na ich stronie jest napisane tak:
SKODA 4DX Robocop 4DX 2D napisy
to znaczy ze film jest w 2D ?
Raczej nie IMAX, a 4DX - to o wiele mniejsza sala od IMAXa.
Film będzie wyświetlany w wersji 2D z dodatkowymi bajerami kina 4D (ruchome i wibrujące fotele, świst powietrza koło uszu, możliwe też użycie efektu zapachowego, dymu i błysk stroboskopów, wody w CC 4DX raczej nie używają).
Fakt. Zapewne ukłon w stronę osób źle reagujących na filmy 3D oraz w stronę oszczędności. :)
pracuję tam, to mogę Ci wytłumaczyć:
nie jest to ani kwestia cięć, ani oszczędności, jak niektórzy niesłusznie tu sugerują, ale dystrybucji filmu. Każdy film oddawany jest do dystrybucji z reguły w technologii 2D i dopiero dystrybutor podejmuje decyzję o jego ewentualnej konwersji do 3D. W przypadku RoboCopa takiej decyzji nie ma, więc sam obraz pozostaje w 2D (tak samo było, kiedy puszczaliśmy drugą część Igrzysk Śmierci).
Pozostałe efekty oczywiście pozostają. Nie jest to IMAX, ale ekran jest na tyle duży, że i bez trójwymiaru filmy dobrze na nim wypadają w połączeniu z ruchem :)
"(...) jak niektórzy niesłusznie tu sugerują (..)" - dyplomatycznie napisane! :)
Byłem święcie przekonany, że "RoboCop" przeszedł konwersję do 3D. Ba, przysiągłbym nawet, że widziałem zwiastun filmu w 3D pod koniec zeszłego roku. Teraz ze zdziwieniem stwierdzam, że jest inaczej. Sorka, że te nieumyślne oszczerstwa.
PS.
A wiesz może jak wygląda dobór filmów do przystosowania do sal 4D? Czy to kwestia lokalna danego kina, sieci kin, czy może dystrybutorów (lokalnych lub międzynarodowych)?
też myślałam, że puszczą to w 3D, ale jednak :X
szczerze, tego nie wiem, wygląda to na to, że wrzucają film, który w danym momencie wchodzi, przyniesie dużą oglądalność i jest naszpikowany wystarczającą ilością efektów, aby zatrząść ludźmi :D wielkiego porównania nie mam, bo w Polsce Arkadia to jedyna sala 4DX, wygooglowałam jeszcze jedną na Węgrzech ale tam też puszczają RoboCopa w tym momencie (i chyba Krainę Lodu, która u nas też chwilę leciała :)), ale po premierach spokojnie można przewidzieć, co będzie grane w 4D ^^
Ostatnio przeliczyłem się co do obecności dwóch filmów w sali 4DX - "Pacific Rim" i "Wyścigu". Jak potem o tym myślałem na spokojnie, to zauważyłem że łączy je obecność długich scen rozgrywających się w rzęsistym deszczu - w sumie sam bym nie chciał być zraszany przez bite 5 minut. :)
Dzięki za info!
Pozdrawiam!
Czyli co ten film nie jest w 3D - lekkie ździwienie od kiedy wyszedł avatar wszyscy poszli w 3d