Słodkich snów

Mientras duermes
2011
6,7 21 tys. ocen
6,7 10 1 21264
6,7 7 krytyków
Słodkich snów
powrót do forum filmu Słodkich snów

8/10-polecam

ocenił(a) film na 8

Doskonały film,świetna reżyseria,bardzo dobra gra aktorska Luisa Tosara i wstrząsająca
fabuła.To obraz najbardziej haniebnego nadużycia jaki może popełnić mężczyzna w
stosunku do kobiety.To jeden z tych filmów,które gdy się kończą , ty nadal trwasz w szoku i
nie możesz się otrząsnąć.Reżyser osiągnął to prostym obrazem, jasną narracją
wprowadzając kameralny klimat i oszczędność scenerii.Wygląda to trochę jak dokument
pokazujący krok po kroku jak gwałcone i przekraczane są granice wolności osobistej
kobiety.Obraz na pewno na długo pozostanie w pamięci.Zabrakło mi ostatniej sceny pt"
sprawiedliwości stało się zadość" - jaka szkoda

ocenił(a) film na 8
enera

Świetny film, też dałam jak TY 8/10. Jak na razie na hiszpańskim kinie się nie zawiodłam. Ten film jest bardzo podobny do "Rezydent" z Hilary Swank, jedynie z tą różnicą.......Spoiler......że ten psychopata dzięki manipulowaniu oraz robieniu złego innym ludziom, tak jakby odbierał ich radość a przede wszystkim szczęście. Pozdrawiam i polecam "The Hidden Face" lub pod nazwą "La cara oculta", super film, a także rewelacyjny "Sekret jej oczu", "Inny" i "Kręgosłup diabła"

ocenił(a) film na 8
Dexa

Witaj-bardzo Ci dziękuję za wpis:-) po pierwsze ogromnie się cieszę,ze ten film również podoba się Tobie:-) ale najbardziej ucieszyły mnie Twoje podpowiedzi filmów do obejrzenia.Za wyjątkiem Sekret jej oczu ( super film) nie znam pozostałych i natychmiast zabieram się do oglądania-wielkie dzięki:-) Wprawdzie na filmwebie negatywnie wypowiadają się o Rezydencie lecz ja zawierzam Twojemu poleceniu.Napisze do Ciebie o swoich wrażeniach:-) a tymczasem pozdrawiam serdecznie

ocenił(a) film na 8
enera

Jeśli chodzi o film "Rezydent" to jedynie napisałam że jest podobny, ale można obejrzeć, natomiast resztę filmów jak najbardziej polecam, wczoraj oglądałam "The Hidden Face", to taki dla nas kobiet bo o kobietach on jest tak na prawdę:) Pozdrawiam i miłego oglądania:)

ocenił(a) film na 8
Dexa

Sorry, rozpędziłam się- rzeczywiście nie polecałaś" Rezydenta" tylko wskazałaś na podobieństwo do" Słodkich snów" i miałaś rację, bardzo podobna intryga.Jednak klasa jednego i drugiego różni się znacząco.Tak jak pisałam, film "Słodkich snów" rewelacja a Rezydent mimo doskonałej obsady i dobrej gry aktorskiej niestety poległ i zmarnował się potencjał.Natomiast jeszcze raz dziękuję za polecone filmy :-) 'Kręgosłup diabła" b.dobry (napisałam opinie przy filmie) , 'Inny ' -super , bardzo mi się podobał ale 'La cara oculta" rewelacja!!!!!-wow ale film!!!, tez podzieliłam się opinią przy tym filmie.Gdyby nie Ty to umknęłyby mi takie świetne filmy ! -wielkie dzięki:-) pozdrawiam bardzo serdecznie.

ocenił(a) film na 8
enera

Bardzo się cieszę że pomogłam w wyborze:))))))), ja jeszcze poszperałam w ciekawych filmach hiszpańskich i te co obejrzałam....właśnie przed chwilą "Eva", ta sama aktorka gra co "Słodkich snach", zaskakujący film, myślę że powinien Ci się spodobać, oraz obejrzałam jeszcze dwa z nią filmy "Granatowyprawieczarny" lub pod nazwą "Azul Oscuro Casi Negro", a także "Cela 211"(tutaj nie wiem czy Ci się spodoba, bo akcja dzieje się w więzieniu), a co ciekawe nie tylko gra w tym filmie wspomniana Marta Etura, ale również Luis Tosar (psychol ze Słodkich snów). Co ciekawe Luis dostał nagrodę za obie te role:). Wczoraj za to obejrzałam bardzo ciężki film "Zły" lub pod nazwą "Savage", gra tam też jedną z głównych ról Nora Jane-None( grająca w "Zejściu" polecam jak lubisz horrory:) ) Wszystkie te filmy można obejrzeć na www.ekino.pl. A ...i ciekawa jestem czy obejrzałaś "Vicky Cristina Barcelona"?...rewelacyjny film:)))

ocenił(a) film na 8
Dexa

Jesteś nieoceniona :-) ogromnie dziękuję:-)podobnie jak Ty bardzo lubię kino hiszpańskie, cenie też sobie kino francuskie( oglądałaś 'Nie mów nikomu' albo La proie, Nietykalni? -świetne filmy. Mój ulubiony film to De ja vu z Denzelem .Z wymienionych przez Ciebie filmów nie oglądałam Eva i Zły- zaraz to zrobię:-) , pozostałe bardzo dobre ! Horry to tak niekoniecznie ale thrillery bardzo:-) Ja oglądam wszystko na kinomaniaku ale kiedyś wejdę na ekino- dziękuję za za wszystkie podpowiedzi:-)))pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
enera

"Nie mów nikomu" dawno temu oglądałam, ale muszę sobie to odświeżyć niebawem. "Deja Vu" widziałam dwa razy, na prawdę świetny film, natomiast o "Nietykalnych" od bardzo wielu osób słyszałam same dobre opinie, więc zapewne w tym tygodniu obejrzę jeszcze. Zapewne też obejrzę polecony przez Ciebie "La proie", jest kilka filmów francuskich co mi sie podobało jak np "Purpurowe rzeki", "13 Dzielnica", "Plotka"(super), "Przyjaciel u boku"(polecam bardzo dobre kino), "Kobieta na Marsie, mężczyzna na Wenus", "Nie oglądaj się"

ocenił(a) film na 8
Dexa

Na początek przepraszam ale pisząc nazwę filmu Deja vu oddzielił mi się człon "ja" i 2 x napisałam za za:-) ach te okulary:-) Obejrzałam wczoraj Eva-dobry film, to moje klimaty:-) a "Zły" -wstrząsający! -dziękuję za ich wskazanie:-)) Ciekawa jestem Twoich wrażeń o ' Nietykalnych"-dałam 10/10 i nie rozumiem dlaczego ten film nie dostał Oskara??? Nie znam z polecanych przez Ciebie "Przyjaciel u boku " i "Plotka" , dzisiaj obejrzę-dziękuję pozostałe tak -dobre:-)pozdrawiam:-)

enera

jest w tym filmie coś o opętaniu ? 666 itp ?

ocenił(a) film na 8
asiaaa92

Witaj:-) rozumiem,ze pytasz o film ' Słodkich snów" ? Nie ,w tym filmie nie ma nic o opętaniu ani o duchach.Jest to trudny , psychologiczny thriller osadzony w realnym świecie., mocne hiszpańskie kino.Łatwiej oglądać go w towarzystwie bo jest o czym porozmawiać po seansie :-).....pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
enera

Enera w tym tygodniu obejrzę "Nietykalnych" już znalazłam filmik, tylko czas znajdę i się zabieram, na pewno wrażeniami się podzielę:))))

ocenił(a) film na 7
Dexa

Link do ekina kończy sie tv a nie pl

ocenił(a) film na 7
Ellessar

ale nie polecam bo trzeba płacić ;)

Dexa

do Dexa zgadzam sie z twoja opinia w 100% przynajmniej do obejrzenia filmu Paranormal Xperience 3D myślę ze to będzie pierwszy hiszpan na którym sie zawiedziesz aczkolwiek filmy tupu La cara oculta, Sekret jej oczu, oczy julii, skora w której żyje, sierociniec na pewno jeszcze raz obejrzę!

ocenił(a) film na 8
orthoptera

Orthopera...zapewne nie jeden hiszpański mnie rozczaruje, obejrzę Paranormal, ciekawa jestem:))) "Skóra w której żyję", tej film tak mnie totalnie zaskoczył końcówką, na ogół po obejrzeniu tak wielu seansów w połowie, jak nie wcześniej już można się domyślić co będzie, no ale ten mnie rozwalił wręcz.

ocenił(a) film na 8
orthoptera

O kurcze przepraszam za pomyłkę w nicku Orthoptera:))))

Dexa

a i jeszcze taki stary kiedyś był ale jak bylem mały straszył ostro Slugs, muerte viscosa!

ocenił(a) film na 8
orthoptera

No wiesz jak sie było młodszym, to inaczej odbierało się filmy, pamiętam, pierwszym mocniejszym filmem jaki obejrzałam i który mnie wystraszył to była "Psychoza". Przeczytałam recenzję o "Slugs"...bohaterami są winniczki, ale bardzo zabójcze, na pewno zerknę z ciekawości:)))

Dexa

jeszcze w bazie znalazłem z dosc dobrymi opiniami hiszpański film "Sprawa z przeszłości / Lost, The" muszę go poszukać :) pzdr

ocenił(a) film na 8
Dexa

Cieszę się, że po obejrzeniu "Słodkich snów" przeczytałam Waszą "rozmowę". Dzięki temu było co oglądać w następnej kolejności i to nie byle co! "Sekret jej oczu" i "La cara oculta", z naciskiem na ten ostatni - to bardzo dobre filmy. Zakochałam się w hiszpańskim kinie :). Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
Kreacja_

Kreacja_, super ciesze się:)))

ocenił(a) film na 7
enera

Nie wiem, zgadzam się, że świetny film, ale dla mnie był on przede wszystkim o samotności, może o to chodziło, żeby każdy znalazl cos innego w tym filmie dla siebie

ocenił(a) film na 8
szczelczyk92

Witam:-) przepraszam,ze dopiero odpisuję..wakacje:-))) jest dokładnie tak jak napisałeś i odniosłabym Twoją wypowiedz do wszystkich filmów..każdy znajduje w danym filmie coś dla siebie" i to jest prawda. Bardzo pięknie to ująłeś:-) Odbiór filmu przekłada się na nasze wnętrze,nasza wrażliwość,doświadczenie i wiele innych czynników ale też są punkty spójne na których na szczęście można się oprzeć oceniając film:-)Tak, 'Słodkich snów:" był o samotności tylko ,ze ta akurat forma samotności przybrała w tym filmie wynaturzoną postać ...niestety.Zmusza więc do refleksji nie tylko nad poczuciem wyobcowania ale do zastanowienia się nad kwestią granic, nie tylko w filmie ale w życiu realnym.pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
enera

Pewnie! Obejrzenie filmu, przeczytanie książki przetacza się przez pryzmat naszych osobistych odczuć, doznań... Ja, dla przykładu, popłakiwałam w kinie na "Seks w wielkim mieście". I jak najbardziej zachowanie to było uzasadnione :). Nasze tęsknoty, żale, samotności na pewno dopadają nas częściej niż radości. Choć Clara zdawała się być ponad ten schemat...

ocenił(a) film na 7
enera

oczywiście, że wynaturzoną, ale to chyba dobrze?:) W sensie jest to jakiegoś typu przestroga dla nas, żeby nie zostawiać ludzi samych sobie, dlatego ten film jest tak dla mnie ważny. Mamy obecnie modę na pokazywanie filmów gdzie wszyscy mają krąg przyjaciół i wszystko jest w porządku, a jednak samotność w naszych czasach jest tak bardzo widoczna.. i cieszę się że twórcy potrafią poruszyć ten temat.

użytkownik usunięty
enera

mi sie też strasznie podobał. Czemu ma tu niskie noty? Często wyższe oceny dostają nieambitne średnie filmiki a ten myślałam że będzie miał tu ponad 8...

ocenił(a) film na 8

Witaj Magdo:-) również nie rozumiem tak niskiej oceny tego filmu bo to naprawdę bardzo dobry obraz i zdecydowanie zasługuje na mocne 8/10 .Nie jest to pierwszy raz gdzie ocena jest tak bardzo zaniżona...no cóż..miejmy nadzieje,ze my wszyscy tutaj którzy pozytywnie wypowiadamy się nt 'Słodkich snów" i doceniamy jego poziom, znacząco wpłyniemy na podwyższenie oceny:-))))pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
enera

Idąc do kina na ten film sugerowałam się właśnie niskimi notowaniami na FW, a tu całkiem mile spędziłam czas. Może niektórym brakowało hektolitrów krwi co 3 minuty, ostrej broni palnej i efektów specjalnych rodem z USA. Z kolei ja uważam, że film był całkiem dobry, nie nużył ani nie był przekombinowany. Dobry film i taką mu też notę wystawiłam.

ocenił(a) film na 8
enera

Poprostu świetny od pierwszej do ostatniej minuty coraz mocniej budowane napięcie i refleksje i rozkminy po skończeniu seansu. To świadczy o dobrym kinie