PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=356399}

Rok 1612

1612
2007
4,7 11 tys. ocen
4,7 10 1 11162
4,0 3 krytyków
Rok 1612
powrót do forum filmu Rok 1612

Proszę tak zwięźle mi opisać, oczywiście w kontekście Polaków...

ocenił(a) film na 4
Ines82

Pisał o tym np Zuku1916. Wystarczy poczytać.

Zuku1916
23 stycznia 2012 11:36

"bo co, bo nie pisze polskich znakow i w wiekszosci wypadkow wielkich liter? wybacz, ale nie bede sie dla byle kogo <bo nie wiem z kim pisze> wysilal i pisal 3x dluzej niz zwykle. kolega wyzej juz napisal kilka aspektow ktore nie sa zgodne z prawda:
1. Postac grana przez Zebrowskiego to nie hetman albo przynajmniej nie hetman Rzeczypospolitej bo urzedy hetmana wielkiego koronnego i hetmana polnego litewskiego byly w tym czasie osadzone vacatem <brak czlowieka na stanowisku>, a pozostali dwaj hetmani zgineli po 1620 roku w boju z Turkami
2. Husaria nie uczestniczyla w oblezeniach, jej glowny atut to uderzenie z impetem z wykorzystaniem kopii, a taka akcje jaka oni odegrali w filmie to przyjmowali lisowczycy badz wolentarze
3. Kpina jest, ze w filmie banda pospulstwa wytapia dzialo, z ktorego jednym strzalem rozwalaja cale arsenaly i gromia polowe armii Rzeplitej. Wytapianie dzial to bardzo skomplikowany proces wymagajacy lat nauki, a nie ten twoj caly Andriejka ktory w zyciu nic poza oraniem pola nie robil, potrafi zorganizowac cos takiego i strzela z takiej prowizorki jak z dzisiejszych wyrzutni rakiet <bo juz pomijam fakt, ze w kilka dni nauczyl sie walczyc lepiej niz weterani armii polskiej bo tylko skonczony debil sie tym faktem nie usmieje>"

Quest1981

Jeszcze dodam że car Fiodor został prawdopodbnie zamordowany przez samych Rosjan a nie przez polskiego Hetmana !

ocenił(a) film na 8
Quest1981

Andreyka armaty nie wytopił a zrobił ze skóry , od strony technicznej było to w tamtych czasach możliwe do zrobienia .Jednak raczej nie dla kogoś kto nie miał o tym zielonego pojęcia .
Poza tym Alijew i Chotinienko w każdym wywiadzie podkreślali że to nie jest film historyczny tylko Baśń osnuta na historycznych wydarzeniach.

ocenił(a) film na 1
dardre

"w każdym wywiadzie podkreślali że to nie jest film historyczny tylko Baśń osnuta na historycznych wydarzeniach."

Tak się mówi, gdy z szumnie zapowiadanego arcydzieła wychodzi kupa.

ocenił(a) film na 8
rock79

...film okazał się sukcesem kasowym i tupanie nóżkami nic tu nie zmieni . Najwyżej co jakiś czas któryś troll zapluje sobie klawiaturę w ataku zgryzoty . Weź pigułkę i przestań obgryzać paznokcie ...

ocenił(a) film na 1
dardre

Sukcesem kasowym gdzie? W Rosji? Haha. Bo poszły szkoły. Ocena filmu mówi sama za siebie i...

"tupanie nóżkami nic tu nie zmieni . Najwyżej co jakiś czas któryś troll zapluje sobie klawiaturę w ataku zgryzoty . Weź pigułkę i przestań obgryzać paznokcie ..."

tępa strzało.

ocenił(a) film na 8
rock79

... ocena niezły, ha ha !.. tak to wygląda kiedy głupota zabierze się do myślenia . Weź ty się lepiej za swoją robotę bo gnój nie wywalony , krowy nie podojone,świniom trzeba dać .... XD Rozumienie świata zostaw innym ,bo twoja ćwiarteczka mózgu wystarcza co najwyżej do lizania dupy proboszczowi ... ha ha ha !

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
rock79

... wiem wiem ,nie będziesz doił niczyjej starej ,musisz nastawić dupy na plebanii .. najpierw obowiązki ...

ocenił(a) film na 1
dardre

Jakieś wspomnienia z dzieciństwa czy wrażenia teraźniejsze? Bo cały czas drążysz ten sam temat. Czy ty mnie czasem nie podrywasz?

ocenił(a) film na 8
rock79

.. wolę spódniczki, ale nie martw się i ty pewnie znajdziesz w końcu chłopaka ....

ocenił(a) film na 1
dardre

To urocze, że dzielisz się informacją, w co się lubisz ubierać.

ocenił(a) film na 8
rock79

... a co przebierasz się za panienkę na plebanii...? to musi być prawdziwa miłość ...

ocenił(a) film na 1
dardre

Naucz się czytać ze zrozumieniem, indolencie.

ocenił(a) film na 8
rock79

...naucz się pisać z sensem , wioskowy ćwoku.

ocenił(a) film na 1
dardre

Przecież jesteś bez sensu, sierściuchu.

ocenił(a) film na 8
rock79

Ooo to tak absorbuje K-taliba osoba bez sensu. A już myślałem że jesteś zwykłym trollem.
XD

ocenił(a) film na 1
dardre

Najpierw się dowiedz kim są talibowie, tępa strzało.

ocenił(a) film na 8
rock79

... proboszcz znalazł sobie młodszego? Dobrze już dobrze, pewnie to dla ciebie bolesny temat. :F

ocenił(a) film na 1
dardre

Widzę, że temat molestowania seksualnego jest ci bardzo bliski. Tata na pewno cię kocha. Tylko dlaczego co noc?

ocenił(a) film na 8
rock79

...po prostu zal mi was parówy, taki już jestem ...

dardre

Nie lubię takich potyczek słownych poniżej wszelkich zasada moralnych ale tą przeczytałem i muszę przyznać, że rock79 zdecydowanie lepiej. Chociaż obaj zdajecie się być debilami prowadząc wymianę ripost na tym poziomie.

dardre

Typowa dehumanizacja opozycji jak na buraczka przystało. Może to ty jesteś tym wybitnym, tłustym trollem skoro zachwycasz film, blokując się na jakąkolwiek krytykę którą potem (dosyć średnio) trollujesz.

DeathMetal

W pełni popieram

Ines82

1. Stanisław Żółkiewski umiera 8 lat przed jego prawdziwą śmiercią
2. Polacy zajęli Kreml
3. Polaków było znacznie mniej niż Rosjan (np.oblężenie Moskwy 7tys. Polaków 30tys. Rosjan)
4. Nie było żadnej carycy wśród Polaków
5. Według informacji podanych w filmie Polacy odpuścili 2 miesiące przed prawdziwą datą
6. Nie było nic o Mininie (kupiec jeden z przywódców powstania przeciwko Polakom w Moskwie)
I to by chyba było na tyle w ch*j się ten film nie trzyma tego co było na prawdę ;)

ocenił(a) film na 7
rogalx

Co do punktu 6. to chcę uświadomić ze ZSRR zrobiło kiedyś film o Mininie i Pożarskim;)

http://www.filmweb.pl/film/Minin+i+Pożarski-1939-102143

http://www.youtube.com/watch?v=p6D5-IJDRM4

Pozdro:)

ocenił(a) film na 2
Ines82

Chociażby ku**a słynny hippojednorożec. Ten film jest tak głupi, że aż śmieszny.

Gman

No abstrahując od jednorożca :) ale dziękuję innym za wyjaśnienia :)

ocenił(a) film na 5
Ines82

Naprawdę?? Przecież z własnej ciekawości można sobie przypomnieć swoją historię, zresztą nie znając jednego z najważniejszego zwycięstwa I Rzeczypospolitej tylko świadczy jaką mamy wiedzę na temat własnej historii. Poczytać sobie radzę o hetmanie Stanisław Żółkiewski,który jako jedyny zdobył Moskwę, o bitwie pod Kłuszynem. Nie znać hołdu Ruskiego(Szujskich), tego że carem Rosji przez dwa lata był Polak Wadysław IV Waza. Dla mnie to nie do pomyślenia, a jeszcze chcą zmniejszyć ilość godzin w szkole. To w ogóle będziemy mieli społeczeństwo nowoczesne bez wartości patriotycznych.

Film ten jest jednym wielkim kłamstwem, pokazuje że Rosjanie do tej pory mają kompleks z roku 1610 ( bo wtedy zdobyliśmy Moskwę). Do tej pory jak mają okazję mszczą się na Polakach (rzeź Pragi, rozbiory, II wojna światowa, Katyń, łagry, zsyłki na Sybir). Zresztą sam Putin ustanowił dzień opuszczenia przez Polaków Moskwy, świętem narodowym, choć nie mają zbytni czego świętować bo stracili wtedy m.in Smoleńsk.

Ja obejrzałem ten film tylko dla husarii, w tamtych czasach polska husaria przez 125 lat nie przegrała żadnej bitwy, wtedy to była potęga wojskowa, to była taka bomba atomowa dzisiejszych czasów, dla mnie to duma dla Polski.

ocenił(a) film na 6
mlodszylele

Zgodzę się z przedmówcą aczkolwiek gdybym nie był polakiem :D gdybym nie znał historii i patrzył na film tylko pod kątem "filmu" to może się podobać. Ale jestem polakiem często patrzę na fakty historyczne i troszkę faktów mnie denerwuje, natomiast jeśli chodzi o liczbę godzin w szkole :D to dla mnie to będzie porażka prowadząca do całkowitej dezorientacji historycznej naszego społeczeństwa (NIESTETY!!!).

ocenił(a) film na 5
mlodszylele

W kontekście godzin historii - zgoda. Sam byłem historykiem i uważam, ze znajomość historii w rozumieniu człowieka i świata oraz procesów w nim zachodzących, jest bardzo ważna.
Nie zgadzam się co do patriotyzmu - co niby w zrozumieniu czegokolwiek ( mówię tu o obiektywnym spojrzeniu, nie relatywizowaniu ), daje nam patriotyczne podejście. Przecież to tylko bardziej ukierunkowana polityka, a ta opiera się na kłamaniu dla "wyższych celów" ( w mniemaniu polityków - patrz relatywizowanie )
pozdrawiam

Killdup

Nie żeby odzywała się we mnie dusza patrioty ale ten film był po prostu denny. Już sobie wyobrażam husarie, która oblega jakiś gliniany gródek. Przecież to była jednostka stosowana do wymierzania decydującego ciosu, a oni zrobili z niej jakichś bodyguardów hetmana. what the hell is goin on? I btw kto trzyma niby proch strzelniczy w jednym (odkrytym miejscu) xD

Ines82

Na pewno nie prawda bylo to, ze Husaria nie umiala strzelac z armat... oraz to ,ze 1 kula pokonala polowe zolnierzy polskich.