PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9996}
7,5 2,0 tys. ocen
7,5 10 1 1986
6,4 13 krytyków
Słońce wschodzi raz na dzień
powrót do forum filmu Słońce wschodzi raz na dzień

Film Kluby jest obietnicą znakomitej kariery reżyserskiej, która niestety nigdy się nie spełniła. Zawierający w sobie mnóstwo znakomitych pomysłów formalnych (przy scenie na UB pomyślcie o montażu u Smarzowskiego) opisywany jako ballada, ale mający też cechy tragedii antycznej.

Opowieść o narastającym konflikcie między góralami, a komunistyczną władzą nabiera uniwersalnej wymowy o potrzebie wolności niezależności, dlatego ciężko nie kibicować charyzmatycznemu Haratykowi. Z drugiej strony taka postawa rodzi pytania czy taka postawa nie jest skrajnie egoistyczna ? Czy nie jest to działanie zgodnie z zasadą "zastaw się, a postaw się" ?

Film przeleżał na półce 5 lat, samych wersji scenariusza było ponoć 18, ingerencję cenzury najbardziej widać w końcówce, która równie dobrze nadawałaby się do typowego socrealistycznego paździerza. Na szczęście nie psuje ona odbioru filmu jako całości. Prawdziwy klasyk.

ocenił(a) film na 4
Kilinski

Ten film mógłby leżeć na półce do dzisiaj. Zbędny

ocenił(a) film na 9
Kilinski

Świetne, zwięzłe podsumowanie!

ocenił(a) film na 8
Kilinski

"Zastaw się, a postaw się"? Co przez to rozumiesz? Jakoś ja nie widziałem takiej postawy u Haratyka. Wręcz przeciwnie, to był pragmatyk.

ocenił(a) film na 8
banan9071

Może, że rozumiane to powiedzenie, bo ja też nie widzę