Możecie się ze mną zgodzić lub nie, po prostu chciałem wyrazić opinię na temat tego filmu, a to
chyba najlepsze miejsce na to.
Do rzeczy, nie będę go do oryginału zbytnio porównywać, pierwowzór miał kopa i nie zestarzał się
mimo wielu lat, ale trzeba zauważyć, że kiedyś w filmach ogólnie nie cackano się z niczym, przez
ograniczenia w technologii wiele efektów w filmach -jak hektolitry krwi itp- mogło wydawać się
kiczowate, ale taki urok starych produkcji, dziś wygląda to nieco inaczej, filmy nie są już tak
"brutalne" i nowatorskie, nie łatwo o to po 100 latach tworzenia lepszych i gorszych historii.
Film mmoim zdaniem jest tak samo dobry jak na oryginał, biorąc pod uwagę, że oba zostały
wykonane w taki sposób jaki promuje obecna na rynku "moda", większość mówi że gorszy od
oryginału, nie widzi, że nostalgia nieco im zniekształca odbiór produkcji.
Tak jak wspomniałem, film według mnie nie jest arcydziełem, ale bardzo mi się podobał, efekty były
przyzwoite, fabuła nie nudziła i zakończenie zostawia otwartą furtkę dla kontynuacji ( liczę na
"robobossa" w kontynuacji skoro go tu nie było), przed premierą, byłem nieco zasmucony tym, że
oszczędzili mu rączkę, skoro w pierwowzorze bez skrupułów kazali ją amputować, ale czekała mnie
całkiem miła niespodzianka, cieszył mnie też fakt, że nie był już tak ociężały, podczas chodu słychać
było jego wagę, a same ruchy też nie były nazbyt ludzkie, ale nie przechodził z powolnych niemal
skokowych ruchów do płynnego ostrzału jak oryginał i ludzie którzy na to narzekają niech spojrzą na
dzisiejszą technologię, spowolnienie Robocopa było by wręcz krokiem wstecz, a fabuła ma przecież
miejsce kilkanaście lat wstecz.
Film bardzo na plus, postacie dające się lubić i nienawidzić, intryga też nie najgorsza choć skądś ją
już znamy. W sumie to niemal ta sama historia opowiedziana we współczesnym styl, jest więcej akcji
i więcej efektów, ale takie mamy dziś filmy, trzeba się z tym pogodzić albo zrezygnować z nich i po
raz 1000 oglądać łowcę androidów, terminatora, robocopa i resztę starych filmów sf.