PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=356399}

Rok 1612

1612
2007
4,7 11 tys. ocen
4,7 10 1 11167
4,0 3 krytyków
Rok 1612
powrót do forum filmu Rok 1612

a moim odczuciu film ten nie jest wcale antypolski. pomijajac fakt prawdy historycznej, bo rezyser ma prawo intrpertowac ja dowolnie czy to sie komus podoba czy nie (zawsze mozna uznac ze to film fantastyczny co tylko ulatwiaja biegajace jednorozce i duchy:) - film ten opowiada o dwoch zwasnionych narodach i oba z nich przedstawione sa ze swymi zaletami i wadami.

spoleczesntwo rosyjskie tchorzliwe i ospale, zobojetniale na toczace sie wokol walki o wladze, dopuki nie dotycza one ich bezposresdnio, spolecznestwo polskie a raczej jego waski wycinek rzadne wladzy i majatku, goniace za wlasnymi ambicjami.

moim zdaniem w filmie pokazana jest rzeczywistosc wojenna - rozumiem ze niektorych szokuja sceny w ktorych to polacy morduja i gwalca, bo zwykle ogladamy filmy w ktorych to my jestesmy pokrzywdzeni, ale dobrze ze wreszcie widac tez druga strone medalu.

film generalnie mnie rozxczarowal, poniewaz nie moglam porasdzixc sobie z wplataniem w tlo prawdsziwyxch sdzialan wojennyxch fantastycxznyxch postaxci.

zebrowski moim zdaniem stanal na wysokosci zadania, przypominaja mi sie czasy kiedy znienawidzialam go za zagranie w wiedzminie - katastrofie polskiej kinematografii, ale niechec zaczyna powoli mijac:)moze kiedys nawet zniknie calkowicie...

Aschette

jak dla mnie to ten film bardziej to jest antyrosyjski
na kazdej plaszczyznie tego filmu zauwazamy glupote amatorszczyzne i brak znajomosci historii.ja sie tylko dziwie jak ktos mogl cos takiego nakrecic,pozniej to obejrzec,a nastepnie nie spalic wszystkich tasm i nie wysadzic studia po zastrzeleniu calej ekipy.jakby mi w polsce takie gowno nakrecili to by moje uczucia jako polaka zostaly zranione,a niech ruskimi szmirami przejmuja sie ruscy.

Aschette

Brawo Aschette w kocu ktos zrobil obiektywna recenzje bez podtekstow politycznych czy anty narodowosciowych,zgadzam sie z Twoja recenzja w 100 % mnie te troche rozczarowal,mysle ze jak na taka superprodukcje mozna go bylo zrobic lepiej.

ronin763

ja nigdy nie zaplace za bilet ze by isc na ten film.