PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95743}

Resident Evil 2: Apokalipsa

Resident Evil: Apocalypse
2004
6,7 84 tys. ocen
6,7 10 1 83728
4,2 20 krytyków
Resident Evil 2: Apokalipsa
powrót do forum filmu Resident Evil 2: Apokalipsa

Moim skromnym zdaniem ta część jest najlepsza. Ukazuje z grubsza całą zarazę miasta, jego upadek, a następnie szaleńczą próbę ucieczki bohaterów z Racoon przed "dezynfekcją". Zdecydowanie bardziej mi się podoba ta część niż jedynka, ponieważ osobiście nie lubię takich klaustrofobicznych klimatów jakie tam występują.
We wszystkich częściach wszystko trzyma się w miarę kupy, ale boli mnie fakt, że o ile o trójce dorosłych bohaterów (którzy wywieźli Alice z Umbrelli na końcu RE Apokalipsa), wiemy później trochę, to kompletnie przemilczane zostały lost małej Angie, a z obsady najnowszej części wynika, że jej nie zobaczymy. Również, mogłoby zostać powiedziane kilka słów czemu epidemia ogarnęła cały świat skoro Racoon City wraz z wirusem zostało zrównane z ziemią.
Ot tak jeżeli mam się o co przyczepić. Może scenarzystom kompletnie zabrakło pomysłów na te tematy albo może zapomnieli o tym lub zostało to celowo przemilczane.
Jeżeli macie jakieś teorie odnośnie ww niejasności to dzielcie się nimi tutaj :)

ocenił(a) film na 9
kfcboy

dobry był,nie moze matrix ale dobry

kfcboy

Również moim zdaniem jest to najlepsza z części. Utrzymana w dobrym, mrocznym klimacie ;)
Hmm..i też jestem ciekawa dlaczego nie kontynuowano wątku Angie. To była dość ważna postać.

ocenił(a) film na 7
Rena39

Dla mnie też najlepsza z serii, lekka, jeszcze nie przesadzona, chociaż akcji jest całkiem sporo.

Co do Angie: Została zabita przez Alice, bo Umbrella po klonowaniu mogła kontrolować jej poczynania. (Dlatego w 3. części Alice oddziela się od pozostałych i unika satelit)
Racoon City było tylko jedną z placówek gdzie eksperymentowano na wirusie T. Tam pracowała Alice, dlatego na tym skupia się akcja filmu.

Fasco

Czekaj chwilkę, o zabiciu Angie była mowa w filmie ? Naprawdę to przegapiłam ? Czy może mówisz teraz o akcji w grze ? Widziałam tylko filmy, więc nie bardzo orientuję się w tych wszystkich szczegółach. Z góry dzięki za odp. ;)

ocenił(a) film na 7
Rena39

Też było to dla mnie niejasne więc spradziłem na wikipedii. Możliwe, że zostało to wspomniane w 3 części, nie pamiętam, w każdym razie fabularnie się zgadza: Alice oddziela się od grupy i podróżuje sama, unikając satelit. Kiedy ratuje Carlosa i resztę przed wronami, wyjaśnia się, że jej nie ufają i że jest niebezpieczna dla innych. Potem podczas pułapki w Las Vegas Alice niszczy procesor w satelicie, przez którą Umbrella próbuje kontrolować.

Między każdą częścią jest sporo niejasności, dlatego posiłkuję się zasobami neta, ale możliwe, że w grach jest wszystko jako tako wyjaśnione.

ocenił(a) film na 7
Fasco

"Angela's character was neither seen nor mentioned in the third film. Her fate is only revealed in the novelization of Extinction.

NOTE: The following section contains information that appears in the Resident Evil novelizations, which have been classified as non-canon from the primary movieverse.

After escaping from Raccoon City in 2002, Angela and the others remained in hiding for some time from Umbrella and U.S. Government agents secretly under their employ. Eventually, the Global T-Virus outbreak began and Angela, Alice and the others joined up with other survivors into the "Strike Team", a mismatched collection of survivors journeying across the United States saving as many people as they could from the growing zombie legions.

It was during combat with zombies besieging yet another survivor enclave that Sam Isaacs tested his cybernetic control over "Project Alice". Isaacs commanded Alice to return to Detroit (one of the few cities protected from zombies and mass upheaval) and bring Angela with her at Chairman Albert Wesker's behest. Upon their arrival, however, Isaacs explained that Angela was of no use to Umbrella's research in finding a permanent t-Virus cure, as the strain of t-Virus she had within her was an entirely different strain from the one sweeping across the globe. As such Isaacs ordered Alice to kill Angela, which she did so by shooting her in the head. Angela's death was instant."

Fasco

Niezła ciekawostka, dzięki :)
Szkoda tylko, że w trzeciej części nic nie wspomniano o śmierci Angie. Film zyskałby na takim wątku.

kfcboy

Nie wierzę, że wy ludzie tak na serio...