PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=567127}

Służące

The Help
2011
8,1 288 tys. ocen
8,1 10 1 288206
7,0 74 krytyków
Służące
powrót do forum filmu Służące

No ! Niech mnie szlak trafi , jak ten film nie zostanie doceniony przez Akademię . Obraz zrobiony niezwykle profesjonalnie , chyba pod każdym względem , zadbany o szczegóły .Świetna gra aktorek , piękne zdjęcia i fantastyczny scenariusz. Brawo !

ocenił(a) film na 1
christophf

Obawiam się, że nie zostanie... Amerykanie nie lubią samokrytyki - a tam sami biali w tym Hollywood

ocenił(a) film na 10
Pastor1

poza tym od kiedy Oscary są równoznaczne z talentem i sztuką? Zapewne wygra coś mało ciekawego i nudnego (daj Boże, żeby to nie było tylko Drzewo życia).

christophf

Akademia lubi takie bajeczki więc pewnie dostanie.

neo_angin

bajeczki masz na CN

mateusz1497

Ten film też jest bajką która poziomem fabularnym nie odstaje od bajek na CN. Chociaż niektóre lubię muszę przyznać. Co więcej lubię filmy z podobną fabułą, ale ten nie umywa się do "Koloru Purpury". Oczywiście nie krytykuję tego, ale film troszkę naiwny. Co kto lubi.

ocenił(a) film na 7
neo_angin

hm, wszystko ładnie, pięknie, elegancko - ja naprawdę lubię takie filmy. Tylko się zastanawiam, czy jeśli takie coś by rzeczywiście zrobiono w Stanach w schyłkowym okresie apart heidu to aby na pewno skończyłoby się tylko i wyłącznie na rozgłosie i pomyjach wylanych na białych. To znaczy, myślę sobie, że po pierwsze: nie wiem, czy taka książka w ogóle mogłaby zostać wydrukowana, po drugie: czy tak wszyscy by się nią zaczytywali publicznie, po trzecie: czy aby na pewno dla służących, które tak otwarcie o wszystkim powiedziały, byłby to koniec historii. Wydaje mi się bowiem, że nie potraktowanoby kogokolwiek w tak łaskawy sposób i cała afera miałaby o wiele mocniejsze rozwiązanie.

ocenił(a) film na 6
christophf

Z tych nominowanych do Oskara (które zdążyłam już obejrzeć) ma 'największe' szanse. Choć razem z nim walczyć dzielnie będą: film w połowie przyrodniczy, film o koniu i wcale nieśmieszna komedia pewnego staruszka. Wszystkie 4 dostały nominację nie wiem na jakiej podstawie, jeśli któryś z nich Oskara dostanie będę... hm, właściwie niezaskoczona. Akademia od paru lat szaleje mocno.
W nocy planuję obejrzeć jeszcze 'Moneyball' i 'Artystę' - może do listy niedorzecznych nominacji dopiszę kolejne filmy...