Póki co mój faworyt do OSCARA, Złotego Globu i BAFTY. Film pomimo swojej długości w ogóle nie przynudza. No chyba, że ktoś jest fanem filmów akcji to niech go sobie odpuści. Aktorsko na najwyższym poziomie. Dawno nie widziałem filmu w którym wszyscy zagrali na wysokim poziomie. Tylko "The Social Network" przychodzi mi do głowy i na odwal się "Jak zostać królem". Co do aktorek pewna nominacja Violi Davis za pierwszoplanową rolę oraz dwie nominacje do drugiej roli dla Bryce Dallas Howard i Octavii Spencer, gdzie ta druga prawdopodobnie sięgnie po statuetkę. Najlepsza rola Emmy Stone, ale chyba jej zabraknie nominacji do Oscara i BAFTY, ale do Złotego Globu może jej na upartego dadzą. Viola Davis najmocniejszy punkt tego filmu, ale Spencer minimalnie gorsza albo na tym samym poziomie. Chciałbym, aby Davis sięgnęła po hat trick, ale Michelle Williams na 100% dostanie BAFTĘ za "My Week with Marilyn" (Brytyjski film, Brytyjska nagroda) i bardzo możliwe, że i po złotego rycerza sięgnie. Szykuje się ciekawy pojedynek. Czekam jeszcze na trzy filmy: "My Week with Marilyn", "J. Edgar" i na "Szpiega". Co do "The Help" to pewne nominacje pójdą za scenariusz adaptowany i najlepszy film. Co dalej nie mam pojęcia. Wszystko będzie zależało od kampanii reklamowej przed galą rozdania nagród.
Pozdrawiam.