Wielu ludziom z mojej okolicy spodobałaby się rzeczywistość przesdstawiona w tym
filmie. W każdym razie tak mi się wydaje z rozmów z moimi znajomymi. Smutne to ale
niestety prawdziwe. A najsmutniejsze jest to, że zazwyczaj przykrywacie własne lęki
płaszczykiem patriotyzmu i miłości do ojczyzny. To już całkowicie obrzydza mi tę miłość,
choć uważam że ofiarowałem temu krajowi wiele więcej niż niejeden pseudo-idealista,
krzykacz, czy demagog, A już zupełnie rozbraja mnie ta wasza religijność. Mówicie, że to
tradycja w której wyrośliście. Ale przypomnę że Jezus mówił o miłości do wszystkich ludzi
- także murzynów, gejów czy lesbijek. Zresztą sam był Żydem lub też Aramejczykiem, bo
w tym akurat źródła są sprzeczne. Potem wracacie do swoich domów, chlejecie i bijecie
dzieci - bardzo po chrześcijańsku - przynajmniej tradycyjnie. Gdzież wasze ideały etyczne
wynikające z Ewangelii? Oczywiście to uogólnienia - nie każdy jest taki, ale w
przeciętnym miasteczku do 100 tys. tacy ludzie przeważają. Zgroza, a wiem co mówię bo
życie rzucało mnie po całej Polsce i przeprowadzałem się kilka razy. Niekiedy się wami
brzydzę, a zaraz potem staram się wam wybaczyć - jesteście świnie ale w końcu ludzie.
Sam nie jestem idealny ale przynajmniej staram się postępować tak, jakbym chciał żeby
mnie traktowali inni. A wy się nawet nie staracie - jesteście leniwi - bycie dobrym przecież to praca ponad wasze siły - wystarczy że zarobicie na nowe gry, samochody i
wagony fajek. Nie widzicie nic poza samym sobą. Kompletny brak empatii. Piszę to bo być może ktoś to przeczyta i się chociaż trochę zastanowi nad tym co robi i jakie są
konsekwencje jego działań. Niekiedy po prostu nie chce mi się żyć w tym bagnie, ale
jestem patriota i tu zostanę - i będę próbował coś zmienić, żeby moje dzieci żyły w nowej
innej Polsce, w której się żyje wygodnie, a ludzie są dla siebie dobrzy.
Jedź do Ameryki a będziesz dumny, że jesteś Polakiem i mieszkasz w Polsce - miejscem dużo bardziej tolerancyjnym niż USA, gdzie są jeszcze ostatni pracowici ludzie na tym świecie. Nie wiem czy wiesz, ale jako pieszy możesz oberwać plastikowym kubkiem lub innym śmieciem od przejeżdżających kierowców, bo reprezentujesz najniższą klasę, która nie ma samochodu. Polish jokes - inny przykład leczenia kompleksów przez Amerykanów (ale jeśli plułeś na swój naród wśród obcokrajowców, jak w twoim komentarzu, nie dziwię się, że mamy tak kiepską opinię). Życzę ci również, podczas tej wycieczki do USA, spotkania z typowym red neckiem, i zadanie kilka pytań dot. polityki geografii tak na poziomie 1 klasy podstawówki. Życzę ci również wycieczki do dzielnic zamieszkałych przez czarnoskórych - oni nauczą cię tolerancji. Polska wyprzedza cywilizacyjnie USA, a jeśli coś w USA stoi wyżej to na pewno stoją za tym potomkowie Polaków.
A gdzie ja powiedziałem, że w Ameryce jest dobrze? Pewnie wszystko to co mówisz jest prawdą, co akurat specjalnie mnie nie dziwi, ale wierz mi w Europie jest wiele bardziej tolerancyjnych krajów. Nie patrz się na Amerykę bo to jednak bardzo inny kraj i wydaje mi sie juz zupełnie inny krąg kulturowy - lub tez multikulturowy. Także zupełnie inna mentalność, a my jako Polacy to akurat bardzo lubimy się właśnie wzorować na Ameryce. Wszyscy Europejczycy wiedzą że największym przyjacielem Amerykanów są Brytyjczycy, ale najbardziej amerykańscy ludzie mieszkają w Polsce i coś w tym jest. A propos żartów to wczoraj byłem w knajpie i usłyszałem kilka zabawnych. Wiesz gros było o Żydach i Cyganach a mieszkam w miejscu masowej zagłady obydwu tych nacji. Brak wrażliwość czy po prostu zwykła polska małomiasteczkowa przekora? Może powinniśmy sie w tych sprawach wzorowac na naszych sąsiadach - zwłaszcza z północy czy południa bo o Skandynawach i Czechach mówią że to najbardziej tolerancyjne narody na świecie. A przeciez mamy blisko. czerpmy więc dobre wzorce. I na ostatek. Na nikogo nie pluje - jesli mówię że jesteś kulawy bo masz jedna noge to jest po prostu stwierdzenie rzeczywistosci. A ja właśnie taką rzeczywistość obserwuję. Podejrzewam, z tonu Twojego komentarza że także nie jestes osobą tolerancyjna i poczułeś się osobiście urazony. Niepotrzebnie. Moim zamairem nie było sianie pogardy do ludzi którzy maja akurat odmienne zdanie na ten temat, tylko raczej zwrócenie uwagi i danie pod rozwagę tego co się wokół nas dzieje. Proponuję Ci przemysleć moje słowa a potem poobserwować nasze codzienne życie. Myslę, że przynajmniej w kilku kwestiach się ze mną byś zgodził.
Wiesz, nigdzie nie jest dobrze wszędzie są ludzie i parapety i takie rzucanie się tylko na Polskę trochę się mija z twoją górnolotna przemową. A także z innej paki że brakuje nam tolerancji ogólnie jako rasie ludzkiej to prawda ale także popadanie w skrajności i pilnowanie się co do każdego słowa to już paranoja. Sama jestem przedstawicielem pewnej mniejszości która jest dyskryminowana ale z tego powodu nie rzucam się na każdego z zębami jak opowiada żarty w których pojawia się dana mniejszość <no pomijamy czysto rasistowskie i wybitnie chamskie żarty>.
A co do samego rasizmu w Polsce, mam dużo kontaktów z najróżniejszymi obcokrajowcami i to właśnie od nich wiem że na tle krajów europejskich to my jako kraj wykazujemy się sporą tolerancją, nawet w naszej tradycji polskiej długo było prawo chroniące innowierców.
p.s
Tak na koniec narzekanie na swój kraj, wieczne niezadowolenie z niego i patrzenie tylko na to co jest złe to także cecha polaków:)
wstydź się sama za siebie. Pisząc że wstydzisz się za Polaków także wstydzisz się za siebie, no chyba że Polką nie jesteś. Po za tym nie uważasz że trochę krzywdząca jest Twoja ocena w stosunku do wszystkich? czy wszyscy Polacy są tacy jak ich opisałaś? wyraźnie piszesz o wszystkich, więc i o Sobie,.
Boże - gdybyś chociaż przeczytał co napisałem uważnie to wiedziałbyś że nie jestem kobietą - używam zaimków męskich i niech tak zostanie - sprostowanie - w pierwszym poście napisałem: "Wielu ludziom z mojej okolicy spodobałaby się rzeczywistość przesdstawiona w tym filmie" oraz " Oczywiście to uogólnienia - nie każdy jest taki, ale w przeciętnym miasteczku do 100 tys. tacy ludzie przeważają" - jeśli na podstawie tych stwierdzeń wysnuwasz przypuszczenie że chodzi mi o wszystkich to chyba sie grubo mylisz bo znam wspaniałych tolerancyjnych i otwartych ludzi których bardzo szanuje a którzy sa Polakami - druga sprawa - jestem Polakiem i tak zapewne także zostanie bo nigdzie się nie wybieram i odpowiedź na Twoje pytanio - stwierdzenie - TAK wstydze sie siebie bo jestem przesiąknięty nietolerancyjna mojego społeczeństwa czy tez mojej grupy odniesienia i niekiedy zdarza mi się zareagować szowinistycznie (jestem rodzinnym człowiekiem - choc nie odmawiam kobiecie prawa do pracy to jednak chcę mieć dzieci, a jak do tej pory wybierałem takie które wolały robić karierę - a uważam że to juz przegięcie w drugą stronę) , rasistowsko lub stereotypowo w stosunku do gejów, lub ludzi z obcych kultur i ras lub niepełnosprawnych (tu raczej obserwuje u siebie nieufność i rezerwę) - Tak wstydze sie tego bo tak mnie nauczono robic, ale starm się być otwarty na nowe rzeczy i cały czas sie zmieniam - Po prostu proponuję żebyście sobie także to przemyśleli ile w was jest uprzedzeń nie popartych żadnym doświadczeniem. Bo ztego co wiem żaden z moich znajomych nie zna osobiście Żyda czy tez Murzyna - - ja mam dobrego kolegę mulata - który tu Cie zaskocze urodził się w Polsce - mówi lepiej po polsku niz wiekszośc innych moich znajomych i właściwie gdyby nie jego kolor skóry to mógłbyś także powiedzieć że to ziomek z twojego bloku - bo to na prawde dobry i zabawny gość - a do tego pracowity. Znam też kilku gejów ale raczej słabo - ogólnie zwykli ludzie zupełnie niewyróżniający sie - jeden chodzi w takim sweterku który mu mama uszyła - ma około 2 metrów wzrostu i mocna budowę ciała. Jest najspokojniejszym gosciem jakiego poznałem w życiu. Ogólnie to do tej pory zawodzili mnie właśnie tacy normalni ludzie - zupełnie niczym się nie wyróżniający. Okrutni szefowie którzy musza się wyżywac na pracownikach bo im brakuje wzrostu, koledzy i koleżanki kopiące pod sobą dołki w pracy, czy tez zazdrośni koledzy - bo gdy jakiemuś się cokolwiek udało to przestawał byc swoim chłopakiem a stawał sie obcy. Zresztą tym drugim tez sodówa czesto uderzała do głowy. Własciwie wszystko co sie wokół mnie dzieje jest tak smiesznie schematyczne że az okrutne w swojej prostocie. Moze 1 człowiek na 10 potrafi się wznieść ponad to a i tak jest momentalnie izolowany bo postepuje inaczej niż reszta więc jest zagrożeniem. Przeciez niemożliwe że nie może mu zależeć na kasie, prawda? Ludzie opamietajcie się - przeciez nie jesteście cyborgami. Są w was jeszcze jakies pozytywne odczucia do innych zwykłych ludzi?
Wasza... ok. To spieprzaj zagraniczny dziadu. Krotko chyba zyjesz na tym swiecie ze takie banialuki piszesz. A czlowiek porownujacy amerykanska tolerancje z polska, przy czym wstydzi sie polskosci, bredzi i nie wie o czym pisze. Jeszcze w latach 60tych amerykanski narod mial restauracje dla bialych i czarnych. Geje? Moze sa bezpieczni w NY albo CA ale niech do takiego Iowa czy innej Alabamy pojedzie (najlepiej z czarnym qmplem) to zobaczy na wlasne oczy co to znaczy biblijna sodomia farmerskimi widlami. Glupi jestes czlowieku, zachlysnales sie kij wie czym i bredzisz namietnie. Wstydzic to sie mozna za takich lowlifow jak ty.
Ciekawe co powiesz, gdy w naszym pięknym tolerancyjnym kraju aresztują Cie za palenie zioła :-)? I nie mówię co było 50 lat temu - obecnie maja czarnego prezydenta - wyobrażasz to sobie w Polsce?
Znam ludzi twojego pokroju. Wpierw wyjeżdżają za granice do np.pracy, za 2-3 miesiące już nie Piotrek tylko Peter , na portalach społecznościowych robią z siebie gwiazdę typu gdzie ja nie byłem czego to ja nie zrobiłem( a w rzeczywistości zapierdziela taki na zmywaku za najniższa krajową,mieszka w slamsach z 5 osobami w pokoju) Miasta 100 tysięczne nazywają miasteczkami...heh.Co do lenistwa polaków również się nie zgodzę- gdyby tak było nie przyjmowaliby Nas do pracy za granicą chociażby GB, Holandia, Niemcy, USA,Norwegia itp. Co do tego ,czy ktoś jest dobry czy zły to kwestia indywidualna, są ludzi dobrzy i źli zarówno w Polsce jak i w innych krajach- nie należy tutaj uogólniać ani szufladkować ludzi . Jeżeli brzydzisz się Nas Polaków to zmień obywatelstwo.Nie przyjeżdżaj tutaj i nie wypisuj głupot na portalach.
A dlaczego mam zmieniać obywatelstwo? - Nie uważasz że wyrzucanie ze swojego grona ludzi którzy myślą inaczej niż Ty jest właśnie przejawem ksenofobii? Wiesz Ty co to jest demokracja i wolność głoszenia swoich przekonań? No chyba że tęsknisz za dyktaturą jednej partii i jednej obowiązującej wszystkich doktryny, która tak pięknie się rozwinęła u naszych wschodnich (komunizm) czy zachodnich (nazizm) sąsiadów :-). Poza tym kolego nigdy nie pracowałem za granicą, a już na pewno nie będę pracował na zmywaku o ile oczywiście los będzie nadal dla mnie łaskawy. WIęc skoro juz zarzucasz mi uogólnianie - co jest stosowana wszędzie w naukach humanistycznych metodą naukową to sam tego nie rób wmawiając mi że jestem kimś kim nie jestem. Więc nie znasz ludzi mojego pokroju - bo zapewne nie przebywasz w miejscach gdzie mógłbyś ich poznać. Ja nie odmawiam Ci przynależności do jakiejkolwiek grupy czy tez nacji - a Tobie nie w smak jest to że ja mógłbym byc Polakiem i patriotą i mieć inne poglądy - smutne to. Bo patriotyzm to nie jest buńczuczne wywijanie szabelka i konfliktowanie wszystkich z wszystkimi ale dążenie do tego żeby Twój kraj się rozwijał i dążył do dobrobytu. Jesli inaczej rozumiesz to słowo chetnie z Toba podyskutuje - ale jesli dalej bedziesz wypidsywał brednie - myslisz inaczej to sp.... to wybacz ale sobie odpuszczę bo niestety to nie jest mój zwykły poziom dyskusji.
Mam nieodparte wrażenie ,że starasz się pokazać jakim to ty erudytą nie jesteś. Wszak nie znam cię osobiście więc pozostawię to w zamyśle.Nie wiem czy zauważyłeś ale w swoim poprzednim poście nie napomknąłem NIC o żadnym patriotyzmie ,więc po co się rozwodzisz na ten temat?Jeżeli tak podoba Ci się nasza ,jakże młoda demokracja, to powiem Ci ,że w niej jest zawarta taka reguła w myśl której każdy może głosić swoje poglądy i zarazem (jednocześnie) je negować- dlatego ja przyłączam się do tych,którym twoje "wyidealizowane" poglądy się nie podobają. Neguje je- więc robię to w myśl demokracji a nie innej doktryny.
Ps. Prosiłbym Cię o rozwinięcie myśli związaną z tym o to twoim zdaniem "Bo patriotyzm to nie j(...) ale dążenie do tego żeby Twój kraj się rozwijał i dążył do dobrobytu(...)" ??? Czyli każdy kto się bogaci( siłą rzeczy dąży do dobrobytu) jest patriotą według Ciebie? Czyli postęp industrializacji tak naprawdę jest wyznacznikiem patriotyzmu?
Tutaj sie z Toba zgadzam bo jak najbardziej cenię sobie różnorodność i ludzi którzy maja inne poglądy. Denerwują mnie jedynie Ci którzy odbieraja innym te mozliwość, dlatego bardzo sie cieszę, że Ty do nich nie należysz. A odnośnie drugiej częsci twojej wypowiedzi to zaskocze Cię, ale nie. Nie uważam że bogacenie sie jest podstawą patriotyzmu, lecz dążenie do tego by Twoja ojczyzna była bogata jak najbardziej. Tak owszem postep industrializacyjny jest tym nieodmiennie związany - autostrady, porządna kolej, nowe lotniska, transport miejski, metra itp. To wszystko sprawia że ludziom zyje sie w takim kraju lepiej. Zauwaz także że kraje którym się nieźle powodzi nie są takze zbyt agresywne w polityce zagranicznej - boją sie utracić to co mają, wojownicze są za to kraje relatywnie biedne - które na ewentualnym konflikcie mogą sporo zyskać. Wyjątkiem jest tu może USA ale tam panuje atmosfera strachu, a elity polityczne ją podgrzewają, aby lepiej kontrolować to społeczeństwo. I na koniec - jeśli Polska będzie bogata to i Polaków będą bardziej szanować - obecnie to pieniądz rządzi światem więc wg mnie jako Polaka posiadanie pieniędzy jest jak najbardziej korzystne dla Polski - przytoczę Ci tutaj pewne dane statystyczne - przed II wojna PKB Polski był 8 razy mniejszy niz Francji - w 1989 podobnie - czyli relatywnie komunisci nic nie zrobili żeby Polskę wydobyć z zapaści gospodarczej - jaki jest obecnie - sam zobacz chociazby na wiki. I faktem jest, że obecnie mimo że i tak jesteśmy biedniejsi niz większa część Europy to zaczynaja nas słuchać - bo prowadża z nami znaczące interesy i nie chcą narazić tych interesów na szwank. Dlatego tak właśnie rozumiem patriotyzm - oczywiście nie neguję przelanej krwi wielu bohaterów, ale wojny nie wygrywa się liczebnościa armii ale zasobnościa portfela bo armia jeść musi i mieć czym strzelac do wroga. To tylko porównanie - nikogo nie namawiam do wojen bo cenię sobie spokój i pokój - ale obecnie prowadzone sa innego rodzaju konflikt - na giełdach i w bankach - nie uważasz że lepeij by było gdyby Polska miała w tej mierze odpowiednią ilość amunicji?
Oj kolego kolego, zacznę od tego, że postęp industrializacyjny jest nierozłącznym elementem bytu człowieka( od zarania dziejów człowiek coś wynajduje,buduje tworzy) i nie jest wyznacznikiem żadnego patriotyzmu!- co najwyżej faktu,że owe Państwo się bogaci.Z kolejną częścią twojej wypowiedzi ,również nie masz do końca racji.Otóż kraje wysokorozwinięte (Japonia,Chiny, Rosja,USA, Euroland-po części-według PKB na 1 mieszkańca) prowadzą bardzo agresywną politykę bipolarną(choć nie zawsze) przykład?- Rosja narzuca warunki krajom Europy w kwestii gazu( PGNiG praktycznie kontroluje całą Europę czyż to nie jest agresywna polityka? USA PROWADZI równolegle kilka wojen(Irak, Afganistan, obecnie konflikt dyplomatyczny z Iranem czy to nie jest agresywne? Chiny a dokładniej Chińska republika Ludowa łamie wszelakie prawa człowieka, nie stosuję się do zaleceń organizacji Międzynarodowych. Takich przykładów mógłbym mnożyć bez liku.
Porównywanie PKB Polski do francji po II wś. nie jest ani mądre ani konstruktywne!! Polska była praktycznie przegranym krajem a francuzi (specjalnie piszę z małej bo ich nie lubię) jakby nie patrzeć wyszli zwycięsko z tej batali ( jako całość, jako alianci) Polska była znaczniej ograbiona niż francja.Więc porównywanie tychże krajów uważam za co najmniej nie stosowne.
Polska w sferze gospodarczo-ekonomicznej nie będzie się liczyć ani na Parkietach ani na Giełdach ponieważ większe przedsiębiorstwa są sprywatyzowane..( kolej, Stocznie, nie długo szpitale) poza tym, wierzysz w to ,że rekiny biznesu będą pogrywać z nami jak równy z równym? Szczerze wątpię.Zgodzę się natomiast z faktem,że Polska zaczyna się liczyć w sferze Międzynarodowej ale tylko i wyłącznie w Eurolandzie i tu muszę sam oddać pokłon bo mam wrażenie ,że im to wychodzi całkiem dobrze.
Tak a od kiedy Rosja czy tez Chiny sa bogatymi krajami? To że sa duże i maja duzy potencjał gospodarczy nie znaczy że ludzie tam maja sporo pieniędzy. Porównaj sobie pkb na jednego mieszkańca. Chiny to nadal III świat a Rosja ma pkb na osobę na poziomie Polski a całość PKB taki jak Holandia, a do niedawna może nie pamietasz ale bida tam była niesamowita. WIęc właściwie z założenia o tym co napisałeś masz jedynie racje co do USA o których pisałem wyżej. A porównanie do Francji jest jak najbardziej stosowne, bo dysproporcja gospodarcza była prze II wojną światową a nie po niej jak sugerujesz a wtedy jak wiesz Polska po I WŚ byla wśród państw któe najwięcej zyskały - owszem zniszczenia były duże i problemy ogromne ale tu chciałem jedynie pokaząc brak postepu w wyrównywaniu nierówności gospodarczej. Obecnie mamy globalizację i mimo, że nie jest to moje ulubione słowo to Polska jako kraj zyskuje na niej najwięcej. Owszem stajemy się zapleczem przemysłowym dla Niemiec, Włoch czy Francji ale powstaja nowe zakłady a ludzie mają co robić. Płace tez rosna cały czas w dość szybkim tempie. Ja się z tego cieszę bo może w końcu ludzie przestana wyjeżdżać z tego kraju w poszukiwaniu pracy. Zgodze sie że koncerny się z nami nie liczą bo i państwo jako takie im na wiele pozwala i niewiele ich ogranicza ale to jest temat do osobnej dyskusji. Konkludując - im Polska bogatsza tym lepiej bo więcej może. Wydaje mi się że to jest oznaka patriotyzmu jeśli ktoś chce żeby jego państwo było wydolne a nie zdezorganizowane i bezsilne jak to bywało wcześniej w naszej historii.
Po części masz rację, Rosja z pewnością nie jest najbogatszym krajem ,aczkolwiek ma duży wpływ na arenie międzynarodowej- zarówno w sferze militarnej jak gospodarczej. Co do porównania francji (specjalnie z małej) i Polski pod względem gospodarczym , nadal będę się upierał ,że to niestosowne. Po II wś. Polska była znacznie bardziej zniszczona niż francja ( i nie podlega to żadnej negacji) Co do płac to jako pracownik fizyczny jeszcze nigdy nie przekroczyłem 2 tys netto mimo wyższego wykształcenia-więc jak dla mnie na przestrzeni tej dekady pensje rosną ale nie proporcjonalnie do cen ,które ostatnio galopują jak stado dzikich guźców więc mówiąc kolokwialnie dla mnie jest LIPA z płacą w porównaniu do cen towarów i usług.A wracając do sedna naszej rozmowy czyli Patriotyzm, uważam ,że mamy trochę odmienne zdanie i inaczej to widzimy. Dla mnie pieniądz nie ma nic wspólnego z patriotyzmem i tym bardziej nie jest jego wyznacznikiem. Nie będę Cię przekonywał do swoich poglądów- każdy ma prawo mieć swoje i w sposób ogólnie przyjęty je głosić.
Doceniam apel o dobroć, miłość i tolerancje, ale źle robisz, że oskarżasz nasz naród o bycie gorszym niż inne. W Polsce jest wielu ludzi tolerancyjnych i wielu rasistów, antysemitów itp, ale tak samo jest we wszystkich innych krajach. Mówisz, że jakiś tam kraj jest uważany za najbardziej tolerancyjny i jest źle bo nie jest to Polska. Polska za to kocha swoje chore dzieci i jest uważana za najlepsza w działalności charytatywnej. Mówi się też, że Polska to bardzo gościnny kraj. Solidaryzujemy się także zucisnionymi białorusinami, rosjanami, gruzinami itd. Fajnie, że apelujesz o tolerancję, ale nie powinieneś przy tym obrażać swojej ojczyzny, którą tak kochasz. Nawiasem mówiąc - moim zdaniem tolerancja też ma swoje granice, ale to już inny temat. Proszę nie obrażać mi mojej ojczyzny i mojego narodu!
Wiesz powiem tak - wydaje mi sie ze jednak nikogo nie obraziłem - przedstawiłem jedynie obraz sytuacji - moze zbyt wziąłeś/wzięłaś to do siebie - jednak prawde mówiąc moja wypowiedź nie była przeciwko Tobie. Miło że wspominasz te piękne karty naszej nowoczesnej historii - ale w tym samym czasie wysłaliśmy swoje wojska do Iraku i Afganistanu na nieswoja jednak wojne i zabilismy tam troche niewinnych jednak dzieci. Żeby nie było akurat nie jestem przeciwnikiem bo uważam że ze zobowiązań sojuszniczych trzeba się wywiązywać, bo honor wiele dla mnie znaczy. A co do obrazu ludzi w nieduzych miastach jaki przedstawiłem to niestety taki on jest - wiekszośc - nie wszyscy ale większość. WIesz w ludziach jest strasznie duzo wad i kilka z nich po prostu nakresliłem - ja ich także mam sporo, ale tego nie ukrywam. Chodzi mi o to zeby z tych wad nie robic krucjaty na rzecz naszej narodowej tradycji. Polska nigdy nie była taka jak wielu próbuje to nam powiedzieć - po prostu troche jako naród schamielismy z powodu zlikwidowania (dosłownie) naszych elit kulturalnych przez okupantów i propagandzie komunistycznej. To na naszych barkach właśnie teraz spoczywaten obowiązek żeby z Polski uczynić lepsze miejsce do życia i taka właśnie była intencja mojego postu.
A jednak brzmi to wyraźnie jakbyś mówił że Polacy są gorsi niż inni. Mamy wiele i wad i masz prawo je wytykać,ale pokazywanie naszych wad w kontraście z zaletami innych narodów fałszywie przedstawia Polaków jako gorszych niż inne narody. Ponadto wady o których mówisz nie są tylko wadami Polaków ale wadami ludzi ogólnie, dlatego proponowałbym nie podkreślać, że 'Polacy robią źle to i to', ale powiedzieć 'ludzie robią źle to i to'. Takie gadanie to obsmarowywanie narodu jest i niektórzy, że tak ich określe mniej mądrzy podchwacają takie wypowiedzi i później mówią, że naród polski jest 'żałosny', że wstydzą się, że są częścią tego 'zacofanego narodu' itp. Także proszę Cię abyś nie napędzał tego młynu bo to najgorsza chyba rzecz jaka jest obecna na forach internetowych.
Widzisz, dyskusji nie zaczyna sie od obrazania calego narodu. Pozniej sie dziwisz, ze reakcje na Twoja wypowiedz sa takie a nie inne. Nie czujesz sie Polakiem? Nie ma sprawy. Nie ma czym sie szczycic oprocz niektorych kart naszej historii, ale negowanie calego spoleczenstwa przez bardzo glupie generalizaowanie potrafi czlowieka wyprowadzic z rownowagi. Nie wiem co w zyciu przezyles ze tak to wszystko odbierasz, ale ja odrobine swiata zwiedzilem i z autopsji wiem, ze z Polska tolerancja nie jest wcale tak zle. Jak powiedzial kiedys ktos madrzejszy ode mnie "Drut kolczasty nie powinien oddzielac narodow a ludzi"
'Potem wracacie do swoich domów, chlejecie i bijecie
dzieci - bardzo po chrześcijańsku - przynajmniej tradycyjnie. Gdzież wasze ideały etyczne
wynikające z Ewangelii? Oczywiście to uogólnienia - nie każdy jest taki, ale w
przeciętnym miasteczku do 100 tys. tacy ludzie przeważają. Zgroza, a wiem co mówię bo
życie rzucało mnie po całej Polsce i przeprowadzałem się kilka razy.'
WOLNY TYBET WOLNA PALESTYNA WSZYSTKIE DZIECI NASZE SO!!!
Nie udław sie ta swoja slepa tolerancja, gdyby nie srodowiska o pogladach przeciwnych do twoich w polsce mielisbysmy kolejna po krajach europejskich afrykansko arabska kolonie.
Ta dyskusja w ogóle jest bezsensu i ma sie nijak do filmu. Osoba która ją zaczęła powinna wylewać swoje żale gdzie indziej.
Nie wiem dlaczego tak naskoczyliście na Pana, zważywszy na to, że w tym co mówi jest wiele prawdy. Myślę też, że nie miał na myśli tego, że wszyscy Polacy są nietolerancyjni ( zabawne jak to ludzie biorą do siebie choćby najmniejszą nutkę krytyki ;P ) ale, że wielu ludzi w Polsce zachowuje się w sposób wysoce nietolerancyjny i zdaje się takie zachowanie traktować jako normalne, bo "wszyscy tak robią". Może jest to skutkiem tego, że w przeciwieństwie do USA czy Anglii nie jesteśmy państwem tak różnorodnym pod względem etnicznym ( choć i to się również bardzo szybko zmienia ) i na co dzień nie mamy okazji obcować z ludźmi o innym kolorze skóry. Warto zauważyć, że również w Ameryce w latach, w których toczy się akcja filmu, ludzie też traktowani byli z góry, "bo tak robili wszyscy", trzeba wielkiej odwagi i samozaparcia aby przeciwstawić się ludzkiej nienawiści i nietolerancji.
@letoo Niestety nie mam pojęcia co miał Pan na myśli mówiąc "ślepa tolerancja"... gdyby mógł to jakoś Pan rozwinąć ;]. Co do przeciwstawnych poglądów to się zgadzam i uważam, że każdy powinien mieć prawo do własnego zdania, tylko niech Pan nie zapomina, że ktoś zawsze ma rację a ktoś zawsze się myli i niekiedy możemy stanąć po złej stronie barykady ;). Ponadto nie wiem co jest złego w afrykańskich czy arabskich koloniach. Gdyby mógł mnie Pan jeszcze na ten temat oświecić :).
@groszek_nat Jest to dyskusja na temat różnic w społeczeństwie, prześladowań rasowych i nietolerancji. Film opowiadał o różnicach w społeczeństwie, prześladowaniach rasowych i nietolerancji, ergo rozmowa jest o filmie ;p. Czasem warto bardziej wgłębić się w fabułę a nie skupiać się na efektach specjalnych ;).
Wracając do samego filmu - arcydzieło swojego gatunku. Podejmuje tematy bardzo trudne i robi to w sposób brawurowy. Pozdrawiam serdecznie ;).
Ma się to nijak do recenzji filmu - ale chciałam podzielić się Wami pewną sytuacją. Otóż kilka lat temu wyjechałam na studia do Anglii, zakochałam się w mężczyźnie stamtąd.....miał on brązowy odcień skóry. Dla mnie to nie miało znaczenie, ponieważ był wspaniałym człowiekiem. Hm potem zaprosiłam go na Święta Bożego Narodzenia do Bielska Podlaskiego gdzie mieszkam i to był mój najwiekszy mój błąd. Chłopak po dziś dzien, mimo że nie jesteśmy razem, pewnie ma nieprzyjemne wspomnienia w związku z tym. Zaczęło się już pierwszego dnia : wrogie spojrzenia praktycznie od każdej! osoby na ulicy, wypowiadane na głos komentarze typu : wypierdalaj stąd czrnuchu" itd, itp. Również epitety pod moim adresem typu " dziwka bo puszcza się z czarnuchem"!! I tak było non stop przez ponad tydzień. Nie potrafię do tej pory tego zrozumieć dlaczego Polacy są tacy ograniczeni umysłowo. Każdy z innym kolorem skóry nie ważne czy jest z portugalii, hiszpanii, indii - wszyscy są określani mianem czarnucha. Kobiety które mają czelność się z takim pokazać publicznie są dziwkami, szmatami. No bo przecież brudny, leniwy, głupi polak jest lepszy bo jest biały od takiego czarnucha - to wg ich ideologii. Ręcę opadają po prostu. Byc może tak jest tylko w małych miastach, może inaczej jest w np. Warszawie, nie wiem. Ale moim zdaniem Polska nie jest gotowa na osoby innej kultury, religii, koloru skóry - zdecydowanie jeszcze nie teraz.
tak. częściowo współodpowiedzialne jest za to kino z USA niestety. wystarczy włączyć któryś z "hitów akcji i sensacji" ostatnich 20 lat, autorów i reżyserów.którzy przedstawiają w obrazach swoją wizję i doświadczenia... a młodzież chłonie treści. porozmawiaj z kimś starszym. pokolenie moich rodziców nie ma tego problemu. murzyni, o których wtedy można było usłyszeć to zwykle byli wybitni artyści i sportowcy. i oni tak właśnie widzą świat. i tylko czasami jak rozmawiałem z ojcem to nieufnie wypowiadał się na temat indian. dziwne, bo przecież w okolicy nie ma żadnego ;) pozdrawiam.
uważam że rasizm nie można porównywać do ludzi tępiących związki homoseksualne bo to dwie różne sprawy. Ale także oglądając ten film po prostu przeraża mnie fakt jak byli, są i zapewne, niestety, będą traktowani ludzie. Na prawdę się ciesze że są ludzie którzy dostrzegają takie problemy i uważam że powinno się robić takie filmy by inni dostrzegli problemy drugiego człowieka. fabuła rasizmu nie została przedstawiona tylko w tym filmie, jeszcze m.in. w Miasto Gniewu oraz genialny The Blide Side. myślę że ludzie powinni oglądać takie filmy i wyciągac wnioski.
Nie mam nic przeciwko czarnym. Nie da się jednak ukryć, że nie są równi białym czy żółtym. Nie znaczy to, że ich nienawidzę czy coś, po prostu takie są fakty. Oczywiście w oczach boga nie ma znaczenia czy jesteś biały czy czarny chodzi tu o bardziej przyziemnie sprawy. Czarny pozostawiony samemu sobie nie osiągnie kompletnie nic spójrzmy na Afrykę. My biali mamy obowiązek pomagać im, wskazywać im drogę jako osobnikom mniej rozwiniętym w imię właśnie miłości bliźniego.
Masz sporo racji, ale nie do końca. Gdyby nie Europa i reszta "cywilizowanego", który tak strasznie się lituje nad nimi założę się, że osiągnęliby więcej i to sporo. Wg. mnie chodzi o to że Naszym rządom opłaca się nędza Afryki, która jest teraz czymś w rodzaju ukrytej kolonii - gdy ktoś jest głodny nie myśli o tym że rozkradają jego państwo, surowce mineralne itd.
A co do wypowiedzi czegodla - przekonasz się jeszcze że rasizm i ksenofobia mogą nam wyjść na zdrowie.
Historia uczy że społeczeństwa które są ksenofobiczne i zamkniete rozwijaja się wolno, popadaja w stagnacje i w końcu zjada je ktoś silniejszy - niekoniecznie lepiej rozwiniety technologicznie - zaściankowośc nigdy nie wychodzi na dobre - popatrz jak szybko Rosja stała się światową potęgą po otwarciu na świat za Piotra Wielkiego - jest nią w jakimś stopniu notabene do dziś - Chiny i Japonia poprzez tysiąclecia izolacjonizmu zostały prawie skolonizowane przez Europę gdzie zyje 4 razy mniej ludzi niz w tych 2 panstwach - Indie to samo - tylko te akurat skolonizowali Anglicy. Popatrz co sie stało z Chinami i Japonią gdy przyjęła pewne rozwiązania prawne i ekonomiczne z zachodu, a co się za tym wiąże i obecność tych zachodnich przybyszów. WIesz wydaje mi się że w każdym społeczeństwie przychodzi taki okres stagnacji i przejadania osiągnięć przodków. Europa i w ogóle cała zachodnia kultura weszła w ten okres po II WŚ. Po odbudowie i szybkim wzroście społeczeństwo sie po prostu roztyło i stało mało ambitne. Gdyby sie nam chciało polecielibysmy na MArsa juz 10 lat temu, skolonizowali księżyc i zrobili porządne stacje orbitalne. Niestety zimna wojna się skończyła i zostaje nam jedynie dojadać bułki w macdonaldzie i szukac sobie wrogów wśród czarnych, Żydów i arabów. Ale jak przychodzi do prawdziwej wojny to Ci najwięksi krzykacze są ostatni do włożenia kamaszy. To taka dygresja - zyje mi się dobrze i nie narzekam - ale szanuję inne kultury i lubie ludzi - nie ważne jaki kolor skóry mają, ile zarabiaja i co w zyciu osiągneli. Nigdy nie wiesz jakie umiejętności Ci się przydadzą i jak świat się zmieni za 20 lat. uważam że ewolucja czy tez Bóg jak chcą niektórzy stworzył tyle odmiennych ras z tyloma cechami przystosowawczymi właśnie po to żeby była różnorodność. A tak na koniec taka ciekawostka - najzdrowsze i najbardziej przystosowane dzieci rodzą się z małżeństw najbardziej oddalonych od siebie genetycznie - ludzie to nawet wyczuwają w feromonach i takie osoby są dla nich najbardziej atrakcyjne seksualnie. Oczywiście najpierw trzeba je powąchać :-) Wiesz dlaczego mamy taki e piękne kobiety w Polsce? Ponieważ Polacy sa najbardziej zróżnicowanym genetycznie narodem po Włochach w Europie. Zawsze przez nasze ziemie łaziły jakies ludy ze wschodu i zachodu więc śmieszy mnie gdy ktoś szuka swoich przodków w starozytnej Sarmacji. Genetycznych czystych Słowian w Polsce jest mniej niż 10% - i to dawno udowodniono - od kiedy zbadalismy genom ludzki na prawde nie ma z tym problemu i obalono wiele mitów które jak widac nadal funkcjonuja w społeczeństwie - polecam zapoznanie się z tymi badaniami. CZerpmy z tego bogactwa - Z Mongołów Niemców Rusinów, Czechów, Szwedów, Węgrów, Normanów, Żydów i wielu wielu innych którzy tu byli i niejednokrotnie się osiedlili. Moja rodzina przybyła do Polski z Macedoniw XV lub XVI wieku uciekając przed Turkami. MAm się czuc lepszy tylko dlatego że pochodzimy z szlacheckiego rodu z kraju ALeksandra WIlekiego? :-) W Polsce robiliśmy buty i podkowy jak wszyscy. Mój dziadek był w Ak ojciec w ZSL a ja jestem Liberałem - myslę że nie jestem od nich lepszy ani gorszy, bo kazdy jest potrzebny i KAŻDY po sobie coś zostawia. czego i Tobie z całego serca życzę.
Nie chodzi mi o sam fakt takiego czy innego kolory skóry - zresztą nie mam nic do tych kultur, dopóki one nie wtrącają sie do naszych spraw. Nie mam nic do otwartości technicznej, rywalizacji technologicznej i naukowej, byle nie odbywała się kosztem naszej kultury i tradycji. To, że jestem Polakiem, nie zawdzięczam temu,że jestem Słowianinem czy nie, ale wychowaniu w tym kręgu kulturowym. A to, że Żydzi uważają nie wierzących za gojów i traktują gorzej niż zwierzęta, podobnie jak muzułmanie mający w planach kolonizację całego świata, wspaniałą Unię z wizją multikulturalistycznego świata bez państwowego, sterowaną zapewne w dużym stopniu przez Żydów ( nie chodzi tu koniecznie o pochodzenie biologiczne, raczej o ich mentalność)to przepraszam bardzo, ale jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie.
taki temat to nie tamat na filmweb, po drugie kazdy ma prawo czegos( kogos ) nie lubiec i malo tego kazdy ma prawo wyglaszac sie publicznie co do swojego zdania i nie zawsze musi to zdanie zgadzac sie z przedmowczynia ... wrecz jest to irytujace, nawet bardziej to ze wytykasz to innym niz to ze faktycznie tak jest, wiec - przyjmij to do wiadomosci ze tacy ludzie tez sa jak ja ktorych potrafisz wku...c przed snem takim glupim tematem....