PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=128710}

Ruchomy zamek Hauru

Hauru no ugoku shiro
2004
8,0 119 tys. ocen
8,0 10 1 118954
7,4 35 krytyków
Ruchomy zamek Hauru
powrót do forum filmu Ruchomy zamek Hauru

Ogólnie uwielbiam japońską mangę/anime. I tak właściwie to film mi się podobał właśnie ze wzgędu na rysunki. Na wygląd. Ale fabuła, niestety legnie w gruzach no i zdecydowanie za mało magii.

ocenił(a) film na 10
PiTeQ

A widziałeś niejapońską mangę? Trochę pomyślunku.

yahooaneca

Jasne że widziałem. To Ty se troche pomyśl jak rozumy pozjadałaś. Hehe.

PiTeQ

a jaka niejaponska mange? ja jakos nie znam niejaponskiej mangi ani jednej <lol>

yuki_ashitakaa

http://www.komiks.gildia.pl/komiksy/viox/1 o, to przykładowo jest polska manga.

yahooaneca

Takie są efekty jak ktoś bez dostatecznej obraża innych
-> wychodzi na idiotę

ocenił(a) film na 10
PiTeQ

A co konkretnie ci się w fabule nie podobało?

Sqrchybyk

A ogólnie to większość, niejasne motywy. Jaka wojna się tam toczy? Jaki udział ma w tym Hauru i Suliman? Jakie są między nimi związki? No i tam jeszcze w paru miejscach się zgubuli, podobo książka większość tłumaczy i jest dużo bardziej jasna niz film. Muszę się za nią zabrac.

ocenił(a) film na 10
PiTeQ

He, dla mnie właśnie tego typu niedopowiedzenia to zaleta. Film daje IMO dośc wskazówek, by sobie samemu jakoś to ułożyć. Związek Hauru i Sulliman niejasny? Dlaczego? Akurat tu wszystko było jak na talerzu wyłożone. A co do wojny - czy to ważne o co sie toczy? Ważny jest jedynie fakt, ŻE się toczy. Poza tym... Ogólnie filmy Miyazakiego sa znane m.in. z tego, że nie wszystko wyjaśniają.

Pzdr.

ocenił(a) film na 10
PiTeQ

A najlepiej będzie, jeśli przeczytasz książkę Diany Wynne Jones, na której podstawie ten film powstał. Mimo, iż samo anime nie odwzorowuje książki dokładnie, sięgając po nią, możesz się wiele dowiedzieć.