PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95743}

Resident Evil 2: Apokalipsa

Resident Evil: Apocalypse
2004
6,7 84 tys. ocen
6,7 10 1 83728
4,2 20 krytyków
Resident Evil 2: Apokalipsa
powrót do forum filmu Resident Evil 2: Apokalipsa

7/10

ocenił(a) film na 7

Dałbym 8 jak pierwszej części bo według mnie jedna od drugiej niczym nie odbiegała ale... główny rywal Alice- Nemezis. Bardziej się go chyba spier*olić nie dało. Wygląda jak nędzny potwór z filmów lat 80-ych dno. fabuła ciekawa, od razu dodam, że ciekawa jak na tego typu filmy, nie doszukujmy się tu fabuły wspaniałej jak w "Ojcu chrzestnym" itd. To nie ten gatunek. Ogląda się bardzo dobrze i cały czas coś się dzieje a w tym gatunku to podstawa. Ciekawe zwroty akcji w ostatnich 30 minutach ;-)
Zdecydowanie polecam, nawet tym co nie przepadają za tym gatunkiem.
(omijając w ocenie postać Nemezis bo jak napisałem to straszna pomyłka.)

ocenił(a) film na 7
Sprite_87

Właśnie Nemezis był zajebisty, noo jak dle mnie

ocenił(a) film na 7
lordofthedead

No według mnie wyglądał po prostu tandetnie, na ten rok produkcji mogli się trochę bardziej postarać.

ocenił(a) film na 6
Sprite_87

Moim zdaniem odwzorowali go bardzo dobrze- szczegolnie buzke. Jedyne co bylo u niego tandetne to jego bronie. widac bylo , ze sa z plastiku czy kij wie czego. Poprostu byly za lekkie i to bylo widac. Pozatym podobala mi sie bardzo postac Jill. Super sie poruszala i kucala - identycznie jak w grze. Uklony dla Sienny.

ocenił(a) film na 7
HuggyBear

Według mnie jak na ten rok produkcji to został zrobiony tragicznie, i najbardziej mi właśnie chodzi o cały jego wygląd i o to jak się sztucznie ruszał. Moim zdaniem to strasznie poszli po kosztach przy tych efektach...

ocenił(a) film na 9
Sprite_87

Wg mnie Nemesis jest ok. Gra aktorów też dobra. Sceneria itp ok. Jedynie co mi się nie podobało to początek za szybko poleciał. 5 minut filmu i całe miasto zmieniło się w zombie. Mogliby pokazać (5 MINUT CHOCIAŻ dłużej) jak się zaczął rozprzestrzeniać wirus. Kolejna sprawa to w szkole. Małe zombiaki zadziobały reporterke i potem ją "przetransportowali" gdzie indziej żeby lepiej smakowało czy jak? Akcja na cmentarzu jak zombiaki wyłaziły z grobów to już totalny absurd bo wirus-T działa inaczej. Po za skromnymi potknięciami jest ok.

użytkownik usunięty
Pwuriel

A ja do Nemesisa nie mam zastrzeżeń. Jest identyczny jak w RE3 a co do tego że absurdem było jak zombie wychodziły z grobów to bym się posprzeczał bo najwidoczniej ktoś tu nie grał właśnie w RE3: Nemesis gdzie jak biegaliśmy właśnie po parku czy cmentarzysku (już nie pamiętam dokładnie) to właśnie zombie wychodziły spod ziemi... tak było. Więc to jednak nie jest absurdem

ocenił(a) film na 9

Ojć wybacz. Moje niedopatrzenie. Teraz pamiętam w RE3 te sytuacje. Mój bład, lecz nie pamiętałem tego, bo grałem w Nemesis kilka lat temu.

ocenił(a) film na 8
Pwuriel

A ożywione zombiaki na cmentarzu tak chyba powinno być? Wirus T ożywia martwe komórki, więc Zdechlaki mogły wstać z grobu tak mi się wydaje

użytkownik usunięty
Pwuriel

słuszne uwagi.

ocenił(a) film na 8
Sprite_87

dwojka calkiem fajna, jak na kontynuację, to w miare niezła, a Nemesis mi akurat przypadł do gustu, może dla tego ,że znam go z gry o Residencie, jego mutacja wygląda bardzo ciekawie i fajnie się go ogląda gdy walczy z Alice

ocenił(a) film na 9
Sprite_87

dla mnie Nemezis fajny z akcja wybicia S.T.A.R.S w budynku walka wrecz z nim juz nie

ocenił(a) film na 6
gulewiczbaka

NEMESIS powinien byc bardzije agresywny, powinien im deptac po pietach, nie powinien byc sterowany przez komuter. to byla bestia do zabijania, co nie miala oporow i miala jeden cal: zabic kazdego zywego. Nemesis w grze był szybki, uparty, trzeba bylo stoczyc z nim kilka pojedynkow, po ktorym obrywał po trochu, by za jakis czas zaatakaowac znowu!!!
brak mu bylo tego!
najbardziej boli fakt, ze nemesis sie nawrocil i zaczal im pomagac...

ocenił(a) film na 9
maniekboy

fakt,przynajmnie dobrze wymyslili widok z jego perspektywy (procentowy licznik zycia,amunicja itp).

ocenił(a) film na 9
maniekboy

Oj nieee. Nemesis nie zabijał wszystkich żywych tylko wszystkich członków S.T.A.R.S.

ocenił(a) film na 7
gulewiczbaka

Dokładnie, najbardziej mi się nie podobała walka z nim, miał po prostu tak sztuczne ruch, że aż mnie ta scena odpycha...

ocenił(a) film na 6
Sprite_87

Nie grałam w gre ale mam to w planach.

Nie wiem jak Nemesis wypada w porównaniu z tym z gry ale dla mnie jako osoby oglądającej film w oderwaniu od niej był raczej tandetny. Montaż w scenach walki mnie drażnił. Ujecia były tak pocięte, że przez chwilę było mi niedobrze. Ta postać w ogóle nie zadziałała na mnie emocjonalnie, jeśli wiecie co mam na myśli.

ocenił(a) film na 7
fantynaaa

Zdecydowanie się zgadzam.

ocenił(a) film na 6
Sprite_87

Zgadzam się co do Nemesis, jak go pierwszy raz zobaczyłem to prawie wybuchłem śmiechem.