Rzeka tajemnic

Mystic River
2003
7,7 188 tys. ocen
7,7 10 1 187902
7,8 53 krytyków
Rzeka tajemnic
powrót do forum filmu Rzeka tajemnic

Jeden z moich ulubionych filmów Eastwood'a. Jednak kiedy przeczyta się książkę stosunek do filmu zmienia się zupełnie. W każdym razie ja tak odczułam. Książka jak to książka-więcej faktów, opisów, zdarzeń-logiczne.
Film nadal robi na mnie duże wrażenie. Jak dla mnie rewelacyjnie zagrany i wyreżyserowany.

użytkownik usunięty
heartbreaker_2_2

Również to jeden z moich ulubionych filmów. Wywarł na mnie niesamowite emocje! Świetni aktorzy.

Znakomity film z jeszcze lepszą rolą Robinsa. Ten aktor naprawdę należy do czołówki. Nic dziwnego, że SnS to jeden z najlepszych filmów w historii (za jego sprawą). Ciekawa historia 3 przyjaciół i tajemnicze morderstwo to naprawdę dobra kombinacja.

ocenił(a) film na 9
radeso

wbija w fotel. nie ma to zadnego pierdu sierdu. kazda postac to oddzielna historia, budujaca klimat filmu, tej umiejetnosci wielu rezyserow moze Eastwoodowi tylko pozazdroscic. amen

ocenił(a) film na 9
heartbreaker_2_2

Mi strasznie trudno było ocenić ten film, bo obejrzałem go zaraz po przeczytaniu książki. Książka rewelacyjna, film jak to film to tylko skrócona wersja książki.
Nie mniej daje 9/10. Świetna reżyseria i genialna obsada

ocenił(a) film na 4
Dude_

Chyba się powtórzę, ale wg mnie film jest przydługi i kabotyński, a przez to - nieprzekonujący. Świetnie zagrany i wyreżyserowany? Być może, ale to wciąż pretensjonalny, przyciężkawy moralitet. Początek jest dobry, ale wraz z postępem akcji obraz coraz bardziej popada w nieprawdziwość. Tym razem Clint przesadził, zawiodło go wyczucie, bo parę scen jest totalnie nieprzekonujących.

Bohaterowie "snuja się" po ekranie, wygłaszają napuszone monologi, robią wystudiowane miny i nic z tego nie wynika. Mówię temu filmowi nie, nie i jeszcze raz nie!

ocenił(a) film na 8
elton_monroe

jak mają się nie snuć? wszyscy są w żałobie, mają do tego swoje problemy, policjant również walczy z demonami przeszłości, wg mnie film buduje ciekawy, nostalgiczny i tajemniczy klimat, i jak na adaptację książki, jest jak najbardziej świetny, zresztą reżyser idzie krok po kroku w zgodzie z rozdziałami, dialogi dosłownie przytaczane jak w oryginale
oczywiście złożoności bohaterów nie poznamy tak, jak po przeczytaniu książki, książki niezwykłej, kreującej bardzo przekonującą rzeczywistość, ale i tak jest super :)