niedawno czytałam książkę, na podstawie której powstało to anime i okazało się, że to prawie zupełnie inna historia, zwłaszcza ciekawe jest pochodzenie Hauru :) polecam
Ja także czytałam książkę (jest świetna ;)), zauważyłam różnice pomiędzy filmem lecz doszłam do wniosku, że w zasadzie mogło być gorzej (film też mi się podobał; ewentualne ubytki fabuły nadrabia wspaniała animacja i muzyka). Ale przeczytałam gdzieś, że przed premierą w Anglii, Miyazaki pokazał na specjalnym przedpremierowym seansie film autorce książki, i bardzo jestem ciekawa, jaka była jej reakcja na ten film. Jeśli ktoś wie, niech da znać^^
Ja też czytałam, to jedna z moich ulubionych książek . Dopiero po przeczytaniu obejrzałam film no i miałam kilka uwag, ale i tak uważam że jest świetny. Daję tutaj linka do wywiadu z Diane na temat filmu, bo też byłam ciekawa.
http://www.leemac.freeserve.co.uk/howlcambs.htm [www.leemac.freeserve.co...]
A możesz opowiedzieć o pochodzeniu Hauru? ;) Chociaż trochę :P Jestem bardzo ciekawa, a książki raczej nie przeczytam, bo nie mam pojęcia jak ją skombinować :P
może jednak uda ci się ją zdobyć, a wtedy nie byłabyś szczęsliwa, że ci powiedziałam, straciłabyś dużo z przyjemności czytania, dlatego nie chcę ci jej psuć :) pozdrawiam
Hej, powiedz bo nie każdemu chce się czytac książkę. Jak zdobędę jakiś egzemplarz to napewno przeczytam ale zrozum, są ludzie chronicznie niecierpliwi, więc MÓW MI TU ZARAZ o tym pochodzeniu Hauru, bo strasznie mnie to zaciekawiło.
Ja też czytałam książkę, ale bardziej podoba mi się anime. Pochodzenie Hauru zdecydowanie ciekawe(''-Odkryłeś moje nieszczęście - westchnął żałośnie Hauru. - Urodziłem się jako niemuzykalny _________''. Książkę można kupić w EMPIK-u, a niedawno weszła druga część. Niestety mało nawiązuje do pierwszej.