ale moim zdaniem , to właśnie ten film powinien dostać oscara w kategorii najlepszy film.
Właśnie skończyłem go oglądać... bardzo dobry film... cała historia robi wrażenie.. i zmusza do refleksji..
ja właśnie obejrzałam film po raz setny. i za kazdym razem chce mi się płakać. genialny film.
Świetny film na podstawie świetnej książki! Polecam książkę, nawet tym, którzy już obejrzeli film, czyta się rewelacyjnie.
Chyba tylko wtedy jakby jury wywodziło się w całości z Harlemu... Gniot dla poprawnych politycznie.
Dlatego, że kręci się w okół czarnoskórych służących czy... dlaczego? Nie rozumiem co przez to chciałeś powiedzieć
Między innymi. Film jest całkowicie tendencyjny, a biali mieszkańcy Dixie ukazani są niemal wyłącznie w złym świetle.
A jakby kręcił się w świecie czarnych a biali byliby służącymi? To byłby niepoprawny politycznie? Takie uzasadnianie jest bez sensu. Czujesz się urażony tym jak przedstawione były białasy? Warto sobie chociażby przypomnieć co "Amerykanie" zrobili, teraz już niestety rdzennym, mieszkańcom północnego kontynentu.
Co Krzyżacy zrobili Prusom, Szwedzi Lapończykom, Brytyjczycy Hindusom... Prawo silniejszego. Niestety jak ktoś chciał się rozwijać i potrzebował terytorium to musiał wykurzyć prymitywny lud, który nie potrafił sobie nawet murowanego domu postawić...
Biały w służbie u czarnych... Poważnie? Chyba raczej jako misjonarze, albo wolontariusze rozdzielający żarcie przysłane do Afryki, bo namnożyć się to umie, a wyżywić potomstwo już niekoniecznie.
Świetny argument. Czy to może tekst w narzeczu jakiegoś plemienia z Afryki nadal lepiącego chaty z gówna?
Miałam się rozpisać ale uznałam, że to co się napisze to i tak do Ciebie nie dotrze. Przeczytaj najpierw książki od historii i biologi, zainteresuj się innymi kulturami a potem wytaczaj swoje argumenty mając PEWNE podstawy.
Widzę synu czym była pełna ducha i wartości Dixie, nazywająca rzeczy po imieniu, a czym właściciele fabryk z północy, którzy chcieli przejąć tanich czarnuchów, żeby mieć siłę roboczą. Widziałem tez ducha w ludzie Północ, który aż palił się do walki o "wolność" dla czarnuchów. Najczęściej palił się tak, że niebieski mundur dostawał w Nowym Jorku od razu po zejściu na pokład, w zamian za obiad (ach te irlandzkie głodóweczki).
Nie masz żadnego pojęcia o kulturze. Czarni nie stworzyli w Afryce żadnej cywilizacji. Wszystko co zostało w schedzie po kolonizatorach jest dewastowane. Mnożą się na potęgę nie potrafiąc wyżywić swoich pomiotów. Dlatego zastanów się wysyłając pomoc dla Bambo, bo za 25 lat będziesz musiał wysyłać pomoc dla 10 Bambo juniorów (no może z 5, bo połowa padnie na AIDS, gdyż Bambo idąc za instynktem będzie chciał rozsiewać geny po wielu samicach).
Pozdrawiam! Bez odbioru.
Musiała...W nicknamie jest rodzaj żeński...
Człowieku nie chodzi mi konkretne przykłady tylko o Twoje rasistowskie czy tam ksenofobiczne poglądy oraz argumenty, które nie są koniecznie prawdą. Czarni są źli bo są słabi. To ja powiem Ci tak: mi w tym momencie też jest wszystko jedno co do naszej historii (w szczególności tej po II WŚ) bo Polacy byli słabi i Ruscy czy Niemcy mogli nas wszystkich powyżynać. Na tym właśnie polegają Twoje argumenty.
Porównywanie tego promurzyńskiego gniota do "Dwunastu gniewnych ludzi" wręcz nie przystoi.
Dałem go jako kontrast do poglądów Gregera, ten kto zrozumiał fabułę "12 gniewnych.." wie co mam na myśli.
Nie widzę siebie jako żaden z 12 przysięgłych, ale chyba jakbym miał się do któregoś przyrównać to raczej byłby to przysięgły, którego przekonały argumenty z okularami, bodajże numer 4.
Przy okazji: jedyną zaletą amerykańskiego systemu sądownictwa jest chyba tylko to, że na jego bazie powstają bardzo dobre książki (polecam Grishama, który często w pozytywnym świetle pokazuje też Czarnych - "Ostatni sędzia", "Czas zabijania") oraz filmy.
genialny film, pokazuje prawdziwe życie. wspaniała gra aktorska . Oskar się należy !
Zrozum w końcu że nie nie chce Mi się z tobą gadać.Bądz sobie pochmurny ale nie rób deszczu.
W czasach durnowatych komedii i mega-robotów, miło było obejrzeć coś takiego, kino poruszające i dające do myślenia.
Polecam, bo nie żałuje tych dwóch godzin.
zgadzam się w 100%. świetnie zrobiony, chyba żaden film nie wywołał we mnie tylu emocji jeszcze, dający do myślenia...szkoda że jednak nie dostał tego oscara. Jakkolwiek, myślę, że wielu ludzi go doceniło i bez tego :)