PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95743}

Resident Evil 2: Apokalipsa

Resident Evil: Apocalypse
2004
6,7 84 tys. ocen
6,7 10 1 83728
4,2 20 krytyków
Resident Evil 2: Apokalipsa
powrót do forum filmu Resident Evil 2: Apokalipsa

Po nieudanej części pierwszej filmu, którą fani gry obrzucili mięsem reżyser pomyślał sobie tak:
"Tym razem wezmę co ciekawsze sceny z gry, posklejam to w całość, podpiszę się pod tym i będzie ekstra! Ale jestem geniuszem, samozwańczym co prawda, ale zawsze to coś!"
I tak też się stało, oprócz wyżej wspomnianej na żywca kopii film uraczy nas również przekręceniem faktów oraz absurdami takimi jak wzrok na podczerwień ślepego Lickera oraz HUD i ruchy Nemesisa niczym u Robocopa. To tyle jeśli chodzi o spojrzenie okiem zawiedzionego gracza.

Patrząc bardziej chłodnym okiem, bardziej obiektywnym dostrzec można średnią grę aktorską, drętwe dialogi oraz walki i ujęcia z nimi związane nie pasujące w ogóle do fabuły. Należy wspomnieć, że ujęcia podczas walk wręcz były już wykorzystane w znanym filmie Matrix, ale pewnie autor nie oglądał, mama nie pozwoliła. Rzuca się także w oczy beznadziejny montaż poszczególnych ujęć i szybkich zmian kamery.

Za plus filmu można policzyć jedynie nogi i makijaż Sienny Guillory.

Dziękuję.

pasQdo

Moim zdaniem pierwsza część była najlepsza, bo trzymała się śmierdzących i rozkładających się zwłok. Tak na poważnie. Każda kolejna część to tylko pokazanie jak można bardziej spieprzyć klimat zombie apokalipsy. Maksymalnie naciągnąć co się tylko da. Maszerująca horda umarlaków pod lodem to tylko główny powód do żartów. Domena Zła jak to tradycyjnie Polska telewizja potrafi przetłumaczyć spadła, tak nisko że mogę śmiało potwierdzić że serial The Walking Dead z mniejszym budżetem przeznaczonym na produkcję kolejnych odcinków i sezonów, wyprzedza tą zombie katastrofę. Podsumowując obejrzałem pierwszą część Resident Evil mając 14/15 lat i nie mogłem spać bo była dla mnie bardzo straszna. Natomiast kolejne epizody z życia Alice to klapa.