Chyba najlepszy w 2011r. i w pełni zasługuje na Oscara. Może zmienię zdanie jak zobaczę przed galą inne pozycje typu Spadkobiercy czy Żelazna dama. Ale na razie numer 1.
a ja się zgodze z milo 11, jestem świeżo po seansie to to bardzo dobry film. Zapadnie mi na pewno w pamięć.
W jaki sposób wybitny? Raczej wybitnie prosty i jednostronny. Przyjemnie się ogląda, ale to tyczy się też pierwszego lepszego Blockbustera. Oczywiście użytkownicy walą dychami bo na FW takie filmy są cenione. Jest z co najmniej 10 lepszych produkcji w tym roku.
"Jest z co najmniej 10 lepszych produkcji w tym roku."
Jeżeli nie więcej. Nie rozumiem całego tego zachwytu nad tą produkcją i miejsca w pierwszej setce. Prosta historia, która została ciekawie opowiedziana i nic więcej. Dla mnie to bardzo przeciętne kino, które w żadnym wypadku nie zasługuje na miejsce, które aktualnie zajmuje.
napewno film jest w pierwszej 5 najlepszych produkcji zeszlego roku. Potwierdzaja to nominacje do Globow i Bafta a niebawem potwierdzi to rowniez Akademia oglaszajac nominacje do oscarow
"napewno film jest w pierwszej 5 najlepszych produkcji zeszlego roku."
Kto tak powiedział? Nominacje do jakichś tam nagród nie oznaczają, że tak jest i wszyscy mają tak myśleć. Od tego każdy ma głowę by ocenić ten film wg własnego uznania. Dla mnie nie mieści się on w pierwszej dziesiątce zeszłorocznych produkcji, a tym bardziej w pierwszej setce filmów wszechczasów. Nawet gdyby zgarnął oscary za wszystkie kategorie w których został nominowany, to zdania nie zmienię. Pozdrawiam.
ja go oglądałem 20 grudnia i już nie pamiętam połowy scen. Dla mnie nieporozumieniem jest, jak ten film może zajmować 59 pozycję w rankingu najlepszych filmów. Nie dałbym mu nawet 300 miejsca. Żadne dzieło. A jeżeli oscary uznają go za najlepszy film roku 2011, to stracę do nich szacunek.
drive jest nieporównywalnie lepszy, ale nie będzie nominowany, bo jest inny, lepszy i oryginalniejszy, a akademia ocenia wg. starych schematów, czyli "patriotyczna papka ma u nas nagrodę". Sprawdziło się to w "Hurt Locker", "Jak zostać królem" i wielu innych. Teraz pewnie też tak będzie...
też tak przeczuwam, znacznie większe szanse ma Moneyball, są flagi, jest dużo ameryki, no i jest całkiem niezły muszę przyznać jak na holyłudźkie standardy.
murowanym faworytem do oscarow jest w tym roku oczywiscie Artysta wiec jesli chodzi o Sluzace to zapewne skonczy sie na oscarze dla Octavi Spencer i nominacjach w najwazniejszych kategoriach
Zwłaszcza że odkąd do Oscara nominowanych jest 10 filmów, prestiż tej nominacji się obniżył - wcześniej takim filmem na doczepkę był na przykład "Była sobie dziewczyna".
ostatnio widziałem jak miałeś wystawione 8 czy mi się przywidziało??
czyżby jakiś mały brak własnego zdania czy po prostu zwykły rewizjonizm?
ja daje 7/10, nic specjalnego ale dobry
ocena na naszym portalu to tak zwane nieporozumienie
Po samym filmie wystawiłem 8/10 rzeczywiście, ale jak pisałem na forum Deppa po paru dniach pojawił się pewien niesmak i obniżyłem ocenę.
jak najbardziej słusznie
ja oglądałem chyba przedwczoraj i już zapomniałem całkiem o tym filmie;d
jestem niemal pewien, że każdy, a przynajmniej większość będzie temu filmowi obniżać oceny. Na razie jest świeży i każdy jest nim zachwycony, ale później to minie.
Ja widziałem już 8 razy plus same napisy początkowe z 20 razy. Na Bluray miata. Sczególnie dźwięk na kolumnach.
luknij forum deppa
ps czy administracja moze usunac wszystkie moje wypowiedzi na blogu wlasnym i polneriego? bo do tego doszlo
Może usuwać wpisy na pewno co było widać u kinoman0, ale co do wypowiedzi to sam nie wiem. Kiedyś mogli, ale później zrezygnowali z tego i nie wiem jak to teraz działa.
usunieto wszystkie moje wpisy i tylko moje czyli oczywiscie celowa zabawa jakiegos uloma
nie bylo tam zadnych wulgaryzmow itd, zreszta moj blog
co w sensie ze mnie banuja? niby za co, musieliby wszystkich z forum deppa zbanowac
http://www.filmweb.pl/person/Johnny+Depp-29/discussion/Niekt%C3%B3rzy+nie+zapozn ali+si%C4%99+z+regulaminem-1830595
taak, film nie jest w żadnym stopniu wybitny. Niezły i to wszystko :) Ale z tymi 10 lepszymi produkcjami w tym roku to bym nie przesadzał, bo 2011 nie był zbyt urodzajny z tego co patrzę na nominacje (choć pewnie i by się znalazły). Aha i brak nominacji dla Drive'a - WTF?! Drive jest lepszy od każdego z tych nominowanych filmików, ale to tylko daje obraz akademii..
Wymieniam moim zdaniem ciekawsze:
1.Drive
2.Szpieg
3.Dziewczyna z tatuażem
4.Melancholia
5.Super 8 - Nie jest to wybitny filmik, ale świetny powrót do lat 80-tych i ery kina Spielberga
6.Kocha,lubi,szanuje - Też nie wybitny, ale to druga komedia romantyczna która łamie konwencje gatunku w ostatnich latach czyli wniósł więcej do kina niż "Służące".
7.X-men: First Class - Też nie wybitny, ale trochę lepszy i przede wszystkim to inteligentne kino rozrywkowe ze świetnym aktorstwem
Nie widziałem jeszcze:
1."Wstyd" - Idę o głowę że bije "Służące" niemiłosiernie. Temat za trudny dla akademii.
2."Hugo i jego wynalazek" - Może być naprawdę ciekawy
3."50/50" - Może lepszy, ale nie widziałem
4."Warrior"
Nominacje akademii w tym roku to kpina. "Czas wojny" i "Służące" to filmidła pasujące niewybrednym gustom akademii. "O północy w Paryżu" raczej też lepsze od "Służących", ale nie lubię Woody'ego to się nie wypowiadam. Wszystkie wymienione wyżej mają u mnie 8/10 oprócz "Szpiega" 9/10 i "Drive" 10/10.
Zgadzam się z autorem tematu. Dla mnie film wybitny, zaliczam go do swoich ulubionych. A czy zgarnie Oscara czy nie, to już mnie najmniej interesuje.
Oj, obawiam się że ze zdobyciem Oscarów będzie bardzo trudno. Został nominowany tylko w trzech kategoriach (dla mnie powinien mieć także m.in. za scenariusz adaptowany i kostiumy), podczas gdy "Hugo i jego wynalazek" aż w jedenastu. A widać, że "Służące" cieszą się wyjątkową sympatią widzów.
Viola Devis nie ma szans na Oscara, troszek jej za malo i za malo dramatycznie. Zgadzam sie co do Octavii Spencer, Oscara ma gwarantowanego.
tak, też tak mysle, jej rola i gra bardzo przypomina Hattie McDaniel z "Przeminęło z wiatrem".
Rzadko teraz się kręci filmy wybitne, czasem tylko wpadnie taka perełka jak "Drive", ale oczywiście zawsze pomijana przy większych nagrodach. A "The Help" to taki zwyczajny filmik o którym szybko się zapomina. Ja dzisiaj to już pamiętam tylko scenę z tym ciastem.
To mało widziałeś, przykro mi. Owszem jest patos, ale obejrzyj sobie Postmana z Costnerem ;)
„Postman” to nie film obyczajowy, więc pudło.
„Służące” przypominają nieudaną parodię i produkować się przy tym tytule nie zamierzam, bo nie warto.
Jak nie obyczajowy?;) To, że jest osadzony w przyszłości nie znaczy iż jest czymś innym. Jednak patosu tego filmu nic nie przebije nawet Armagedon.
miło się ogląda, niegłupie, ale daleko mu do wybitności (no chyba, że ktoś mało oglądał). Bardzo ciekaw jestem ksiązki - podobno duzo mocniejsza w wymowie
http://notatnikkulturalny.blogspot.com/2012/01/suzace-czyli-may-krok-ile-zmienia .html
jeśli porównujemy Służące na tle pozostałych nominowanych do Oscara, to moim zdaniem jest to jak najbardziej film wybitny, Oscar się należy! :) jestem ciekaw, który film Twoim zdaniem powinien w tym roku otrzymać statuetkę?
nie widziałem jeszcze wszystkich więc trudno wyrokowac może do nagród zdążę. Ale rozumiem, że pytasz o nagrode za film, a nie np. za główną rolę. Z czystym sumieniem mogę wyeliminować Czas wojny bo to nic nowego i jeżeli wygra to chyba przestanę oglądać ocary - Amerykanie może lubuja się w takich obrazach, ale jest mierny