Rzeka tajemnic

Mystic River
2003
7,7 188 tys. ocen
7,7 10 1 187896
7,8 53 krytyków
Rzeka tajemnic
powrót do forum filmu Rzeka tajemnic

Jaka rzeka ?!

ocenił(a) film na 8

Kompletnie nie rozumiem tytułu filmu. Nie wiem czy istnieje do tego filmu edycja rozszerzona bądź kolekcjonerska ale w tej co ja oglądałem czyli na TCM jedyną rzeką była ta do której Jimmy wrzucił zwłoki Dave'a. Co ona takiego miała skrywać i czemu akurat była tak ważna , żeby nie dość , że nazwać film to jeszcze dawać bohaterów na jej tle na plakatach.

Darkadi15

"Rzeka tajemnic" to oczywiście takie polskie tłumaczenie, oryginalny tytuł odnosi się do rzeki Mystic River w Massachusetts. Dlaczego taki tytuł? Brzmi nieźle, chociaż nie wiem czy to brał pod uwagę autor książki.

ocenił(a) film na 9
Darkadi15

Fakt, Rzeka Tajemnic to polski tytuł, ale nadany książce Dennisa Lehane'a. To na podstawie jego powieści powstał film. I jest wiele wątków kierujących nas do rzeki. Po pierwsze Mystic River to prawdziwa rzeka przepływajaca przez Boston, gdzie dzieje się akcja filmu i powieści. Po drugie, Rzeka Tajemnic - bo Jimmy wrzucił tam zwłoki Raya Seniora Harrisa, którego zabił i utrzymywał to w tajemnicy przez wiele lat. Teraz miał utrzymywać w tajemnicy również morderstwo Dave'a. Po trzecie symbolika tajemnic, które skrywają wszyscy bohaterowie tego filmu, a które wraz z biegiem akcji wychodzą na jaw. I po czwarte, w oryginale Mystic River, można też tłumaczyć jako rzeka mistyczna. To odnosi się do Jimmy'iego, który czuje się jak Pan i Władca, który ma mistyczny kontakt z Bogiem (Warto wspomnieć tylko jego słowa, kiedy zabijał Dave'a. "Bóg na mnie spojrzał, ale nie był zły, kiwał tylko głową tak, jak się kiwa, kiedy pies narobi na dywan").