i jak to w niej wszystko szwankuje. Od dawnej historii po czasy współczesne.
Masochizmu ciąg dalszy. Wszystko jest złe, wszyscy piją, kradną, korumpują, oszukują. Układ goni układ.
A może chcą pokazać prawdę? Ja wiem, że najlepsze by były produkcje pokroju Miasto 44, Bitwa czy inne heroiczne historie, ale pokazana przez Vegę Polska za kulisami jest przerażająca. Amerykanie już dawno przestali hołdować swoim służbom i niejednokrotnie pokazywane są w filmach szwindle, korupcja, zdrady, rozgrywki polityczne itp. Ale nas niewolno tykać prawda?
Odezwali się ci których utrzymują rodzice, którzy nie są w pełni niezależni finansowo i którzy bezmyślnie powtarzają za bucowatym tatusiem który ciągle narzeka na to że nie jest prezesem, nie jeździ bugatti i nie zarabia 100 tyś miesięcznie jak jego sąsiad.
Mamy dziwną mentalność i naprawdę wredną naturę. Nienawidzimy wszystkich i wszystkiego. Nie ufamy władzy, gloryfikujemy kościół. Bardziej ufamy kapłanom niż ludziom nauki.
Polak zawsze ma wszystkiego za mało. Ciągle żyjemy dawnymi urazami i historią. Młodzi ludzie potrafią jedynie powtarzać za innymi. Nie myślą samodzielnie. Śmieszy mnie kiedy nastoletni gówniarz mówi że nienawidzi Rosjan, Niemców, Żydów. Weterani, przesiedleńcy oraz internowani za komuny mają prawo tak mówić ale nie gówniarze którzy nigdy żadnej totalitarnej władzy, krzywd nie zaznali i którzy nie musieli walczyć z bronią w reku.
Polska to młoda demokracja. Ma prawo być niedoskonała. Tym bardziej że przez ponad 40 lat byliśmy uwięzieni pod buciorem ZSRR. Ten kraj zmienia sie na lepsze choć powoli. Ważne że nie stoimy w miejscu.
Nauczcie się dostrzegać pozytywne zmiany bo inaczej będziecie bardzo nieszczęśliwi i sfrustrowani. Niechęć i nieufność do rodaka, niechęć do władzy, zawiść o sąsiada, konserwatyzm, podziały partyjne, ideologiczne, zamykanie sie na postęp, ślepa wiara w kościelne nauki, prawicowy radykalizm sprawią że będziemy się nienawidzić. Polak Polakowi w potrzebie nie poda ręki tylko dlatego że jeden wierzy w zamach Smoleńsku a drugi uważa że to był "tylko" wypadek. Albo dlatego że jeden popiera gender (jako zbiór nauk o tolerancji) a drugi uważa że to wszystko to promowanie pedofilii.
Nasze pastwo może być wkrótce zagrożone od wschodu. Dobrze by było się zmienić ponieważ będziemy się potrzebować co najmniej tak jak w 1939. Obecnie nasz patriotyzm zdaje się być martwy.
Polska nie jest taka jak w filmach Służby specjalne, Drogówka czy Pod mocnym aniołem. Patologie i czarne owce są wszędzie. W każdym kraju. Nie można czynić z tych zjawisk czegoś co jest powszechne i normalne bo tak nie jest. Takie filmy wzbudzają niechęć do własnej ojczyzny, są masochistyczne i pesymistyczne.
Dostrzegajcie pozytywy, myślcie jak naprawiać negatywy. Grunt to inicjatywa i kreatywność a nie siedzenie i besztanie wszystkiego dookoła. W kapitalizmie to TY decydujesz o sobie i swojej przyszłości. Władza ma tu niewiele do gadania. Obecny ustrój o który tak zaciekle walczyliśmy wymaga jednak pewnych cech bez których jednostka nie przetrwa. Musimy się tego nauczyć. Wielu mentalnie tkwi w PRL-u i to jest ich problem.
Jeszcze co do filmu - większości Polaków nie interesuje temat służb. Przeciętny Kowalski nie musi się ich obawiać. One nie istnieją po to by niszczyć mu życie. To normalne że są blisko polityki i że czasem bywają zmuszone do nieprzyzwoitych działań. W sumie im więcej się o tym mówi tym gorzej. Dowodem niech będzie raport Macierewicza.
Musimy znać swoje miejsce w szeregu. Jeżeli ktoś uważa że Polska powinna być na poziomie gospodarczym Niemców dlatego że ten kraj skrzywdził nas w czasie wojny to powinien wziąć coś ciężkiego i walnąć sie w swój bezmyślny łeb.
Prawda boli ale trzeba ją zaakceptować. Nie obwiniajmy o wszystko innych i historię. Poczytajcie trochę o naszej szlachcie i dawnych elitach.
"To jest ta słowiańska brać...":)
To tyle. Jestem otwarty na dyskusję i kontrargumenty.
A gimbusem nie jestem już od dawna. Rocznik 1985:)
Większość polaczków jest właśnie takich jak ty, typowe dziecko z kwejka. Wjechać na kościół, samemu wszystkich obrazić, udawać co to nie ja i tylko siedzieć na wszystkich forach świata i pociskać cały czas to samo. Masz racje w polsce jest cudownie, cały czas wszystko zganiamy na komune i na kościół, juz rzygać mi się chce jak to czytam, ileż można to samo powtarzać? Większość osób zarabia do 2 tys złotych na miesiąc, czyli tyle co w Norwegii chłop na budowie zarobi w 3 dni. Kraj nas okrada, politycy mają gdzieś, śmieją sie nam w twarz, a dzieci rodem z kwejka cały czas to samo: to wina kościoła, bo palikot tak mówi ( co tam ze politycy biorą sobie odprawy po 5 milionów złotych) i i komuny wina i że będzie dobrze za 200 lat. Typowo niedojrzały gimbusek z ciebie
Chyba jednak nie czytałeś do końca tego co napisałem. "Obrazkowe" dzieci nie czytają rocznie więcej niż 4 strony tekstu ale wybaczam.
Mało zarabiamy nie tylko dlatego że mamy wysokie koszty pracy i multum podatków. Za komuny wystarczyło mieć ogólniaka by pracować w biurze. Praca czekała na młodego człowieka.
W kapitalizmie jest inaczej. Trzeba sie wykazać, dostosować. Nie wiedzieć czemu młodzi wciąż są głupi bo wybierają studia po których nie ma pracy. Wybierają je bo nie mają umysłów ścisłych. Wolą łatwe i lekkostrawne kierunki humanistyczne. A przecież wiadomo że polski rynek pełen staruszków na państwowych posadach jest przesycony humanistami. Brakuje techników, fachowców, budowlańców, logistyków, informatyków, inżynierów itp. Po tych kierunkach praca jest i to dobra. Czasem trzeba z jej powody daleko dojeżdżać ale takie jest życie.
Sami sobie wywalczyliśmy kapitalizm więc nie narzekajmy.
Jeżeli chodzi o kościół to uważam że za bardzo mu ufamy. On blokuje racjonalne myślenie, odrzuca postęp. Jednocześnie sam się bogaci kosztem ciemnego ludu któremu wciska średniowieczny kit.
Co do młodych to w 100% się z tobą zgodzę.
Ale jeśli chodzi o kościół to już nie. nie wiem co ma piernik do wiatraka, ale kościół nie ma wpływu na to co się dzieje w Polsce.
to wszystko internet i media mają wpływ na takich jołopów tzw. lemingi którzy uważają że jest super w Polsce dobrze sie powodzi czemu bo być może dostali pracę za pomocą swoich pleców i to jeszcze w budżetówce. a co można powiedzieć o reszcie społeczeństwa. np. 2 mln bezrobotnych którzy nie mają żadnych perspektyw w kraju tylko muszą za chlebem jechać na zachód zostawiając swoją rodzinę. wczoraj w swoim ekspoze kopacz dużo obiecuję tylko pytanie skąd na to wszystko weźmie??? cud obiecuję. to już śmieszne.
Polecam obejrzeć
http://www.youtube.com/watch?v=6JhCqcpSoWQ&list=UUkfgYo-3V5ieeb-zR6Tp3bg
Pozdrawiam