6,9 127 tys. ocen
6,9 10 1 126689
5,9 36 krytyków
Robin Hood
powrót do forum filmu Robin Hood

Tak fachowo podchodząc do sprawy film wypada niezwykle cienko. Zdecydowanie słabszy od Gladiatora, który także nie zachwycał... Nie jest to film historyczny, a fantasy też nie. Taka mdła papka pełna patosu i powielanych scen osadzona w średniowieczu. Nic więcej.

ocenił(a) film na 7
Alex_Tyler

No... Nowy Robin Hood z jednej strony jest bardzo dobry, z drugiej znacznie słabszy. Miałem nadzieję, że nie zobaczę strasznie naciąganych, prawie kiczowatych scen, a takie właśnie niestety się zdarzały. Nie podobała mi się Marion - ale to w końcowej części filmu... Bzdurne sceny ;) Za to zachwyciła mnie scenografia, bardzo dokładna i przekonująca. Domostwa ludzi były pełne życia i nie przypominały scenografii teatralnej. Wg mnie to wielki plus, tak samo jak gra aktorska - postacie były bardzo wyraźnie zarysowane i takie... "pełne", szczególnie Mały Dżon i cała banda ;) Sytuacje humorystyczne też były w porządku. Niektóre wątki filmu wydawały się nie do końca potrzebne, chociażby przeszłość Robina, ale w sumie to niewielki zarzut.

Reasumując: 7/10. Costner póki co wiedzie prym wśród Robin Hoodów ;)

ocenił(a) film na 4
Alex_Tyler

Siema, zgadzam się w dużej części z autorem wątku. Ale 2/10 to może odrobinę za mało. Ja podszedłem na chillu, nie spodziewając się za wiele, przez co 4/10 jest ;). Najeżdżanie wzajemne na siebie jest bez sensu,a tym bardziej obrażanie. Każdy ma odmienne upodobania i oczekiwania co do filmu. Mi osobiście nie wkręcił się plastik, jak i cholerny patos. Ale jak już dziabnąłem wcześniej, było to do przewidzenia.
Pozdro

ocenił(a) film na 3
MCDEVIL

"Tak fachowo podchodząc do sprawy" .. i wszystko jasne

ocenił(a) film na 3
DLoN92

Bawi cię to? Bawi cię to ze ktoś podchodzi poważnie do filmów co?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
anty_alextyler

Panie Alex_Tyler zauważyłam, że strasznie podoba się panu zabawa w krytyka filmowego. Tylko chyba troszkę za bardzo się pan wczuł, jak pan chce dalej zagłębiać się w owy fach, to błagam pana niech pan troszkę się podowiaduje, poczyta tu i ówdzie o tym, jak się powinno oceniać filmy i jakie czynniki bierze się pod uwagę przy ich ocenianiu. I odpieprz się pan od Gladiatora!

ocenił(a) film na 3
izunia1027

Kulturalniej proszę!

Alex_Tyler

Gladiatora oceniłeś na 3, a "zdecydowanie słabszego" Hooda na 2? Rzeczywiście - kolosalna różnica...

Noane

a jeśli wg ciebie 3 oznacza "może być, aczkolwiek średni", to 2 chyba nie jest u ciebie aż takie beznadziejne
chociaż IMO dziwne wartościowanie jak na 10 stopniową skalę

ocenił(a) film na 4
Noane

ja się zawiodłam... ale nie aż tak żeby dać 2...
u mnie tak 4/10 :)

i słynne "spotkajmy się pod białym koniem" - skojarzyło nam się to z działalnością UFO i było po nastroju - śmiech do końca filmu :D

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
Alex_Tyler

"fachowo"

Buahaha, mogę przestać się już śmiać?

Alex_Tyler

Ja pierdziele, ludzie jeszcze sie ie nauczyliscie ze on lubi robic zamet, to jest typ czlowieka ktory prowokuje do wkuriwania innych a sam ma z tego polewke. Jak pewnie zauwazyliscie najlepsze hity ocenia jako badziew. Zignorujcie go i innych podobnych a dadza spokoj w koncu.
Co to filmu nie ogladalem i nie mam zamiaru nawet gdyby nic innego nie bylo. Dla mnie styknie stary serial ktory lecial kiedys w telewizji i on byl najlepszy. Nie mam zamiaru ogladac tego samego z innymi aktorami i troche zmieniona fabula.

ocenił(a) film na 7
gorhand

Hmm ... jeśli się nie oglądało filmu o którym się pisze to chyba nie powinno się wypowiadać na jego temat ...
Ja też uważam że serial " Robin z Sherwood ' to jak dotąd najlepsza adaptacja legendy o Robinie w kapturze ale i tak mam zamiar oglądać kolejne jej adaptacje bo każda z nich wnosi coś nowego i może pokazać nam tę historię w innym świetle,z innej perspektywy
tak ostentacyjne odrzucanie nowej adaptacji ogranicza tylko horyzonty myślowe,bo nie można się zamknąć w kręgu jednej / choć świetnej / adaptacji i nie skonfrontować z nią kolejnych.

lelen_lis

widac ze autor postu nie ma zbyt duzej wiedzy na temat kina a gusta ponizej normy no ale coz - uszanujmy odmiennosc i zacofanie innych - ilorazu inteligencji sie nie wybiera ;)

użytkownik usunięty
Alex_Tyler

Gladiator słabiutki??? a masz mózg???

użytkownik usunięty

No jak ktoś ma mózg to Gladiator jest słaby...

ocenił(a) film na 8
Alex_Tyler

aaaa ja nie wiedziałem o co chodzi ale po obejrzeniu sobie jakie oceny wystawiasz filmom nie mam pytań , nawet nie wchodzę w polemikę bo nie ma sensu . Zapewne jesteś bądz nie jesteś jednym z tych szalonych twórczo niespełnionych reżyserów . jedno pytanie następujące jaką to kryterium oceny przyjąłeś oceniając film np. Spartakus przypominam twoja ocena 1

Alex_Tyler

Polecam Starą Baśń lub Krzyżaków skoro tak Ci zależy na historii bądź fantasy ;)

ocenił(a) film na 8
Alex_Tyler

alex_tyler - jestes mega imbecylem z innej galaktyki , napisz sobie scenariusz trepanacji czaszki i badz pewien ze grasz w nim glowna role. krzyz na droge.

Z3GLARZ

mniejsza z tym czy alex ma racjęczy nie - ale wyzywacie go od gówniarzy i imbecyli pokazując tylko że to wy nimi jesteście. wystarczy popatrzeć na wasze słownictwo i kulturę wypowiedzi. jak ktoś ma inne zdanie od waszego to od razu go linczujecie obelgami godnymi trzepakowych patologów.
i kto tu wychodzi na gówniarzy i imbecyli ..?

ocenił(a) film na 8
Alex_Tyler

Moim zdaniem swietny film bardzo pozytywny w ogladaniu,nie nudzi, wazne sa szczegoly,scenografia, na poziomie spodziewanym produkcji tego kalibru,wiec zajebista,co by nie mowic film MEGA!!,ale nie jest lepszy od ksiaze zlodziei, a mialem nadzieje ze bedzie... nie wiem po prostu cos bylo w tamtym filmie czego nie da sie powtorzyc ani polepszyc,dla mnie robin hood zostanie jeden ,...,..z Azeem-em z mieczem wielkosci malucha ,krajajacym czarownice, ktora wychowala pogietego szeryfa,z niedoleznym Guyy z gisbourne jako przydupasem.
Natomiast nic nie zmieni faktu ,ze nigdy nie ujdzie mi z glowy serial tv (1984-1986) gdzie horn mysliwy duch lasu pomagal i sterowal krokami hooda,zjawiajac sie od czasu do czasu dodajac mysticyzmu calej histori i postaci co bylo nie do przebicia, nie pokonane przez zadna ekranizacje do tej pory .Nazir wspomagajac bohatera swoimi dwoma saracenskimi szablami jest niezastapiony.