PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=186641}

Resident Evil: Zagłada

Resident Evil: Extinction
2007
6,7 84 tys. ocen
6,7 10 1 84493
4,9 16 krytyków
Resident Evil: Zagłada
powrót do forum filmu Resident Evil: Zagłada

Trzecia część cyklu Resident Evil wchodzi z całkiem nowym spojrzeniem na serię. Za sprawą nowego reżysera Mulcahy'ego, miałem wrażenie, że Resident Evil: Zagłada, nie pochodzi od Resident Evil.
Może zacznę od wad - znikomych. Mam trochę żal do Russella, że nie przedstawił w jaki sposób wirus T rozniósł się na całą Ziemię. Jak wiemy na Racoon City zrzucono bombę atomową mającą na celu zapobiegnięcie rozprzestrzenieniu się zarazy. Natomiast w Zagładzie dostajemy już postapokaliptyczny świat. Brakowało mi również mrocznego klimatu zagłady. Skoro jak widzimy wedle gatunku jest to horror to naprawdę przydałoby się stworzyć trochę napięcia. Mniej mamy też korporacji Umbrella; ukazana została jako bezsilna, goniąca za własnym cieniem organizacja. Z tej strony spodziewałem się więcej.
Bardzo się cieszę, że podczas scen akcji wrócono do dobrych utworów hard-rocka. Bardzo podobały mi się również same sceny akcji - bardzo żywiołowe. Alice.. naprawdę jest wspaniała ;) Wróciła ostra, zabójcza i śmiertelnie niebezpieczna. Sceny walki Alice, naprawdę dają filmowi wiele plusów. Sama ona wytwarza mnóstwo przyjemnego klimatu. Przyciąga oko.
Niezgłubsza historia `konwoju`. Nie powiem taki mały przerywnik w serii. Niczego wielkiego do niej nie wniósł, a oko nacieszył!
Jak można by było podnieść ocenę? Życzyłbym sobie więcej wionącego klimatu i wyk*rwistych scen walki. Mimo wszystko było bardzo dobrze. Widzimy się w Zaświatach, następnej soboty ;)

ocenił(a) film na 7
Jaskier16

Nareszcie napisałeś coś porządnego o RE. Na Apokalipsie opisałeś to bez sensownie. Tutaj się z tobą zgadzam.