PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=482808}
6,1 71 tys. ocen
6,1 10 1 70754
6,1 27 krytyków
RoboCop
powrót do forum filmu RoboCop

na ich stronie jest napisane tak:

SKODA 4DX Robocop 4DX 2D napisy

to znaczy ze film jest w 2D ?

esuba94

Tak, jest 2d ale w technologii imax, jest większy ekran i lepsza jakośc obrazu i dźwieku.

ocenił(a) film na 7
anitaKawenska

Raczej nie IMAX, a 4DX - to o wiele mniejsza sala od IMAXa.

Film będzie wyświetlany w wersji 2D z dodatkowymi bajerami kina 4D (ruchome i wibrujące fotele, świst powietrza koło uszu, możliwe też użycie efektu zapachowego, dymu i błysk stroboskopów, wody w CC 4DX raczej nie używają).

ocenił(a) film na 7
Khaosth

To troche głupie dają efekty 4D ale 3D nie dadzą.

ocenił(a) film na 7
esuba94

Fakt. Zapewne ukłon w stronę osób źle reagujących na filmy 3D oraz w stronę oszczędności. :)

esuba94

pracuję tam, to mogę Ci wytłumaczyć:

nie jest to ani kwestia cięć, ani oszczędności, jak niektórzy niesłusznie tu sugerują, ale dystrybucji filmu. Każdy film oddawany jest do dystrybucji z reguły w technologii 2D i dopiero dystrybutor podejmuje decyzję o jego ewentualnej konwersji do 3D. W przypadku RoboCopa takiej decyzji nie ma, więc sam obraz pozostaje w 2D (tak samo było, kiedy puszczaliśmy drugą część Igrzysk Śmierci).
Pozostałe efekty oczywiście pozostają. Nie jest to IMAX, ale ekran jest na tyle duży, że i bez trójwymiaru filmy dobrze na nim wypadają w połączeniu z ruchem :)

ocenił(a) film na 7
kmiszczyszyn

"(...) jak niektórzy niesłusznie tu sugerują (..)" - dyplomatycznie napisane! :)

Byłem święcie przekonany, że "RoboCop" przeszedł konwersję do 3D. Ba, przysiągłbym nawet, że widziałem zwiastun filmu w 3D pod koniec zeszłego roku. Teraz ze zdziwieniem stwierdzam, że jest inaczej. Sorka, że te nieumyślne oszczerstwa.

PS.
A wiesz może jak wygląda dobór filmów do przystosowania do sal 4D? Czy to kwestia lokalna danego kina, sieci kin, czy może dystrybutorów (lokalnych lub międzynarodowych)?

Khaosth

też myślałam, że puszczą to w 3D, ale jednak :X

szczerze, tego nie wiem, wygląda to na to, że wrzucają film, który w danym momencie wchodzi, przyniesie dużą oglądalność i jest naszpikowany wystarczającą ilością efektów, aby zatrząść ludźmi :D wielkiego porównania nie mam, bo w Polsce Arkadia to jedyna sala 4DX, wygooglowałam jeszcze jedną na Węgrzech ale tam też puszczają RoboCopa w tym momencie (i chyba Krainę Lodu, która u nas też chwilę leciała :)), ale po premierach spokojnie można przewidzieć, co będzie grane w 4D ^^

ocenił(a) film na 7
kmiszczyszyn

Ostatnio przeliczyłem się co do obecności dwóch filmów w sali 4DX - "Pacific Rim" i "Wyścigu". Jak potem o tym myślałem na spokojnie, to zauważyłem że łączy je obecność długich scen rozgrywających się w rzęsistym deszczu - w sumie sam bym nie chciał być zraszany przez bite 5 minut. :)

Dzięki za info!
Pozdrawiam!

Khaosth

cieszę się, że pomogłam :)

ocenił(a) film na 7
esuba94

Czyli co ten film nie jest w 3D - lekkie ździwienie od kiedy wyszedł avatar wszyscy poszli w 3d

esuba94

no niestety nie jest, a szkoda, by wyszedłby pewnie całkiem przyzwoicie - pewnie lepiej, niż niektóre na siłę konwertowane w 3D