Znacie inne ekranizacje poruszające temat rasizmu?
Ja kojarzę Zabić Drozda, Sekretne życie pszczół, coś jeszcze?
Niewiele, ale na pewno gorąco polecam "The Great Debaters" oraz "Malcolm X", oba z Denzelem! Naprawdę warto.
Przychodzi mi do głowy jeszcze "Glory Road", tendencyjny i dość płytki, ale mimo wszystko kosi niezłe opinie na Filmwebie, nie zaszkodzi się przekonać. ;)
Może "Ostatni Król Szkocji"?!
"Kamerdyner" (premiera 26 grudnia)
"Django" ?!
"Tytani" (2000r.)
"Kolor Purpury"
Na razie tylko tyle. Chwilowo nie mogę znaleźć nic więcej. Napisz kiedyś jak obejrzysz coś z wyżej wymienionych przeze mnie filmów, czy trafiłem w Twój gust... :D
zdecydowanie "Beloved" w głównej roli Oprah Winfrey reżyser filmu "Milczenie owiec" film totalnie zapomniany a będący perełka . Dostępny na chomik
duzo jest takich filmow, jak chcesz to ci podam, tylko daj znac czy jeszcze cie ten temat interesuje, bo post z 2013 :)
Nie jest to główny wątek, ale przewija się tam też temat rasizmu - "Smażone zielone pomidory" polecam zarówno film jak i książkę
''12 Years a Slave'', a z książek o tej tematyce polecam jeszcze ''Czarne skrzydła'' ;)
"Miasto Gniewu" film, nie serial... zdecydowanie warty obejrzenia, 3 Oscary dostał, w tym za najlepszy film, więc... to chyba mówi samo za siebie :)
Polecam dość stary już film "W cieniu dobrego drzewa" na podstawie poruszającej powieści pt. "Skrawek błękitu". Dość trudno znaleźć ten film, ale warto obejrzeć. To opowieść o niewidomej dziewczynie trzymanej w domu i terroryzowanej przez matkę. Pewnego dnia w wyniku serii wypadków poznaje mężczyznę, któremu nie jest obojętny jej los. Więcej nie mogę zdradzić, bo to byłby spoiler, ale zapewniam że film jest super inteligentny i jak najbardziej o tematyce rasizmu ( dowiadujemy się tego dopiero na koniec filmu). ;-)
The Sapphires: muzyka duszy
Podejmuje jednak tematyke czarnoskorych mieszkajacych w latach 60 w Australii