PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=224807}

Sadysta

Captivity
2007
4,8 12 tys. ocen
4,8 10 1 11796
4,5 2 krytyków
Sadysta
powrót do forum filmu Sadysta

nic szczegolnego choc poltora godziny nie yly stracone jakos go przelecialem:)6/10

WilliamCrazy1

troche bezplciowa opinia jak na film wywolujacy tak wiele kontrowersji. Zazwyczaj albo ludzie go kochaja albo nienawidza.

użytkownik usunięty
dorol

Hahaha.
Przeglądam forum o tym filmie cały czas, żeby sprawdzać jak spada ocena tej beznadziejnej produkcji i jeszcze nie zauważyłem, żeby ktoś był zachwycony tą tandetą.
Owszem znajdują się ludzie, którym się podobał (nie mam im tego za złe, każdy ma swoje zdanie - ale życzę im po cichu, żeby obejrzeli w końcu naprawdę dobrą, mocną produkcję!) ale nie znalazłem jeszcze osoby, która by go "pokochała". Hehe.
Bardzo śmieszny ten Twój wpis.
Kontrowersje wywołują filmy naprawdę ambitne, w których trzeba nie lada wysiłku, aby je zrozumieć - tu natomiast trzeba nie lada wysiłku, aby przetrwać do końca tej prostej, przewidywalnej, beznadziejnej fabuły.
Kontrowersje wywołują filmy, które jak to powiedziałeś dzielą ludzi na tych, którzy dany film kochają i którzy go nienawidzą - przy tym temacie zauważam opinie (w większości) ludzi którzy (że tak brzydko powiem) obsrywają ten film i ludzi, którym jako tako się podobał. Nie widzę ludzi nim zachwyconych.
Jeśli dla Ciebie to dzieło sztuki to przykro mi bardzo z Twojego powodu...
Bezpłciowa była więc Twoja opinia - oj i to jak...

PS. Jeśli to jest podobne do Vacancy to dobrze, że za tamten nawet się nie brałem! -1/10

Oglądałem ten film z dwiema osobami i wzbudził wśród nas zażartą dyskusję. Moj kolega faktycznie setnie sie wynudzil, ciezko mu bylo nawet przetrwac do konca filmu. ja natomiast razem z kolezanka naprawde sie wciagnelismy. Moze nie pokochalismy, ale polubilismy za nastroj grozy trzymajacy w napieciu caly czas.

ocenił(a) film na 1
WilliamCrazy1

gosciu wez nie porownuj vacancy do tego gowna!! wez sie lecz!!

ocenił(a) film na 4
Velvet_Crotch

Sam się lecz, człowieku. Rozumiem taką reakcję, gdyby chodziło o kogoś z Twojej rodziny, ale film? Chyba, że Motel to Twój ulubiony film, film wszechczasów - wtedy zwracam honor.

Dla mnie Sadysta był bardzo przeciętnym filmem, nie ukrywam, że głównie zwróciłem na niego uwagę, bo gra tam zjawiskowa Elisha Cuthbert. Jednakże film nie miał tego czegoś, bo pod względem reżyserskim ny py, był świetny.

Nie polecam, poniżej oczekiwań. Choc muszę przyznac bez bicia, że gra świateł i zastosowanie światła niezmiernie mi się podobały i były całkiem innowacyjne.

ocenił(a) film na 5
Velvet_Crotch

o widze ze jakis infantylny baranek sie znalazl moge porownywac do vacancy a nawet do jamesa bonda niedojdo a o leczeniu to mysle slyszales juz od wczesnych lat pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
WilliamCrazy1

W zasadzie to nic specjalnego, a jedyny moment filmu, który jest moim zdaniem podobny do "Saw", to wtedy, gdy dziewczyna dostaje w skrzynkach klucze do szafek. Taka chwila zastanowienia przeplatająca sie z pewną nutką strachu. No cóż, w zasadzie to nawet nie czepiałabym sie tak tytułu, bo od samego początku niewątpliwie występuje sadyzm, który z czasem przeistacza sie raczej w panikę głównej bohaterki. No cóż, być może właśnie o to chodziło, nieważne. Sam pomysł filmu wydaje mi sie zbyt niedopracowany. Tak jak już wcześniej ktoś wspomniał, sam moment, kiedy Jennifer ucieka przed Garym. No cóż, drzwi otwierają się od zewnątrz, a bohaterka barykaduje wejście łóżkiem i krzesłem, no cóż, chcąc nie chcąc i tak nie utrudniła wejścia napastnikowi, a raczej je opóźniła, lecz i tak z niewielkim skutkiem. Tak naprawdę oglądając początek spodziewałam sie czegoś bardziej "sadystycznego" i wbijającego w fotel. Tylko niektóre sceny trochę mnie przestraszyły, ale tak naprawdę nie zaliczyłabym tego filmu do thilerów psycho, a już bardziej do tych bez słabych, kręconych bez żadnej nutki psycho,a wręcz tylko po to, aby zrobić coś, co sie sprzeda, obejrzy raz dwa, wyda nie potrzebnie pieniądze, po to, aby zostały twórcom oczywiście 2x zwrócone. O takich filmach równie szybko zapomni się, jak i również się o nich usłyszało.
W zasadzie miałam wrażenie, ze wszystkie sceny, prócz początku, bo ten był powalający i przez moment naprawdę wbił mnie w fotel, były zrobione tak jakby od zewnątrz. mam tutaj na myśli to, że zbyt mało ukazywały uczucia, tudzież stany emocjonalne głównych bohaterów, a w zasadzie bohaterki, bo jej postać jest najważniejsza.
Podsumowując daję 5. Można zobaczyć, ale nie polecam.

Pozdrawiam!

hanna4687

Jezeli Jest Podobny do Vacancy("Motel" a w zasadzie powinno byc "Wolny Pokoj")to jest scierwem strasznym, ale watpie bo w Motelu jest para ktorej sie psuje samochod, nocuja w motelu i tam ich chca zabic a z tego co czytalem w "Sadyscie" budzi sie panna nie wiem gdzie i jakim cudem tu sie znalazla, i zabojca prowadzi z nia i potem z jakims typem gre w kotka i myszke czyli bardziej to podobne do "Pily" niz do "Motelu" ale nie wiem, nie widzialem, dopoki nikt mi tego nie poleci to nie obejrze...

chester32

no raczej nikt Ci tego filmu nie poleci ;-)
moim zdaniem tego filmu w ogóle nie można porównywać do "Vacancy" - zupełnie inna fabuła itd. Mi sie osobiście film <Vacancy>podobał oczywiście trochę końcówka mogłaby być lepsza i pojawiają sie trochę nie logiczne momenty ale mnie film cały czas trzymał w napięciu i to mi się podobało. Można by zarzucić, że fabuła średnia ale film nieźle zrobiony.
A "Sadysta"? hmmm.. mógł być to dobry film typu "Piła" ale niestety nie wyszedł twórcom. Jest tu trochę niedociągnięć. Źle rozwinięte i opracowane główne wątki itd.
Zapraszam do tematu o tym gdzie film jest podobny do "Piły" - tam jest to lepiej rozwinięte ;-)

ps. chciałam tylko zauważyć, że trochę niektórzy przesadzają obrażając innych za to jakie mają zdanie a każdy ma prawo do własnego - nie zawsze musimy się z nim zgadzać ale żeby zaraz obrażać innych? <troszkę kultury>