PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=567127}

Służące

The Help
2011
8,1 288 tys. ocen
8,1 10 1 288188
7,0 74 krytyków
Służące
powrót do forum filmu Służące

Znacie inne ekranizacje poruszające temat rasizmu?
Ja kojarzę Zabić Drozda, Sekretne życie pszczół, coś jeszcze?

ocenił(a) film na 7
junoa

Niewiele, ale na pewno gorąco polecam "The Great Debaters" oraz "Malcolm X", oba z Denzelem! Naprawdę warto.

Przychodzi mi do głowy jeszcze "Glory Road", tendencyjny i dość płytki, ale mimo wszystko kosi niezłe opinie na Filmwebie, nie zaszkodzi się przekonać. ;)

junoa

Może "Ostatni Król Szkocji"?!
"Kamerdyner" (premiera 26 grudnia)
"Django" ?!
"Tytani" (2000r.)
"Kolor Purpury"

Na razie tylko tyle. Chwilowo nie mogę znaleźć nic więcej. Napisz kiedyś jak obejrzysz coś z wyżej wymienionych przeze mnie filmów, czy trafiłem w Twój gust... :D

ocenił(a) film na 9
joker895

"Grzechy ojca"

ocenił(a) film na 8
junoa

Bardzo polecam ,, Siła i honor". Przepiękny film.

ocenił(a) film na 8
junoa

zdecydowanie "Beloved" w głównej roli Oprah Winfrey reżyser filmu "Milczenie owiec" film totalnie zapomniany a będący perełka . Dostępny na chomik

ocenił(a) film na 10
junoa

Queen z Halle Berry w roli głównej jest świetny

użytkownik usunięty
junoa

"American History X" z Edwardem Nortonem.

ocenił(a) film na 10
junoa

duzo jest takich filmow, jak chcesz to ci podam, tylko daj znac czy jeszcze cie ten temat interesuje, bo post z 2013 :)

junoa

Nie jest to główny wątek, ale przewija się tam też temat rasizmu - "Smażone zielone pomidory" polecam zarówno film jak i książkę

ocenił(a) film na 9
junoa

Nie wiem dlaczego nikt nie wymienił "Czas zabijania" Polecam :)

ocenił(a) film na 8
junoa

Ostatnio Twenty Years Slave.

ocenił(a) film na 8
junoa

Kamerdyner (2013) http://www.filmweb.pl/film/Kamerdyner-2013-648849 Polecam :)

ocenił(a) film na 9
junoa

''12 Years a Slave'', a z książek o tej tematyce polecam jeszcze ''Czarne skrzydła'' ;)

junoa

"Miasto Gniewu" film, nie serial... zdecydowanie warty obejrzenia, 3 Oscary dostał, w tym za najlepszy film, więc... to chyba mówi samo za siebie :)

junoa

Missisipi w ogniu (1988)

ocenił(a) film na 8
junoa

Polecam dość stary już film "W cieniu dobrego drzewa" na podstawie poruszającej powieści pt. "Skrawek błękitu". Dość trudno znaleźć ten film, ale warto obejrzeć. To opowieść o niewidomej dziewczynie trzymanej w domu i terroryzowanej przez matkę. Pewnego dnia w wyniku serii wypadków poznaje mężczyznę, któremu nie jest obojętny jej los. Więcej nie mogę zdradzić, bo to byłby spoiler, ale zapewniam że film jest super inteligentny i jak najbardziej o tematyce rasizmu ( dowiadujemy się tego dopiero na koniec filmu). ;-)

ocenił(a) film na 8
sinestro_master

aaa i z ostatnich to np. "Belle" z 2013 roku.

junoa

Zniewolony. 12 Years a Slave

junoa

Daleko od nieba

ocenił(a) film na 10
junoa

The Sapphires: muzyka duszy
Podejmuje jednak tematyke czarnoskorych mieszkajacych w latach 60 w Australii

junoa

Belle

ewaannafalkin

Zniewolony.