;)

użytkownik usunięty
anitka333333

Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. :)

ocenił(a) film na 10

@anitka333333

Nie było efektu 3D ??????????

Cały film był w 3D kręcony kamerami 3D!!!!! Efektu to nie było w chamskich konwersjach, w RE mamy niesamowitą głębie obrazu, ostrość i prawdziwy trójwymiar. Oglądany tradycyjnie RE straci na prawdę wiele!!

PS. http://www.cinemablend.com/new/To-3D-Or-Not-To-3D-Buy-The-Right-Resident-Evil-Af terlife-Ticket-20591.html

ocenił(a) film na 4
LukC

No właśnie to chyba zależy od osoby i od jej wymagań, bo mnie 3D też nie zachwyciło. Nie mam wady wzroku jeśli o to chodzi... myślę że Helios to dobre kino... byłem już na wielu filmach 3D (m.in. na Avatarze) ale efekty 3D nie zachwyciły mnie na żadnym. Powstaje więc pytanie czy to ja wymagam za dużo, czy inni wymagają za mało...

ocenił(a) film na 10
Punisher6186

nie .... 1 na 10 osób nie odczuwa tych efektów 3D ... i to nie jest wada wzroku , czytałem gdzieś artykuł on tym że to po prostu mózg nie daje sie oszukać i tyle

ocenił(a) film na 4
Skrapi_Koko

Łał :) Mam mózg który nie daje się oszukać :) Z tym że ja widzę te efekty, ale nie robią na mnie wrażenia.

ocenił(a) film na 6
Punisher6186

wiesz to zależy też od jakości, jak nadmieniłem w opisie, odczuwałem to tak jakbym oglądał film w HD, pierwszy raz odczuwałem takie doznania wizualne bo obraz, ostrość, głębia była naprawde bardzo dobra, dotychczas oglądałem filmy 3D widzac pewne niedoskonałości, smużenie nieostrość, tutaj wszystko raczej bardzo dobrze spasowane... za rok ogladajac 3d doznania pewnie znów będą inne bo technologia ewoluuje widać to po filmach.

ocenił(a) film na 6
LukC

Nie chodzi mi o to, że nie było wcale efektu 3D. Masz rację, film miał niezaprzeczalnie świetną grafikę. Chodziło mi bardziej o sceny, w których na prawdę czujesz jak cie wgniata w fotel, albo uchylasz się przed lecącym strzałem. JA przynajmniej jako widz takich scen oczekuję będąc na projekcie 3D. W tym filmie było tego bardzo mało...

ocenił(a) film na 8
anitka333333

ty chyba oglądałaś inny film, albo nie wiesz co to śa efekty 3d, bez urazy, ale ten film, nawet biorąc pod uwagę recenzje zachodznie aż ocieka tymi efektami. ja nie widziałem w żadnym filmie ich tyle, co tutaj.

użytkownik usunięty
spirit2029

Raczej się wybiorę. Moj mozg na szczęście daje się oszukać. ;)

ocenił(a) film na 5
spirit2029

Ja nie widze rewelacji w tym 3D. Podniecili sie tym Avatarem i teraz do kazdego filmu dają na siłe 3D

użytkownik usunięty
SensationTMF

A ja bardzo lubię 3D.

ocenił(a) film na 10
SensationTMF

@SensationTMF

Do każdego filmu może i dają PSEUDO 3D (konwersja z 2D). RE - Afterlife jest jedynym (oprócz Avatara) filmem NAKRĘCONYM W 3D!!!

Różnica jest kolosalna!

ocenił(a) film na 6
LukC

polemizowałbym z tym czy jedynym...

ocenił(a) film na 10
shewie

tak ... jak na razie to tylko Avatar i RE4 są w prawdziwym 3D ..... nie licząc bajek typu Szrek 4 .... reszta to beznadziejne końwersje do 3d

shewie

miałem tą przyjemność oglądać wczoraj film którego nie pozwoliłbym sobie przegapić, ale oceniając go tu i teraz miałem wątpliwości, czy ocena 7 nie jest za wysoka. Zdecydowanie poprzedna część residenta bardziej przypadła mi do gustu. Film momentami był nudny, ciągnął się jak ... wszyscy wiemy jak. Przyznaję, że dobór muzyki był bardzo dobry, można było troszkę potupać :) Cieszy mnie fakt, że z horroru przeszli na thriller s-f, i może właśnie za to ta 7 :)

ocenił(a) film na 6
sebawasik

Avatar jest dla mnie jak dotychczas ideałem pod względem efektów 3D, a RE nie dorasta mu do pięt. Przede wszystkim przez nudny momentami scenariusz. Akcji wartych pokazania w 3D było mało, więcej było ględzenia na niepotrzebne tematy. Takie jest moje zdanie.