PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=567127}

Służące

The Help
2011
8,1 288 tys. ocen
8,1 10 1 288206
7,0 74 krytyków
Służące
powrót do forum filmu Służące

Chyba najlepszy w 2011r. i w pełni zasługuje na Oscara. Może zmienię zdanie jak zobaczę przed galą inne pozycje typu Spadkobiercy czy Żelazna dama. Ale na razie numer 1.

użytkownik usunięty
milo_11

to nie jest film wybitny

ocenił(a) film na 10

a ja się zgodze z milo 11, jestem świeżo po seansie to to bardzo dobry film. Zapadnie mi na pewno w pamięć.

milo_11

W jaki sposób wybitny? Raczej wybitnie prosty i jednostronny. Przyjemnie się ogląda, ale to tyczy się też pierwszego lepszego Blockbustera. Oczywiście użytkownicy walą dychami bo na FW takie filmy są cenione. Jest z co najmniej 10 lepszych produkcji w tym roku.

ocenił(a) film na 6
neo_angin

"Jest z co najmniej 10 lepszych produkcji w tym roku."

Jeżeli nie więcej. Nie rozumiem całego tego zachwytu nad tą produkcją i miejsca w pierwszej setce. Prosta historia, która została ciekawie opowiedziana i nic więcej. Dla mnie to bardzo przeciętne kino, które w żadnym wypadku nie zasługuje na miejsce, które aktualnie zajmuje.

openminded

napewno film jest w pierwszej 5 najlepszych produkcji zeszlego roku. Potwierdzaja to nominacje do Globow i Bafta a niebawem potwierdzi to rowniez Akademia oglaszajac nominacje do oscarow

ocenił(a) film na 6
student22

"napewno film jest w pierwszej 5 najlepszych produkcji zeszlego roku."

Kto tak powiedział? Nominacje do jakichś tam nagród nie oznaczają, że tak jest i wszyscy mają tak myśleć. Od tego każdy ma głowę by ocenić ten film wg własnego uznania. Dla mnie nie mieści się on w pierwszej dziesiątce zeszłorocznych produkcji, a tym bardziej w pierwszej setce filmów wszechczasów. Nawet gdyby zgarnął oscary za wszystkie kategorie w których został nominowany, to zdania nie zmienię. Pozdrawiam.

openminded

film rewelacyjny i napewno na dlugo zostanie zapamietany

bibunio89

ja go oglądałem 20 grudnia i już nie pamiętam połowy scen. Dla mnie nieporozumieniem jest, jak ten film może zajmować 59 pozycję w rankingu najlepszych filmów. Nie dałbym mu nawet 300 miejsca. Żadne dzieło. A jeżeli oscary uznają go za najlepszy film roku 2011, to stracę do nich szacunek.

ocenił(a) film na 7
darek12322

nie uznają spokojna głowa

Marcinekk

no zobaczymy, jedyną nadzieją na brak nagrody dla tego filmu są chyba "Spadkobiercy"...

ocenił(a) film na 7
darek12322

artist, moneyball, drive(lepszy ale nie bedzie zapewne nominowany)

Marcinekk

drive jest nieporównywalnie lepszy, ale nie będzie nominowany, bo jest inny, lepszy i oryginalniejszy, a akademia ocenia wg. starych schematów, czyli "patriotyczna papka ma u nas nagrodę". Sprawdziło się to w "Hurt Locker", "Jak zostać królem" i wielu innych. Teraz pewnie też tak będzie...

ocenił(a) film na 7
darek12322

też tak przeczuwam, znacznie większe szanse ma Moneyball, są flagi, jest dużo ameryki, no i jest całkiem niezły muszę przyznać jak na holyłudźkie standardy.

darek12322

murowanym faworytem do oscarow jest w tym roku oczywiscie Artysta wiec jesli chodzi o Sluzace to zapewne skonczy sie na oscarze dla Octavi Spencer i nominacjach w najwazniejszych kategoriach

bibunio89

miejmy nadzieję.

openminded

Zwłaszcza że odkąd do Oscara nominowanych jest 10 filmów, prestiż tej nominacji się obniżył - wcześniej takim filmem na doczepkę był na przykład "Była sobie dziewczyna".

ocenił(a) film na 7
neo_angin

ostatnio widziałem jak miałeś wystawione 8 czy mi się przywidziało??
czyżby jakiś mały brak własnego zdania czy po prostu zwykły rewizjonizm?
ja daje 7/10, nic specjalnego ale dobry
ocena na naszym portalu to tak zwane nieporozumienie

Marcinekk

Po samym filmie wystawiłem 8/10 rzeczywiście, ale jak pisałem na forum Deppa po paru dniach pojawił się pewien niesmak i obniżyłem ocenę.

ocenił(a) film na 7
neo_angin

jak najbardziej słusznie
ja oglądałem chyba przedwczoraj i już zapomniałem całkiem o tym filmie;d

Marcinekk

jestem niemal pewien, że każdy, a przynajmniej większość będzie temu filmowi obniżać oceny. Na razie jest świeży i każdy jest nim zachwycony, ale później to minie.

ocenił(a) film na 7
darek12322

drive widzialem 6 razy i ciagle ma 10

Marcinekk

Ja widziałem już 8 razy plus same napisy początkowe z 20 razy. Na Bluray miata. Sczególnie dźwięk na kolumnach.

ocenił(a) film na 7
neo_angin

luknij forum deppa
ps czy administracja moze usunac wszystkie moje wypowiedzi na blogu wlasnym i polneriego? bo do tego doszlo

Marcinekk

Może usuwać wpisy na pewno co było widać u kinoman0, ale co do wypowiedzi to sam nie wiem. Kiedyś mogli, ale później zrezygnowali z tego i nie wiem jak to teraz działa.

ocenił(a) film na 7
neo_angin

usunieto wszystkie moje wpisy i tylko moje czyli oczywiscie celowa zabawa jakiegos uloma
nie bylo tam zadnych wulgaryzmow itd, zreszta moj blog

Marcinekk

Może ci czyszczą konto tak jak kinoman0 poprzednie.

ocenił(a) film na 7
neo_angin

co w sensie ze mnie banuja? niby za co, musieliby wszystkich z forum deppa zbanowac

Marcinekk

No możliwe. No teoretycznie musieliby i skąd wiesz że tego nie zrobią. Lotr już poleciał.

ocenił(a) film na 7
neo_angin

to niezla lipka:P

Marcinekk

http://www.filmweb.pl/person/Johnny+Depp-29/discussion/Niekt%C3%B3rzy+nie+zapozn ali+si%C4%99+z+regulaminem-1830595

neo_angin

Przecież tam było sporo odpowiedzi.

ocenił(a) film na 7
neo_angin

juz calkiem usuniety

ocenił(a) film na 6
neo_angin

taak, film nie jest w żadnym stopniu wybitny. Niezły i to wszystko :) Ale z tymi 10 lepszymi produkcjami w tym roku to bym nie przesadzał, bo 2011 nie był zbyt urodzajny z tego co patrzę na nominacje (choć pewnie i by się znalazły). Aha i brak nominacji dla Drive'a - WTF?! Drive jest lepszy od każdego z tych nominowanych filmików, ale to tylko daje obraz akademii..

lukarian1313

Wymieniam moim zdaniem ciekawsze:
1.Drive
2.Szpieg
3.Dziewczyna z tatuażem
4.Melancholia
5.Super 8 - Nie jest to wybitny filmik, ale świetny powrót do lat 80-tych i ery kina Spielberga
6.Kocha,lubi,szanuje - Też nie wybitny, ale to druga komedia romantyczna która łamie konwencje gatunku w ostatnich latach czyli wniósł więcej do kina niż "Służące".
7.X-men: First Class - Też nie wybitny, ale trochę lepszy i przede wszystkim to inteligentne kino rozrywkowe ze świetnym aktorstwem

Nie widziałem jeszcze:
1."Wstyd" - Idę o głowę że bije "Służące" niemiłosiernie. Temat za trudny dla akademii.
2."Hugo i jego wynalazek" - Może być naprawdę ciekawy
3."50/50" - Może lepszy, ale nie widziałem
4."Warrior"

Nominacje akademii w tym roku to kpina. "Czas wojny" i "Służące" to filmidła pasujące niewybrednym gustom akademii. "O północy w Paryżu" raczej też lepsze od "Służących", ale nie lubię Woody'ego to się nie wypowiadam. Wszystkie wymienione wyżej mają u mnie 8/10 oprócz "Szpiega" 9/10 i "Drive" 10/10.

milo_11

Mnie ten film zaskoczył pozytywnie zaskoczył

ocenił(a) film na 8
milo_11

Zgadzam się z autorem tematu. Dla mnie film wybitny, zaliczam go do swoich ulubionych. A czy zgarnie Oscara czy nie, to już mnie najmniej interesuje.

ocenił(a) film na 10
milo_11

Oj, obawiam się że ze zdobyciem Oscarów będzie bardzo trudno. Został nominowany tylko w trzech kategoriach (dla mnie powinien mieć także m.in. za scenariusz adaptowany i kostiumy), podczas gdy "Hugo i jego wynalazek" aż w jedenastu. A widać, że "Służące" cieszą się wyjątkową sympatią widzów.

urodzonywmarcu89

4 nominacje. Oscar dla Octavi Spencer niemal pewny a Viola Davis moze powalczy z Maryl Streep

ocenił(a) film na 8
najlepszy89

Viola Devis nie ma szans na Oscara, troszek jej za malo i za malo dramatycznie. Zgadzam sie co do Octavii Spencer, Oscara ma gwarantowanego.

ocenił(a) film na 7
Uzalezniony

tak, też tak mysle, jej rola i gra bardzo przypomina Hattie McDaniel z "Przeminęło z wiatrem".

ocenił(a) film na 9
milo_11

Jestem Mężczyzną, fanem Rambo i filmów z JCVD, ale to też było zajebiste. ;)

ocenił(a) film na 5
milo_11

Rzadko teraz się kręci filmy wybitne, czasem tylko wpadnie taka perełka jak "Drive", ale oczywiście zawsze pomijana przy większych nagrodach. A "The Help" to taki zwyczajny filmik o którym szybko się zapomina. Ja dzisiaj to już pamiętam tylko scenę z tym ciastem.

milo_11

Taki patos w filmie obyczajowym widziałem ostatnim razem... nigdy.

ocenił(a) film na 9
alanos

To mało widziałeś, przykro mi. Owszem jest patos, ale obejrzyj sobie Postmana z Costnerem ;)

axsas

„Postman” to nie film obyczajowy, więc pudło.
„Służące” przypominają nieudaną parodię i produkować się przy tym tytule nie zamierzam, bo nie warto.

ocenił(a) film na 9
alanos

Jak nie obyczajowy?;) To, że jest osadzony w przyszłości nie znaczy iż jest czymś innym. Jednak patosu tego filmu nic nie przebije nawet Armagedon.

ocenił(a) film na 7
milo_11

miło się ogląda, niegłupie, ale daleko mu do wybitności (no chyba, że ktoś mało oglądał). Bardzo ciekaw jestem ksiązki - podobno duzo mocniejsza w wymowie
http://notatnikkulturalny.blogspot.com/2012/01/suzace-czyli-may-krok-ile-zmienia .html

ocenił(a) film na 9
przynadziei

jeśli porównujemy Służące na tle pozostałych nominowanych do Oscara, to moim zdaniem jest to jak najbardziej film wybitny, Oscar się należy! :) jestem ciekaw, który film Twoim zdaniem powinien w tym roku otrzymać statuetkę?

ocenił(a) film na 7
poldek88_88

nie widziałem jeszcze wszystkich więc trudno wyrokowac może do nagród zdążę. Ale rozumiem, że pytasz o nagrode za film, a nie np. za główną rolę. Z czystym sumieniem mogę wyeliminować Czas wojny bo to nic nowego i jeżeli wygra to chyba przestanę oglądać ocary - Amerykanie może lubuja się w takich obrazach, ale jest mierny

ocenił(a) film na 6
poldek88_88

Drive :p ale to się Akademia popisała nie wysyłając nawet nominacji.. ehhh