Żeby zrozumieć ten film całościowo i żeby rzeczy w nim przedstawione nie wydawały się widzowi wyrwane z kontekstu, lub aby ten widz nie miał wrażenia, że film przedstawia jakieś teorie spiskowe: to dobrze gdyby widz ten wiedział rzeczy następujące :
1.Skąd się w ogóle wzięło WSI i czym w 1944 r. i w latach późniejszych była informacja Wojskowa i jakich zbrodni się dopuścili.
2. Jaki był główny rdzeń narodowy służb specjalnych w 1944 r - głównie sowiecki i żydowski tzw. "żydokomuna".
3. W jaki sposób nastąpiło uwłaszczenie komunistów od 1985 r do początków tzw. transformacji i później czyli tzw. prywatyzacja ( choć to wcale nie była prywatyzacja - tylko przejmowanie spółek )
4. Jacy dziennikarze czyli tzw. resortowe dzieci mają bezpośrednie relacje rodzinne z wywiadem wojskowym tzw. "poprzedniego systemu"
5. Warto prześledzić choćby pobieżnie karierę Wojciecha Jaruzelskiego, co wyjaśni - jakie w konsekwencji tej kariery nastąpiły układy przy okrągłym stole i kto faktycznie rozdawał i wciąż rozdaje karty.
6. Warto wiedzieć, kto zablokował lustrację "od szczebla wojewody wzwyż a także sędziów, adwokatów i prokuratorów" w 1992 r i dlaczego ten ktoś był prezydentem i o tym kimś i o jego agenturalnej przeszłości jako Tw. Bolka - powstało już kilka książek i warto wiedzieć, kto siedział z nim przy jednym stole w czasie obalania rządu Olszewskiego - czyli siedzieli min. Tusk i Pawlak.
7. Warto wiedzieć - kto obecnie jest "parasolem" dla starego układu - jak ktoś wysłuchał przesłuchania prezydenta versus. Sumliński to się sam domyśli.
8. Warto wiedzieć, kto podpisał traktat lizboński jako prezydent.
9. Warto wiedzieć kto zablokował ekshumację w Jedwabnem.
Napiszę jeszcze tylko, że jak ktoś wie - to co napisałem powyżej to w ogóle nie potrzebuje tego filmu.
Co do filmu - zbyt pobieżny jak dla mnie, brakowało mi nawiązania do historii, przez co wydarzenia, które przedstawia wydają się lekko "od czapy". Faktycznie jednak podobny ich przebieg jest bardzo prawdopodobny. Ogólnie jednak podobał mi się i mam nadzieję, że to jest początek podobnej tematyki w polskim kinie. Po "Pokłosiu" - to całkiem miła odmiana a jak się już wie, kto zablokował ekshumację i dlaczego to rzeczy ułożą się ładnie w całość.