PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=653607}

Rust and Bone

De rouille et d'os
2012
7,1 18 tys. ocen
7,1 10 1 18350
6,6 19 krytyków
Rust and Bone
powrót do forum filmu Rust and Bone

Ostatnia scena była chyba kręcona w Polsce. Na drzwiach hotelu widnieje napis: "Sheraton Warsaw".

ocenił(a) film na 10
minisekk

Są też w tej scenie inne napisy sugerujące, że to Warszawa , ale niestety sceny "warszawskie" były kręcone w Sheratonie w Brukseli.

tomgg

Za francuską Wikipedią: "La scène finale du film a été tournée en Pologne, à Varsovie." Czyli jednak kręcono w Warszawie.

ocenił(a) film na 10
relleri

A jednak nie. Na DVD z tym filmem są komentarze reżysera do każdej sceny i przy tej scenie Audiard wyraźnie mówi, że tą scenę kręcono w Brukseli ze względów logistycznych. Podobnie zresztą jak wcześniejszą scenę w szpitalu. Polecam sprawdzenie jak wygląda Sheraton w Warszawie, a jak w Brukseli, nie jest to trudne, a w Wikipedii każdy może sobie napisać co chce, w Wikipedii angielskiej o Warszawie nie ma słowa, jest za to mowa o Brukseli, a ja bardziej wierzę w wypowiedź reżysera. Czyli jednak kręcono w Brukseli, naprawdę łatwo to sprawdzić. W Sheratonie w Warszawie byłem wielokrotnie i to nie jest ten hotel, na 1000%.

tomgg

Ok. Nie podałeś wcześniej źródła tej informacji. Jeśli sam reżyser tak twierdzi to oczywiście nie ma wątpliwości.

ocenił(a) film na 10
relleri

Posłuchałem komentarzy Audiarda dopiero po tym jak zauważyłem, że coś jest nie tak z tym hotelem- inny widok za oknem, inny wystrój wnętrz, inny kolor drzwi wejściowych, na wyświetlaczu windy jest 26 piętro, podczas gdy w Warszawie jest pięter bodajże 7 itd. Komentarze reżysera potwierdziły moje spostrzeżenia, a dodatkowym potwierdzeniem są napisy końcowe, w których jest wymieniony Sheraton w Brukseli.
Ale tego typu działaniem zaskoczony nie byłem, bo często w filmach jedne miasta udają inne np. w "Monachium" akcja dzieje się w wielu miastach Europy (m.in w Rzymie, Paryżu) i w Izraelu, a tak naprawdę wszystko było nakręcone w Budapeszcie i na Malcie. Standard.

ocenił(a) film na 8
minisekk

Niestety scena końcowa nie była kręcona w Polsce jak zresztą słusznie zauważyli moi poprzednicy.
Ale zastanawia mnie fakt dlaczego wybrano właśnie Polskę na miejsce w którym bohater filmu ma walczyć zrobiono nawet plakaty które widzimy pod koniec filmu napisane po polsku przecież poziom MMA w Polsce nie jest aż taki wysoki Przecież mogli wybrać inny kraj w którym kręcili zdjęcia ???

ocenił(a) film na 10
OLIN1

To że akcja dzieje się akurat w Polsce nie żadnego znaczenia, równie dobrze mogłaby to być np. Litwa, Czechy czy Albania. Chodziło o pokazanie na poziomie ogólnym jakie są dalsze losy bohaterów, a Polska jest tu przypadkowym miejscem bez znaczenia dla filmu.

minisekk

No i teraz zrobiliscie mi zagadke. Bo rowniez pomyslalem ze naklejke "sheraton warshaw" i plakat polskiej gali mma mogli wziac wszedzie..ale gdy przyjrzalem sie widokowi zza okna...to wydawalo mi sie ze widze polska taksowke, autobus i tablice rejstracyjne :-) Albo mi sie w oczach po#ebalo, albo tak wybitnie zadbali o szczegoly, albo ...to rzeczywiscie Warszawa :-)