PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=195202}
4,6 32 tys. ocen
4,6 10 1 32489
3,1 14 krytyków
S@motność w sieci
powrót do forum filmu S@motność w sieci

Czy ktoś jeszcze zauważa pewne podobieństwa z filmem "Między Słowami"?
"Samotność..." ogólnie oceniam na plus, choć przyznam szczerze, że nie bardzo pasował mi dobór aktorów odtwarzających główne role (nie kwestionuję ich zdolności aktorskich, myślę po prostu, że można było dobrać bardziej wyraziste osobowości, których przecież nie brakuje w polskim kinie). Poza tym film miejscami zwyczajnie się dłużył.
Bardzo podobały mi się ujęcia kręcone w Nowym Orleanie oraz dobrze dobrana, zapadająca w pamięć ścieżka dźwiękowa.
Według mnie - film przyzwoity, ale nie rewelacyjny.

Lester_Burnham

P.S. myślę, że totalną porażką były sceny, w który bohaterowie w pojedynkę przeżywają ekstazę myśląc o sobie nawzajem:). Sceny z rękami Chyry, albo półnagą Cielecką z nogami założonymi na parapet (plus pomalowane na czerwono paznokcie u tychże nóg) bardziej śmieszą, niż skłaniają do głębszych odczuć estetycznych:). Ale to moja prywatna opinia, której nie chcę nikomu narzucać.

ocenił(a) film na 9
Lester_Burnham

SwS tez oceniam, bardzo dobrze, chociaż lekką przesadą jest nazywanie go drugim "Między słowami". Na pewno trzyma światowy poziom. Ja też zakochałam się w Nowym Orleanie po tej scenie.

Kikkoman

ja nie napisałem, że "SwS" jest drugim "Między Słowami", a jedynie, że zauważam pewne punkty styczne pomiędzy tymi dwoma filmami, podobny pomysł na zrealizowanie i ukazanie zagmatwanych relacji uczuciowych dwojga głównych bohaterów. Także podobny klimat...Może ujmę to inaczej, oglądając "SwS" miałem wrażenie, że reżyser w przeddzień podjęcia ostatecznej decyzji jak chce zrobić swój film obejrzał po raz pierwszy, albo odświeżył sobie "Między Słowami".

Lester_Burnham

A ja się zgodzę z przedmówcą, te filmy mają wspólny klimat. Miedzy słowami kręcone jest w Tokio, megapolis. A Samotność odbywa się w różnych metropoliach, ale są to miasta nowoczesne, wyalienowane, zimne i obce. Poza tym oba filmy mówią o specyficznych relacjach między kobietą a mężczyzna.