PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=482808}
6,1 71 tys. ocen
6,1 10 1 70754
6,1 27 krytyków
RoboCop
powrót do forum filmu RoboCop

Jedynka byla swietna, dwojka gorsza, ale nadal dobra, zas trojka bardzo slaba. Zastanawiam sie jak
tworcy poradza sobie z tym remakem, bo chociaz pierwszy film na stale pozostanie klasykiem to w
kreceniu remakeu jest pewien potencjal- zmienila sie rzeczywistosc, inaczej jest teraz wyobrazana
futurystyka, oraz sa inne pola do wysmiania wspolczesnej amerykanskiej rzeczywistosci (jak to bylo
w trylogii chociazby na fikcyjnych spotach reklamowych). Szkoda, ze kategorie wiekowa obnizono,
ale to wcale nie musi oznaczac gwozdz do trumny, np Batmany wg Nolana posiadaly ta sama
kategorie wiekowa co filmy Schumachera, jednak byly znacznie mroczniejsze, dojrzalsze, a nawet
brutalniejsze. Poza tym, byc moze jak w przypadku World War Z (pod adresem rowniez byly krytyki
jesli chodzi o kategorie wiekowa) powstanie pozniej jakas wersja unrated. Podoba mi sie obsada:
Samuel L. Jacksona, Garego Oldmana, czy Michaela Keatona. Staram sie nie sugerowac
zwiastunami, poniewaz one nie raz moga byc mylace. Jedyne co na razie nie podoba mi sie (oprocz
PG-13) to wyglad Robocopa- za bardzo wyglada jak mezczyzna w kombinezonie. W oryginale
poruszal sie jak robot, a jak zdejmowal helm to widac nawet bylo, ze poza twarza (ktora i tak wyglada
jakby zostala osobno doczepiona do konstrukcji- swietna charakteryzacja!) fizycznie nic nie zostalo
z jego czlowieczenstwa. Moze jednak w filmie cos zmienia i zobaczymy Murphego bardziej
"rozebranego".
Jak w temacie, czekam na film. Jak okaze sie klapa to przynajmniej na telewizorze.

szmyrgiel

Fajne powiedziane. Przede wszystkim potencjał. Przez 25 lat zmieniło się bardzo wiele, nie tylko lepsze są efekty. Mamy inne techniki kręcenia filmów, nowe wzory pisania scenariuszy czy chociażby nowych aktorów. Choć nie powiem, jednak nowe efekty to jednak główny plus takich produkcji. Można wydobyć naprawdę wszystko to na co może pozwolić sobie koncept na film.
Co do stroju.. A nie tak powinien wyglądać ktoś będący na wpół robotem? Nie jak kwadrat na nogach, a jak najbardziej na wzór człowieka. do tego przecież dąży współczesna technika. Zapewne to jest kwestia czasu.. Oczywiście mam nadzieję, że jego twarz będzie świadczyć, że jest odczłowieczony, ale tego nie da się stwierdzić po zwiastunach niestety. Okaże się w kinie.

szmyrgiel

Trójki to w ogóle nie pamiętam...ale I cz bardzo dobrze, żal mi było tego Robocopa jak nie wiem co, to 25 lat a ja myślałam ze 27 minęło, ale to i tak szmat czasu. Zobaczymy ;-)

szmyrgiel

Po zwiastunie wydaje mi się, że będize tu więcej psychologii postaci niż w 87, dla mnie to zecydowany plus. postaci są pełniejsze dzięki temu.

kamien_904

Też mi się wydaje, że to ciężko powiedzieć po samym zwiastunie. Myślę, że na pewno pokażą odczłowieczenie robo, ale czy w takim czy innym zakresie to zobaczymy...

lekky

Widziałam już na filmwebie dwa fragmnety moim zdnaiem wygladaja dobrze. Zdecydowanie lepiej, niż klasyk sprzed 30 lat :P