PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=128710}

Ruchomy zamek Hauru

Hauru no ugoku shiro
2004
8,0 119 tys. ocen
8,0 10 1 118954
7,4 35 krytyków
Ruchomy zamek Hauru
powrót do forum filmu Ruchomy zamek Hauru

książka

ocenił(a) film na 10

niedawno czytałam książkę, na podstawie której powstało to anime i okazało się, że to prawie zupełnie inna historia, zwłaszcza ciekawe jest pochodzenie Hauru :) polecam

ocenił(a) film na 10
arabeska

Ja także czytałam książkę (jest świetna ;)), zauważyłam różnice pomiędzy filmem lecz doszłam do wniosku, że w zasadzie mogło być gorzej (film też mi się podobał; ewentualne ubytki fabuły nadrabia wspaniała animacja i muzyka). Ale przeczytałam gdzieś, że przed premierą w Anglii, Miyazaki pokazał na specjalnym przedpremierowym seansie film autorce książki, i bardzo jestem ciekawa, jaka była jej reakcja na ten film. Jeśli ktoś wie, niech da znać^^

ocenił(a) film na 10
DuoD

Ja też czytałam, to jedna z moich ulubionych książek . Dopiero po przeczytaniu obejrzałam film no i miałam kilka uwag, ale i tak uważam że jest świetny. Daję tutaj linka do wywiadu z Diane na temat filmu, bo też byłam ciekawa.
http://www.leemac.freeserve.co.uk/howlcambs.htm [www.leemac.freeserve.co...]

ocenił(a) film na 10
arabeska

A możesz opowiedzieć o pochodzeniu Hauru? ;) Chociaż trochę :P Jestem bardzo ciekawa, a książki raczej nie przeczytam, bo nie mam pojęcia jak ją skombinować :P

ocenił(a) film na 10
Reeze

może jednak uda ci się ją zdobyć, a wtedy nie byłabyś szczęsliwa, że ci powiedziałam, straciłabyś dużo z przyjemności czytania, dlatego nie chcę ci jej psuć :) pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
arabeska

Hej, powiedz bo nie każdemu chce się czytac książkę. Jak zdobędę jakiś egzemplarz to napewno przeczytam ale zrozum, są ludzie chronicznie niecierpliwi, więc MÓW MI TU ZARAZ o tym pochodzeniu Hauru, bo strasznie mnie to zaciekawiło.

ocenił(a) film na 8
Jolina_chan

Zrozum, że nie każdy chce o tym wiedzieć...

ocenił(a) film na 10
arabeska

Ja też czytałam książkę, ale bardziej podoba mi się anime. Pochodzenie Hauru zdecydowanie ciekawe(''-Odkryłeś moje nieszczęście - westchnął żałośnie Hauru. - Urodziłem się jako niemuzykalny _________''. Książkę można kupić w EMPIK-u, a niedawno weszła druga część. Niestety mało nawiązuje do pierwszej.