PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=567127}

Służące

The Help
2011
8,1 288 tys. ocen
8,1 10 1 288206
7,0 74 krytyków
Służące
powrót do forum filmu Służące

Mówi się, że to dopiero w grudniu startują pretendenci do Oscarów, ale jednego z faworytów już mamy. "The Help" ma murowanego Oscara za rolę kobiecą, nie wiem jeszcze tylko w której kategorii - planu pierwszego, czy drugiego. Jak zawsze wspaniała Viola Davis może mieć nominację w kategorii pierwszoplanowej, a Octavia Spencer w drugoplanowej. Ten film, aż prosi się o worek statuetek. Montaż ma w sobie dużo z klimatu "Forresta Gumpa". To bardzo pośrednie porównanie, ale trafne. Zgoda scenariusza z pamiętną naczelną zasadą LB Mayera może dać sukces w postaci ważnych kategorii.

ocenił(a) film na 8
szogun

też mi się tak wydaje, szkoda tylko że rola Violi jest raczej pierwszoplanowa, bo w tej kategorii w tym roku silna konkurencja (Streep, Close, Williams), gdyby uznano to za 2-planową, bez wahania przyznałbym jej statuetkę - wymiotła po prostu
na uwagę zasługuje też rewelacja tego roku - Jessica Chastain + B.D. Howard i Emma Stone, która w końcu pokazała, że jak dostanie wymagającą rolę, to grać potrafi (wcześniej mnie nie przekonywała)
w kategoriach film i scenariusz nominacja 100% pewna, może i reżyseria, choć silna konkurencja

ocenił(a) film na 10
Pauleta

Piosenka "The Living Proof" ma spore szanse. Nie obstawiam na sto procent, ale jest ładna i ma niezły tekst. Może być nominowana :)

ocenił(a) film na 10
szogun

Zgadzam się! Niesamowity film! Brawa dla Emmy Stone!!! Octavia Spencer zagrała świetnie i rozbawiła mnie do łez ;D POLECAM!!! ;)

ocenił(a) film na 10
ignis1903

Davis i Spencer wspięły się naprawdę na wyżyny, mogą być nominacje. nie zdziwiłbym się także, gdyby dostrzeżono Bryce Dallas Howard

ocenił(a) film na 10
szogun

OBY bo film jest genilany!!! bardziej w stylu takich perełak jak: Sekretne Życie Pszczól czy Smażone Zielone Pomidory :)