Rzeka tajemnic

Mystic River
2003
7,7 188 tys. ocen
7,7 10 1 187902
7,8 53 krytyków
Rzeka tajemnic
powrót do forum filmu Rzeka tajemnic

została zbeszczeszczona przez film, co z tego, że film jest dobry skoro książka jest rewelacyjna, dużo film traci ale cóż

ocenił(a) film na 10
hysio

Film również jest bardzo dobry, może dlatego że najpierw przeczytałeś książkę , to nie wzbudził w Tobie aż takich uczuć. Jak dla mnie arcydzieło.

ocenił(a) film na 7
hysio

"Zbeszczeszczona"...może jeszcze splugawiona, zbrukana, "obrażona", skalana, znieważona i inne pierdoły. Nic nie zostało zbezczeszczone. Film jest dobry, a książka niechaj sobie tam będzie, rewelacyjna, boska, czy jakakolwiek, nie wiem, nie czytałem. Film to film, książka to książka - odrębny rodzaj sztuki. Porównywanie filmu do książki nie ma najmniejszego sensu.

_Pablos_

"Porównywanie filmu do książki nie ma najmniejszego sensu. "

Chyba sobie kpisz. Dobrze, nie porównujmy adaptacji Harry'ego Pottera; nie wspominajmy o pierwozworach Kinga - choćby "Lśnieniu" albo "Zielonej mili", nie mówmy o "Milczeniu owiec"... świetny pomysł.
I bardzo odrębny rodzaj sztuki. Normalnie przepaść nie do przebycia!

ocenił(a) film na 10
hysio

Dla mnie jest to najlepsza ekranizacja książki.

ocenił(a) film na 9
hysio

Wrrr, nienawidzę, jak ktoś porównuje książkę z filmem.
Przecież to dwa osobne dzieła, traktujcie je osobno!

NICOLE_13

Owszem, ale chyba zgodzisz się ze mną, że istnieją dobre ekranizacje książek i złe. I wcale nie jest dziwnym to, że do lepszych zalicza się te ekranizacje, które jak najwierniej oddają historię i rzeczywistość zawartą w książce, vide Fight Club lub Rosemary's Baby.

ocenił(a) film na 9
Jeffrey_Lebowski

Tyle, że wtedy często ocenia się jakby w drugą stronę. Jeżeli reżyser wiernie przenosi treść książki na ekran, to niektórzy mają "pretensje", że nie dodał nic od siebie.

ocenił(a) film na 7
Jeffrey_Lebowski

Nie, nie zalicza się do lepszych ekranizacji tych, które najwierniej oddają historię zawartą w książce. Są ekranizacje i filmy oparte na książce, lub tylko czerpiące z niej jakiś jeden motyw. Nie jest istotne (poza niektórymi fanami powieści) aby film był wierny książce, istotne jest to czy film jest dobry.