Saga "Zmierzch": Księżyc w nowiu

The Twilight Saga: New Moon
2009
5,5 179 tys. ocen
5,5 10 1 179123
2,8 25 krytyków
Saga "Zmierzch": Księżyc w nowiu
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Księżyc w nowiu

Boże...

ocenił(a) film na 1

Boże Kinematografii, Ty to widzisz i nie grzmisz?! Obejrzałem to coś jeszcze zanim zdobyło popularność i jakże wielkie było moje zaskoczenie, kiedy okazał się on wielką sensacją (chyba niedojrzałej emocjonalnie) młodzieży. Nie ma w tym filmie nic, co byłoby wartościowe! NIC! Wstawiając w każdy brazylijski serial wampirka, uzyskamy taki sam efekt, chyba nawet na wyższym poziomie. Niski poziom wrażliwości, durne teksty, lalusiowate wampirki z kaloryferami i banalna historia. Brakuje jeszcze sylikonowej lalki - wampirzycy i ścieżki dźwiękowej Dżastina Bibera. I to ma być horror!? Wielki romans? Czy takie płytkie uczucia, jakie sprzedaje się dzisiaj widzom mają sprawić, że ich osobowość będzie bogatsza? Robią z nas idiotów, lecz na szczęście nie wszyscy to łykają... Mam nadzieję. Mam nadzieję również, ze już nic podobnego nie powstanie, a fani tej serii dorosną i przede wszystkim dojrzeją. Martwi mnie poziom intelektualny i płytka wrażliwość zachwycających się tym szajsem ludzi. Takie czasy, niestety.... Dla równowagi polecam naprawdę dobry film o wampirze: Bram Stoker's Dracula z 1992. Jeśli mózgi zmierzchy jeszcze nie zlasowały, to doceni się geniusz filmu, oraz piękno wrażliwości na temat. Wskazane jest również obejrzeć wszystko z klasyki. Jak dla mnie zmierzch wampirów w kierunku negatywnym zaczął się już od "Wywiadu z Wampirem", gdzie najpiękniejsi z całej wsi mieli mnie zachwycić, a tylko rozśmieszyli. Potem (z małymi wyjątkami) było już tylko gorzej....

ocenił(a) film na 8
dzekopko

To po co takie filmy oglądasz jak ich nie lubisz tylko ocenę średnia obniżasz !!

ocenił(a) film na 2
VincerO_o

Nie powiedział, że nie lubi filmów o tematyce wampirów. Obejrzał, nie spodobało mu się i dał najniższą ocenę. Ja też całej tej szmacianej serii wlepiłam 1/10 za obrażanie mojej inteligencji. To są serie dla mega naiwnych ludzi, i bardzo niedouczonych.

ocenił(a) film na 1
VincerO_o

Dlaczego oglądam? Żeby zrozumieć i wyrobić opinię, oraz lepszy gust, oglądam różne filmy. Dla mnie nie ma złego gatunku, jest tylko zły, albo dobry film. Pewne rzeczy są subiektywne, a inne w oparciu o jakąś tam wiedzę o kinie, którą pewnie każdy (mniejszą lub większą) posiada. Mogę też docenić film za pewne walory, a zganić za wady, co oczywiście rzutuje na cały obraz. "Zmierzch" pod każdym względem wypada tragicznie.

ocenił(a) film na 1
dzekopko

Zgadzam sie w 100%!!! Cała ta seria to płytka żenada wyzuta z jakichkolwiek wartości i nadziana patologiami emocjonalnymi. Niestety perfekcyjnie trafiająca do przygłupawych niedojrzałych nastolatek. Całość jest kwintesencją chorych fantazji i wyobrażeń. Patrząc na młode pokolenie po obejrzeniu filmu całkowicie rozumiem jego popularność i książki tym bardziej. Podziwiam cały sztab psychologów, który wyprodukował ten świetnie sprzedający się produkt i wstrzelił się w umysły dzieci.

ocenił(a) film na 2
elneptico

Film dla typowych pokemoniastych nastolatek, które zadowolą się byle czym, tylko żeby występowały "ciacha" ;D
Byłem na tym "filmie" ze swoją szkolną klasą i się zastanawiam, dlaczego wychodzimy zawsze na jakieś tandety do kina...chyba za karę;p Już lepiej samemu sobie pójść, bo oglądając to i tak włączyłbym mp3 i słuchał muzyki. Takie filmy nie wnoszą praktycznie nic nowego, dobrego do kinematografii. No ale przynajmniej różowe dziewczynki mają się z czego cieszyć....

ocenił(a) film na 4
elneptico

Tjaa, lepsze chore fantazje mężczyzn...jak np. w "American Psycho"XD

dzekopko

Hm. Jak mogłeś obejrzeć ten film zanim zdobył popularność, skoro był już bardzo wyczekiwany po ekranizacji "Zmierzchu"?

ocenił(a) film na 10
DzorDzi

Dokładnie ;]

ocenił(a) film na 1
patrycha333

Już odpowiadam. Zanim zdobył taką popularność w Polsce widziałem pierwszą część i ta wypowiedź odnosi się do części pierwszej. Potem obejrzałem z ciekawości pozostałe i upewniłem się dobitnie, że mam do czynienia z totalnym filmowym nieporozumieniem. Jak już pisałem, odpowiadając osobie wyżej, oglądam filmy z różnych gatunków. "Zmierz" miał kilka szans u mnie i każda okazała się tragedią!

ocenił(a) film na 1
dzekopko

Przyznam się, że szkoda było mi wydać te kilkanaście złotych na bilet do kina i wynudzić się ponad 2 godziny. Ta fabuła jest strasznie płytka i prosta. Dlatego zadowala byle jakiego widza, któremu zdarza się iść do kina raz w roku. Ten film praktycznie jest o niczym. Dialogi sztywne i trochę bez sensu, a na dodatek zero akcji. Film o wampirach, a jednak zamiast kłów mamy przerobione w programie komputerowym oczy. To naprawdę jest żenujące jak poziom światowego kina schodzi na psy. Lubię filmy o wampirach, ale ten zdecydowanie nie trafił w moje gusta.

ocenił(a) film na 1
sookie26

Jak możesz! Otóż mam teorię! Przecież mamy tutaj głęboki wątek psychologiczny - chorobę umysłową Belli oraz zapędy sadystyczne Edwarda.
Zastanawia mnie, skoro ta dziewczyna ponoć opiekowała się swoją matką, kiedy jeszcze z nią mieszkała, czemu nie potrafiła sobie sama poradzić? Ot, zagwozdka! Czyżby moja teoria była prawdziwa? Postępująca dezintegracja mózgu panny Swan?

ocenił(a) film na 1
Phedre

Myślę, ze tutaj mamy do czynienia z postępującą dezintegracją mózgów wszystkich, którzy popełnili to "dzieło". UWAGA: To może przenieść się na odbiorcę! :)

ocenił(a) film na 1
dzekopko

Powiedział bym kilka słów Autorom i fanom tego "czegoś" . Ale.... mi słów szkoda! Dziękuję za uwagę!!!

ocenił(a) film na 5
dzekopko

Ty hurtowo te komentarze piszesz i wklejasz pod każda część? Pod jedną nie wystarczy?:D