PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=224807}

Sadysta

Captivity
2007
4,8 12 tys. ocen
4,8 10 1 11796
4,5 2 krytyków
Sadysta
powrót do forum filmu Sadysta

I co za kretyn dal taki tytuł (SADYSTA)-JEDYNIE SAM POCZąTEK ZAPOWIADAł żE TO BęDZIE DOBRY FILM a tak naprawdę jest słaby Thriller,można obejrzeć ,ale nic nowego nie wnosi.

razaki

Tez gdzies czytalem, ze film mial byc lepszy od Pily, ale jest slaby.
Najbardziej wymieklem z momentu ok. 1:19:00, gdy Elisha Cuthbert ucieka przed Danielem Gilliesem, zamyka drzwi do pokoju od zewnatrz i blokuje luzkiem, no myslalem, ze padne ze smiechu xD

ocenił(a) film na 7
TeleManiac

TA scena z drzwiami wydaje mi się że jest zrobiona celowo aby pokazać że człowiek w panice robi rzeczy bez zastanowienia,mnie zastanowiło dlaczego DANIEL rąbie te drzwi nie ma tam klamki,jest zamek zatrzaskowy czy co, bo nie widać aby Elisha przekręcała zamek,klucza też nie ma.DZIWNE??????

razaki

Nie wiem co za 'kretyn' dal taki tytul. Z reguly rozni ludzie maja prawo nazywac swoje filmy jak chca. I gdybys widzial cala psychologiczna gre w tym filmie nie pytalbys ze swietym oburzeniem co za kretyn nazwal tak ten film..

kotto

co do tytulu to bym sie nie czepial poniewaz nie zwsze tytul jest przetlumaczony slowo w slowo, dajmy na to Prison Break przetlumaczono na Skazany na smierc poniewaz albo nie zostaly wykupione prawa do tytulu albo poprostu nie mozna bylo tego logicznie przetlumaczyc (w co sam nie wierze xD)

ocenił(a) film na 3
kamilturek17

"nie zostaly wykupione prawa do tytulu"
... No wiadomo, że najpierw kupuje się prawa do wyświetlana poszczególnych odcinków, potem prawa do używania tytułu, dalej do pokazywania twarzy poszczególnych aktorów...
"Prison Break" to dosłownie "Ucieczka z Więzienia" jakoś tak bez polotu moim zdaniem...
Znowuż oryginalny tytuł omawianego filmu to "Niewola" też bez polotu i nie wskazuje na thriller, raczej na jakiś dramat wojenny

Ale to prawda, że niektóre tłumaczenia zagranicznych tytułów to prawdziwe perełki (choćby "Die Hard" - "Szklana Pułapka" kiedy tytuł był adekwantny tylko do 1 czesci), ale zagranicznym twórcom też się zdarzają wpadki... na przykład "Piła" (akurat tłumaczenie dosłowne) wzieła swoj tytuł od piły, której użył Dr. Gordon... ale w nastepnych częściach piły już nie ma...

_Nameless_

Tytuł 'Piła' nie wziął się bynajmniej od zadnej pily czy innego narzedzia. angielskie 'saw' wzielo sie od 'jigsaw' co oznacza 'lamiglowka', i w tym kontekscie tytuł PIŁA jest kompletnie idiotyczny. POlecalbym przed tlumaczeniem skontaktowac sie z tworcami filmu np. A sadysta sam w sobie broni sie znakomicie, mimo niedoslownego tlumaczenia. Pzdr.

ocenił(a) film na 7
kotto

(((O ma men))) o jakiej ty psychologi mówisz??????? i co ma tytuł do tego???? A TAK na marginesie to amerykanie kręcą coraz większe (gnioty)np. MOTEL-film spoko ,klimat,napięcie ale wszystko to na nic bo końcówka jest do dupy,typowo amerykańska.TAK zmarnować dobry film!!!!!!!!!!!!!!

razaki

w najnowszym Newsweeku napisali, ze jest to brutalniejszy film od Piły i Hostelu... Tylko, ze... Pierwszą scene mozna uznac za drastyczna. Napisali tez, ze ladna dziewczyna jest przywiazana do krzesla i pija koktajl z galek ocznych. Bylo cos takiego?

ocenił(a) film na 8
razaki

Mi tez jednak Sadysta nie za bardzo pasuje do tego filmu :/ Zmarnowany tytul na taki film. Ten film powinni nazwa PIWNICA albo ZAMKNIĘCI ale nie SADYSTA ;/ Nie bylo zbyt wiele sadyzmu w tym filmie. Takich filmow bylo wiele, i co drugi horror mozna by nazwac SADYSTA. A taki na taki tytul zasluguje naprawde sadystyczny film z dobrymi scenami gore, wraz z mocnym sadysta w tle ;)

Poznaj_Rzeznika

Uważasz, ze postac Sadysty w tym filmie nie jest wyrazista?

dobrak

Moim zdaniem tytuł oryginalny - "Niewola" bardziej pasuje do fabuły filmu,
choć Sadysta lepiej brzmi i sam tytuł przyciąga uwagę do filmu.
Ale po takim tytule spodziewamy sie zupełni innego obrazu. Pierwsza scena zapowiadała dobry film a tu niestety lekkie rozczarowanie. Myślałam, że będzie to film w stylu "Saw" - nawet czasem się odnosi takie wrażenie. Jeśli miał być to obraz o sadyście to uważam, że zabrakło takich scen jak pierwsza i tej gdy na ekranie telewizora bohaterowie widzą co zrobił tatmej dziewczynie. To taki jakby wątek poboczny. Głównie skupiamy się tu na uwięzieniu głównych bohaterów i próbie ich ucieczki. Może twórcy chcieli wprowadzić jakieś napięcie pokazując te sceny abyśmy czekali czy coś podobnego przytrafi się bohaterom. Myślę ,że mogli z tego zrobić naprawdę dobry film a wyszedł chyba nijaki może przez to , że skupili się na obu tych wątkach - sadyście i niewoli zamiast dobrze opracować jeden.
Z reguły nie przepadam za tego typu filmami ale ten obejrzałam bez jakiś większych emocji - oprócz pierwszej sceny ;-).

ocenił(a) film na 5
eda

film ogólnie jest hmmmmmm? dobry 7/10 ale po tym tytule "SADYSTA" spodziewałem sie czegos wiecej o wiele wiecej. tytuł nawiązuja tylko z pierwszymi minutami filmu jak na stole leży jakaś osoba i dostaje młotem :) reszta to tylko gra psychologiczna.

Zohan_

Tez bym powiedzial, ze caly film praktycznie to gra psychologiczna jedynie nie uzyl tutaj slowa 'tylko'. Ja akurat lubie te gre psychologiczna i uwazam ja za glowna sile filmu.

ocenił(a) film na 7
eda

jak widze wiekszosc zgadz sie ze mna ze tytul powinien byc inny!!ale nikt nie napisal w ktorym momencie film jest podobny do pily!!moim zdaniem sa to dwa rozne filmy!Dzieki wszystkim ktozy odezwali sie na forum pozdawiam!

ocenił(a) film na 7
dobrak

DO dobraka; Przeciesz tam nie ma zadnego sadysty!!!!,jak ktos dobrze napisal tytul mial tylko przyciagnac uwage do filmu. obejrzyj sobie HOSTEL tam pokazani sa prawdziwi sadysci i psychole. A ten film mozna obejrzec ale jak dla mnie to ma duzo niedociagniec np.co za facet jest zabijany na poczatku filmy?skoro w dalszej czesci w albumie pokazane sa same zamordowane kobiety!A kolejnym banalem jest motyw z drzwiami jak juz pisaliscie i kiedy Jesika wyrywa golymi rekoma kable wysokiego napiecia!!

razaki

no to może ja spróbuję z tym porównaniem do piły ;-)
nie mówię, że są to jakieś znaczące porównania ale tak trochę klimatem czasem przypominał.
hmm np. bohaterowie są ciągle obserwowani <Jessica przez swój plakat na ścianie tzn. za nim jest pokój "sadysty">;
dostaje jakiś wskazówki czy czy coś w tym stylu co ma robić - szuflada z kluczem i innymi rzeczami;
co dalej..sama postać "sadysty" który tak jak ten chory mężczyzna z Piły obserwuje i gra z bohaterami - prowadzi psychologiczną walkę;
może jeszcze to że zarówno w Pile jak i tu bohaterowie budzą się w nieznanym im miejscu, nie wiedzą jak się tu znaleźli itd;
akcja tak jak w Pile2 toczy się w starym domu - niekoniecznie pełnym pułapek.
ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

ocenił(a) film na 7
eda

eda:trochę masz racji z tym porównaniem,ale moim zdaniem PIłA 1 jest o niebo lepsza od SADYSTY!!!!!!!

razaki

Jest sadysta imho. Masz racje, sa pewne niedociagniecia w trym filmie (jak np. te kable o ktorych piszesz), ale to go nie przekresla. Wszystko to kwestia gustu - dla mnie Hostel np. to film chory i nie moge sie w nim dopatrzyc zadnego pozytywu.

ocenił(a) film na 7
kotto

I taki miał być (chory-psychiczny-sadystyczny-prawdziwy)bo ja wcale nie wątpi w to że są na świeci takie miejsca i tacy ludzie co nie wiedzą co robić z kasą a inni potrafią zrobić wszystko dla forsy.
W HOSTELu znakomicie są pokazane postaci sadystyczne i tragizm głównych
bohaterów. najbardziej naciągany był tylko motyw z okiem ale film jest spoko 7/10

razaki

ale ja nigdzie nie stwierdziłam, że "Piła" jest gorsza czy lepsza ;-p
bo faktem jest to , że jest lepsza - bez porównania. W niej chyba wszystko jest lepiej przemyślane. Na obejrzenie "Saw3" jeszcze się nie odważyłam - poprzednie da się obejrzeć pod względem sadyzmu - nie jest to jeszcze tak potwornie przedstawione pewnie jak w "Hostel".

ocenił(a) film na 7
eda

trzecia czesc pily mozna obejrzec moim zdaniem jest slabsza od poprzednich ale koniec filmu daje do myslenia o czym bedzie 4 czesc!!obejrzyj bedziesz zaskoczona!.Jak obejrzysz napisz co sadzisz o czym bedzie saw4?Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 5
razaki

W zasadzie to nic specjalnego, a jedyny moment filmu, który jest moim zdaniem podobny do "Saw", to wtedy, gdy dziewczyna dostaje w skrzynkach klucze do szafek. Taka chwila zastanowienia przeplatająca sie z pewną nutką strachu > Podobnie jak w "Pile". No cóż, w zasadzie to nawet nie czepiałabym sie tak tytułu, bo od samego początku niewątpliwie występuje sadyzm, który z czasem przeistacza sie raczej w panikę głównej bohaterki. No cóż, być może właśnie o to chodziło, nieważne. Tak naprawdę niektóre sceny zostały niewątpliwe niedopracowane, jak chociażby scena, w której to Jeniffer ucieka przed Garym barykadując drzwi łóżkiem i krzesłem, chcąc opóźnić napastnika. No cóż, nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że drzwi otwierają się od zewnątrz. Heh zresztą o tyle, o ile dobrze pamiętam, ktoś z wcześniejszych gości już o tym napisał. Hehehe... . Tak naprawdę, z czystym sumieniem stwierdzam, iż nie zaliczyłabym tego filmu do gatunków thilerów psycho, a raczej do tych, o których równie szybko sie słyszy, co zapomina, jedynie po to, by zostały obejrzane, (nieważne nawet jak skrytykowane) byle kasa się 2x zwróciła. Być może po części w niektórych scenach rzeczywiście zostały ukazane elementy ludzkiej sfery egzystencjalnej, tym samym emocje głównych bohaterów, ale to za mało moim zdaniem, by zaliczyć ten film do gatunku psycho. Wszystko, prócz oczywiście poczatku, bo ten był powalający i w zasadzie chyba jedynie on sam wbił mnie przez moment w fotel, przez co poczułam, ze może to być całkiem niezłe kino grozy, no no, właśnie.. hehe bo tracę watek, o właśnie wszystko było tak jakby pokazane od zawnątrz. To za mało, jeszcze raz powtórze za mało by zaliczyc "sadystę" do filmów psychologicznych! Tyle!
Podsumowując daje 5, ale nie polecam.

Pozdrawiam!

hanna4687

No dobra, ten film ma sporo niedociągnięć. Nie ma jednak takich, których by nie można wybaczyć. Ma też pewien potencjał dzięki samej konstrukcji tego filmu sadysta/ofiara. To, że go nie wykorzystuje w pełni to juz inna bajka, trudno sie z tym nie zgodzic. Ale warto obejrzeć, lekka odmiana od piły - mniej krwi a więcej myślenia.

ocenił(a) film na 7
dobrak

tu nie ma nic do myslenia!ten film jest tak slaby ze nie chce mi sie o nim pisac!