wysoko oceniany? nudne,głupie,zaczynam wątpić w widza,ale jak u nas kiczowate polskie
kino ma wzięcie, to co się dziwić.
piernik ma sie tak do wiatraka: głupawa sensacja , popularne kino tam
i rownie głupawe polskie filmy, z litosci nie wymienie tytułow-)tu.....
dla jasnosci pomijam SMARZEWSKIEGO i Holland a reszta polskich
produkcji , ktore weszly w 2012?
popieram! widzac ze ten film ma tak wysoką notę liczyłem na coś naprawdę dobrego,a co dostałem? nudę i stratę czasu!!
dokładnie miałam tak samo, nudy i strata czasu, do końca zresztą nie dotrwałam a raczej mi się to nie zdarza,, dlaczego tak wysoka ocena?
Zgadzam się. To już kolejna obejrzana pozycja z tych " z wysoką średnią/dużą liczbę ocen", gdzie film nie zasługuje nawet na połowę noty at filmy z niską średnią okazują się kapitalne (co też nie jest regułą). Mam spaczony gust i nie ma sensu chyba kierować się średnią ocen na Filmwebie.
Niech ci, którzy jeszcze oglądali nie kierują się tymi ocenami, bo film jest naprawdę dobry a Filmweb po raz kolejny udowadnia, że jest wylęgarnią gimbuso-trolli, którzy mają swoje ulubione filmiki gdzie krew sie leje a trup ściele się gęsto a potem jest happy end (najczęściej kręcone w Hollyłódzie) a dobrym pozycjom zaniżają oceny. Nudne ? A na co liczyłeś ? Pewnie na film w stylu: zabili go i uciekł. Pocieszę cię, że gdyby film był made in USA, to dopiero wyszłaby szmira a tak dostaliśmy kolejny, porządne hiszpańskie kino, które na tle wszechobecnej amerykanskiej szmiry jest niczym promyk w tunelu. Głupie ? A co tam niby było głupiego. Wszystko zostało wyjaśnione, choć przyznam, że końcówka nieco mnie zaskoczyła. Główny bohater okazał się sprytniejszy niż mogłoby to się wydawać na pierwszy rzut oka. Film jest ciężki ale ma swój inny europejski klimat, który odróżnia go od podobnych amerykańskich gniotów. Nie było happy endu..i bardzo dobrze, bo życie nie jest usłane różami. "Mientras Duermes" i "La Cara Oculta" to dwa hiszpańskie filmy z ubiegłego roku, które zasługują na wyróżnienie i warto je zobaczyć. Ode mnie 8/10 i mam gdzieś hejterów. Pozdrawiam
na zaczepki: 'naco liczyłes' ,'pewnie film w stylu...'
liczylem na dobre, rozrywkowe kino, tyle tytulem odpowiedzi.
CENIE sobie dobre kino, ten film to przereklamowana bajka, do
tego głupio opowiedziana. mam gdzies hejterow? heheheeheh.....
kto tu sie wypowiada, szok.
No tak, bo przecież thriller to gatunek stricter rozrywkowy. Trzeba było najpierw spojrzeć na gatunek i obejrzeć trailer. Jeśli szukałeś rozrywki, to mogłeś sobie puścić "Piranię" albo "Rambo". Kto tu się wypowiada..ludzie, którzy nie potrafią odróżnić thrillera od komedii. Masz rację - szok.
na prostackie zaczepki nie reaguje, a co lubie mozna zobaczyc i nie jest to \PIRANIA/ .
Terefere. Hiszpanie tworzą solidne, trudne w odbiorze i często dosyć szokujące filmy a ty liczyłeś na jakąś tanią rozrywkę. Takie atrakcje zapewniają tylko "hity" z fabryki snów w L.A albo TVN w Polsce pod którego patronatem powstała cała masa tandetnych, pseudorozrywkowych produkcji. BTW. Pominąłem jeszcze jeden świetny hiszpański film z ub.roku, mianowicie: "Skóra w której żyję" - kolejny przykład wysokiej jakości hiszpańskiej kinematografii. Nie wyobrażam sobie jakby to wyglądało w amerykańskim wydaniu.
P.S. zobaczyłem co lubisz i 10/10 dla Władcy Pierścieni spowodowało, że straciłem ochotę na dalsze sprawdzanie.
Heh. Argumenty w stylu: film jest głupi, film jest nudny, przereklamowana bajeczka - jednym wystarczą, innym nie. I tak podziwiam, że wytrwałeś tak długo...
zgadzam się w stu procentach, świetny film. Polecam także El Cuerpo i Musaranas :)
Filmu jeszcze nie widzialem, wiec nie bede sie na jego temat wypowiadal. A co do waszej "roznicy zdan" to uwazam ze masz lepszy gust filmowy niz mbm8. Pozdrawiam
Kocham hiszpańskie kino, a takich przemądrzałych, pyskatych, jak Twój rozmówca po prostu ignoruję. Z drugiej strony, jak nie da Tobie po pysku, to rozładuje swą złość na kimś na ulicy...
Mbm8 pozwolę sobie ocenić twój komentarz z listopada na 10/10, a za wylegarnię dodatkowa gwiazdka
Moim zdaniem to nota nie jest zawyżona lecz zaniżona, przez właśnie takich ludzi, których film zdrażnił i cisnęli po 1. klimat ma niepowtarzalny a jest też o czym pomyśleć, cóż takiego siedzi w ludzkim umyśle i co kryje się pod maską ?
film byl dobry nie sluchajcie go!nie wiem co on oczekuje od kazdego filmu? ze kazdy bedzie jak ojciec chcrzestny,zielona mila itp? film solidny,wciagajcy i chetnie obejrzalbym druga czesc jesli bylaby wkrotce ;)
I ojciec chrzestny i zielona mila porządnie mnie wynudziły i nie dotrwałem do końca ani tu ani tu.
Oglądałem przed chwilą dla mnie genialny ! Nawet przez chwilę się nie nudziłem , bardzo ciekawy temat psychoza głównego bohatera rozwija się z każdą następną sceną , muszę się przyjrzeć hiszpańskiemu kinu bo lubię obejrzeć coś nowego w dobrym stylu a nie po raz setny to samo ...........
mnie również ten film bardzo zaskoczył. Trzymał w napięciu i po obejrzeniu stwierdziłam, że cieszę się, że w Polsce nie ma dozorców. Gdybym ja miała u siebie w bloku takiego pana to po obejrzeniu filmu zaczęłabym się zastanawiać czy on nie ma podobnych jazd :D a tak na serio, film dobrze daje do myślenia. Na początku myślałam, że Cezar mści się na tej dziewczynie za coś z przeszłości, a tu jednak nie. Film polecam. Kolejny hiszpański film, który zrobił na mnie wrażenie. Nie ma co dobrzy są w tym co robią ;)
Zgadzam się. Dziwi mnie tak niska ocena dla tego filmu. Był w końcu niepowtarzalny i za to juz należy mu się dobra ocena. Wciągające solidne kino.
POLECAM KINO BOLLYWOOD TAM Z PEWNOŚCIĄ SIĘ ODNAJDZIESZ LUB SIĘGNIJ PO KINO FAMILIJNE ALBO COFNIJ SIĘ ODROBINĘ W CZASIE I ZOSTAŃ FANEM CHUCKA NORRISA. pozdrawiam serdecznie.
No generalnie, kino hiszpańskie jest dość specyficzne i trzeba wziąć poprawkę, że nie każdy musi trawić. Mnie się podobało, polecam dzień bestii hiszpański też i action mutante, tym którym sleep tight przypadło do gustu.
Bardzo dobry film, gościu miał na prawdę zajebisty powód do życia :) Zainspirował mnie...
nie ma to jak hejtować film którego się nie rozumie bo po prostu jest się zbyt tempym. pozdrawiam
Popieram, raz że nie jest to kino dla popcornożerców, a dwa to większość osób jadących po ambitnych produkcjach ogląda je najczęściej online, w kiepskiej jakości i o zgrozo z lektorem. Siła hiszpańskich thrillerów tkwi w dużej mierze w dźwięku, scena gdy dozorca oblał się tym "eterem" i to bicie serca w połączeniu z muzyką - mnie to bierze, tylko że staram się oglądać filmy od północy do 3-4 nad ranem, mam gwarancję ciszy za oknem, a dziewczyna śpi (z nią oglądam np slashery dla śmiechu) i bas ładnie chodzi, zeszłej nocy obejrzałem "Dziwnego lokatora" i wyrwał mnie z butów, w kolejce mam "La Cara oculta", też podobno świetny. O czym tu w ogóle mówić, chciałbym żeby w Polsce kręcono takie filmy, a tak był "Dom zły" i poza tym prawie nic ale chodzi też o inne realia, po prostu oryginalność, no bo który Polak dałby komuś swoje klucze? Dlatego lubię filmy z innych krajów, np Japonii, bo pokazują inny świat i mentalność ludzi, sposób postrzegania tych samych spraw często w zgoła odmienny sposób. Jak zwykle sorki za zamęt w wypowiedzi - ja już tak mam ;) Pozdrawiam maniaków konkretnego kina.
Kilka razy musiałem sobie "przypomnieć żeby oddychać" a to jest największym komplementem dla tego thillera. Masz rację co do muzyki. Jest ona dużym atutem tego filmu.
Z czystym sumieniem polecam amatorom dobrego kina.
Dla mnie bardzo dobry film. Jeżeli komuś się nudzi niech oglądnie sensacje, kino akcji itp.
"Mientras Duermes"...dobry, ciężki obraz człowieka, dla niektórych "człowieka". I właśnie to w tym filmie jest dobre, że bardziej obrzydliwy jest bohater niż to, co robi.
Ode mnie 8/10.
Film nie był ani głupi, ani nudny. Radzę go obejrzeć raz jeszcze, traktując jako szeroką metaforę na kontakty międzyludzkie. Można ten film odebrać wprost, dać się ponieść (albo nie) i przekonać historii bohaterów; można również zinterpretować bardziej hm... poetycko? Bo możliwe, że i Ty masz lub miałeś w swoim otoczeniu kogoś, komu zostawiłeś "niechciane dziecko" w postaci wspomnień o Tobie i uczuć jakie ta osoba żywiła do Ciebie, mimo że tego nie chciałeś lub wręcz sobie tego nie życzyłeś. Każdy z nas żyje z takim bagażem lub będzie żył. Kolejna sprawa - ile razy rano patrząc w lustro zastanawiałeś się, czy jesteś szczęśliwy i próbowałeś zdefiniować to szczęście, bądź przyczyny jego braku? Następne zagadnienie - jak wygląda Twój stosunek do osób starszych? Oszukujesz je z premedytacją, czy podchodzisz z szacunkiem i pobłażliwością dla ich demencji starczej? I wreszcie na koniec - ludzie na niższych stanowiskach niż Twoje, zarabiający mniej, bądź tacy, którym się w życiu nie wiedzie tak dobrze jak Tobie - jakie jest ich traktowanie? Czy może jak popychła, śmieci, nic nie warte kreatury przydatne jedynie jako środek do osiągnięcia małostkowych celów? Wyszukanie kolejnych metafor zostawiam Tobie, bo wierzę, że będziesz umiał spojrzeć na film pod innym, niż wprost, kątem.
Film jest do głębi prawdziwy, opowiada o życiu w piękny, niewyidealizowany sposób; skłania do niezbyt przyjemnego rachunku sumienia. Wszystkiego dobrego w nowym roku.
Film jest raczej o skrajnym psychopacie, czyli typowym Hiszpanie. Żadnej głębi nie zawiera. Pozdrawiam serdecznie.
Pseudośmieszna większość filmu z tragedią na końcu. Udawanie przyjemniaczka za dnia i skrwlstw w nocy. Film jest tak zrobiony, że nie zwraca uwagi na pewne sprawy. Widz wie nie wiele więcej od pozostałych bohaterów filmu. Bardzo drażni nieudolność policji i reszty bohaterów. Kończy się jak urwany w dziwnym momencie.
Obawiam się, iż to i tak ocena aż nadto wysoka. Film jest strasznym gniotem. Zupełnie przewidywalny, bez ciekawego pomysłu, strasznie płytki. Aktorstwo w najlepszym razie przeciętne. Za to aspiruje do trzymającego w napięciu, pomysłowego, oryginalnego. Dla mnie nie ma nic gorszego jak silić się na dzieło i dostać coś takiego. Niestety godny serii "Rec"