PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=491960}

Saga "Zmierzch": Księżyc w nowiu

The Twilight Saga: New Moon
2009
5,5 178 tys. ocen
5,5 10 1 178364
2,7 35 krytyków
Saga "Zmierzch": Księżyc w nowiu
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Księżyc w nowiu

Nasz wiek ????

ocenił(a) film na 6

hallo! Mam 24lata i po obejrzeniu Zmierzchu troszkę mnie zaćmiło przyznam. Ale taka już jestem i trochę żyję w nierealnym świecie:) Dlatego mam pytanie ile macie latek??? Czy Zmierzch jest dla nastolatek??? Myślę, że to film uniwersalny i każdy znajdzie w nim coś dla siebie:)

kasicam20

Hej.
Ja mam 13 lat i po obejrzeniu Zmierzchu zachwycałam się że był serio fajny.Ze zniecierpliwieniem czekałam na 20 listopada na premierę Księżyca w Nowiu.Dziś wybrałam się na to z moimi przyjaciółkami i jesteśmy pod wrażeniem.Moim zdaniem zrobili to nawet lepiej niż Zmierzch(1) , może to dlatego , że lubię wątki o wilkołakach a tu było tego dość sporo.Tak samo może to być spowodowane moją słabością do filmowego Jacoba. ;)
Film jest świetny.Dobrze się bawiłam.Nie mogę się doczekać 30 czerwca 2010!! pozdrawiam !

ocenił(a) film na 10
duuusia3

Ja mam 18 latek. I szczerze powiem, że Zmierzch miał magie, aczkolwiek bardziej podobał mi sie New Moon. Gdzies była wypowiedz, o piedziesioletniej pani tam wyżej.
Ja siedza na prkatyce doznałam niemałego szoku kiedy wpadła pani wiceryrektor i zaczela pytac o film po czy stwierdzila MUSZE ZOBACZYC CIAŁKO TAYLORA odpadłam i nie wiedzialam co powiedziec.
Film świetny

Dominisia_fw

28 lat właśnie skończyłam :P uwielbiam serię i lubię zatapaić się w nierealnym świecie :))

pozdarwiam wszytkie fanki :*

użytkownik usunięty
YASMINSOFIJA

aaaa
szczesciarze ! wiekszosc lub wszyscy z was juz pewnie ogladalii ! dxx
ja dopiero pod koniec tygodnia
ehh juz sie z tym pogodzilamm D;
ale tak czy siak to juz jestem podjarrana supperością ! haaa d;;

ocenił(a) film na 1
Dominisia_fw

14 :) To tylko kwestia gustu czy ten film nam się podoba czy nie. Ja osobiście nie lubię tej sagi ale rozumiem co innym może się w niej podobać. Ten film rzeczywiście nie jest tylko dla młodzieży ale także dla dorosłych. Ukazuje on historię miłosną, a wiadomo, że wszystko związane z romansem przyciąga ;) Ja jednak wolę jak jest więcej dramaturgi np. kochanek umiera wtedy wydaje mi się to bardziej realistyczne i przez to ciekawsze nie uważam jednak by ta saga była głupia lub śmieszna.

kasicam20

Hej! Ja mam 28 lat i nie uważam, że książki czy filmy sagi są tylko dla egzaltowanych nastolatek. W moim otoczeniu jest wiele osób, których "porwała" ta historia i nie są to tylko osoby płci pięknej. Po prostu nie wszystko, co uważa się za skierowane do młodzieży i co zrobiło wielką furorę na świecie musi być z założenia złe. Nie potrafię wskazać, która część ekranizacji bardziej mi się podobała - były w zupełnie odmiennym klimacie, ale to chyba dobrze, bo jak widać po zróżnicowanych opiniach, każdy znalazł coś innego, co przyciągnęło jego uwagę.

ocenił(a) film na 9
kasicam20

Witam! Ja mam 16 lat. Film obejrzałam dzisiaj i byłam zszokowana, że na sali widzę przedział wiekowy 12-15 lat (nie, żeby nie było starszych, ale młodszych było z 70%). Czułabym się naprawdę staro, gdyby nie starsza pani (po 30-stce), która przyszła na film z mężem. Film mi się podobał, chyba bardziej niż Zmierzch. Uważam, że film nie jest arcydziełem, ale ma w sobie jakąś niezwykłą magię, bo od końca seansu, aż do tej chwili chodzę jak zaczarowana. Z koleżanką(18 lat), z którą poszłam na ten film nie rozmawiałam przez całą drogę powrotną. Może to głupie, ale film czaruje, dlatego ma tak wielu fanów. Pozdrawiam oczarowanych. ;)

Shandis

ja mam 15.
a film jest niesamowity! bardzo mi się podobał. ogólnie.
oglądnęłabym go jeszcze z tysiąć razy. ;))
nie mogę się już doczekać następnych części.

pozdrawiam wszystkich, którzy uwielbiają go tak jak ja. ;D

Shandis

starsza pani po 30-stce.. to ona już na emeryturze chyba, prawda ?
pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
kasicam20

21 lat, studentka SM. Zmierzch obejrzany przypadkiem rok temu, potem książki pochłonięte jedna za drugą, Breaking Dawn nawet w oryginale, bo nie mogłam się doczekać polskiej premiery. Saga jest fajną odskocznią od szarości dnia codziennego. Edzio zdecydowanie podniósł poprzeczkę wszystkim panom :D choć zakochałam się w kimś normalnym bez problemu. Nie rozumiem, czemu komuś przeszkadza, że kobiety lubią takie opowieści. Że płytkie, proste i przewidywalne? I co z tego :) I tak kocham Sagę :)

kalinakropkamalina

New Moon był lepiej zrealizowany niż Zmierzch. Był o wiele ciekawszy i bogatszy. Charakteryzator (dzięki Bogu) się zmienił, a to już zaważyło :) Było naprawdę, naprawdę świetnie. :) Byłam na premierze z 24-letnią siostrą. :) Sama mam prawie 15 lat i sagę `chłonęłam` w ciągu 3 tygodni. :) Jedyne czego żałuję? Że za późno wzięłam się za czytanie. :PP

mademoiselle_Alishia

zgadzam się ... podobało mię tak pozatym że wszystkie wampiry miały oczy takie jakie powinny mieć a Victoria miała rudsze - czerwone włosy - takie jak powinna mieć . Jedyne co mi sie nie podobało ale to już od pierwszej części Zmierzchu że Lautner jest murzynem i ma dredy. W książce było napisane że ma krótkie czarne włosy białą skure i że jest naprzystojniejszy z gromady ..

ocenił(a) film na 10
kasicam20

18 lat, a Zmierzch do czytania poleciła mi moja nauczycielka angielskiego [około 30lat].

anytsuJ

Wywiad z wampierm jest beznadziejny!! Tendencyjny, za długi (choć nigdy prawie tego nei uieażam za wade, tylko tu) no i temn bweznadziejny tom Cruisee, i brzydki brad Pitt, tylko młoda Dunst od ziwo dała radę, Zmierzchu nei wiexzdziałam. Pójde jak bvędzie maraton, bo nei widziałam 1, o normalenj porze.

ocenił(a) film na 4
luza

Wybacz Luza, ale w tym momencie się po prostu ośmieszasz...
Chyba że to po prostu prowokacja;) Inaczej tego odebrać nie można, bo:
Beznadziejny Tom Cruise??? - Może w przypadku innych produkcji z jego udziałem, ale jeśli chodzi o "Wywiad z wampirem" - śmiem twierdzić, że wykreowana przez niego postać Lestata jest po prostu niemal genialna. Prawdziwy krwiopijca;)
Brad Pitt brzydki jako Louis? - No to już kwestia gustu, ale znów się nie zgodzę;)
Jedyne z czym się zgadzam, to że Dunst dała radę. Jak tylko mówi przy piciu krwi to swoje nieśmiertelne - "I want more..." - powtarzam to za nią;)

ocenił(a) film na 1
kasicam20

Zamroczona po czym?! bo jakos nie jestem w stanie sobie tego wyobrazic...

ocenił(a) film na 1
Marcela__

Taka dawka pseudoliteratury może zamroczyć...

ocenił(a) film na 7
kasicam20

16 lat.
Zmierzch także na mnie źle wpłynął-bo taka smutna prawda, że nie ma się wcale takiego kolorowego i fajnego życia jest smutna i można przez to doła załapać(ładnie mówiąc).
Ale ogólnie kocham sagę.
I to jest denerwujące, że nie ma takich Edwardów.

kasicam20

Ja mam lat 19 i przyznaję że jestem mile zaskoczona taką rozbieżnością :). Wielką fanką nie jestem, jedynie lubię. Klimat filmu mi się podoba, chociaż czuję że jest to też miejscami strasznie kiczowate.

kasicam20

A ja mam 22 lata i mieszane uczucia..Zmierzch poleciła mi koleżanka gdy szukałam jakiegoś miłego, lekkiego filmu, chętnie z baśniową dawką. Fabuła mnie nie zachwyciła ale klimat filmu i napięcie między głównymi bohaterami były NIESAMOWITE. Baaardzo duże to na mnie zrobiło wrażenie i postanowiłam sięgnąć po książkę. I t muszę powiedzieć, że dawno nie czytałam tak źle napisanej, marnej, słabej, po prostu złej książki! Koszmar. Ponieważ mimo wszystko nie lubię czegoś zaczynać i nie kończyć przebrnęłam przez 1-szą część i zabrałam się za kolejne. I tu niespodzianka! Nie były dobre ale lepsze :) I tak przeczytałam całą serię ale muszę przyznać że tylko film robi na mnie jakiekolwiek wrażenie. Księżyca w nowiu nie oglądałam jeszcze, miałam zamiar się wybrać ale czytam tu, że nie ma już tego klimatu, a to dla mnie najważniejsze...hmm

marcela_g

Każdy ma swoje zdanie.. najwyraźniej masz poprostu inny charakter czy coś bo moją mame mnie i jej koleżanke wciągła tak że hej ..!

kasicam20

To ja znam osobiście dwie osoby jedna po 50siątce druga przed LOL I ostatnio rozmawiam o tym i o tamtym a tutaj mi ciotka z pytaniem czy ja znam te sage? ja oczy wielkie i że pewnie że znam a ona że się zakochała w Edku LOL normalnie oczy wytrzeszczyłam jak jeszcze poiwedziała że nie może się doczekać premiery i idzie z synkiem na seans LOL

TEAM EDZIO! LOL

ocenił(a) film na 4
askaeddie

Ja mam 21 lat, muszę przyznać, że podobała mi się pierwsza część sagi Zmierzchu chodź mi o film, bo drugiej jeszcze nie obejrzałam(niestety mieszkam w małym mieście i z tego powodu filmy puszczają długo po premierze :(, "Księżyc w nowiu" będzie dopiero 4 grudnia:( ).Po obejrzeniu filmu postanowiłam sobie kupić całą serie sagi Zmierzch. Przyznam, że podobały mi się tylko 3 części, tą która mi nie przypadła do gustu jest właśnie Księżyc w nowiu, mam nadzieję, że film okaże się lepszy:). Co do przedziału wiekowego osób, które oglądają zmierzch to nie rozumiem czemu Wam tak to bardzo przeszkadza ( co nie którym osobom po wyżej). To świadczy tylko o tym, że Polska to bardzo tolerancyjny kraj.lol. Nie ważne ile się mam lat, życie jest zbyt smutne, i czasami przyda się oderwanie od tej melancholii (nastolatki, które uważaj osoby starsze od nich oglądające tego typu filmy za dziwaków, kiedyś przekonają się, że czasami trzeba się oderwać od realnego świat, by nie utonąć w tej lawinie codziennej rzeczywistości, bo na razie życie jest dla Was zabawą :), ale kiedyś wszyscy dorośniecie i weźmiecie odpowiedzialność za siebie< a to właśnie jest realny świat, w którym za wszystko się płaci) (ale zebrało mnie na sentymenty heheh, to jest tylko moje zdanie wiem to z własnego doświadczenia). Uważam, że każdy ma prawo oglądać co chce i nie ważne co na ten temat sądzą inni, można wyrażać swoje zdanie oczywiście w granicach rozsądku.Po to mamy życie nie ważne ile mamy lat każdy powinien marzyć, bo tak naprawdę nie ważne ile mamy lat możemy się wciąż czuć młodzi, bo ciało to tylko otoczka, nie jest odsłoną duszy.. A dzięki takim filmom jak zmierzch itp. możemy na chwilę zapomnieć o tym szarym przytłaczającym świecie...:)

użytkownik usunięty
Daniela_Lujan_87

Mam trzynaście lat, i kurde, kompletnie nie rozumiem, za co Saga może się podobać. Nie chcę krytykować fanów, ale fabuła, scenariusz i gra aktorska są płytkie jak kałuża psich sików. Nie chwytam klimatu, i chociaż wiem że mnóstwo osób mimowolnie ogarnia jakaś dziwna zmierzchowa mania, ja do filmu czuję tylko niesmak.

ja mam 19, jestem fanką książek, ale po new moon przestałam być fanką filmów z tej sagi.

ocenił(a) film na 1

Ja sie z toba zgadzam. Czytalam dwie czesci ksiazki i naprawde staram sie zrozumiec jej fenomen. Widzialam tez film i juz kompletnie nie rozumiem czym sie ludzie zachwycaja. Przeciez normalni ludzie sie tak nie zachowuja, cala opowiesc o milosci jest calkowicie pozbawiona realizmu! A wampiry?! Co to ma byc. W calej literaturze sa to krwawe potwory, ktora chca tylko krwi. A tutaj?! Hmm jest to jakas tania, ugrzeczniona imitacja.

kasicam20

24 lata. Film obejrzałam, bo namówiły mnie koleżanki (w moim wieku i starsze). Właściwie nie namówiły, ale rozmawiały o nim przy mnie i się zachwycały. Nie uważam go za arcydzieło, ale bardzo przyjemnie mi się oglądało. Później przeczytałam wszystkie książki (ktore wcześniej uważałam za romansidło dla 12latek). Zajęło mi to tydzień. Wiele mogłabym im zarzucić, ale i tak wciągnęły mnie. Były świetne jako odskocznia od normalności. Taki wakacyjny relaks. I uwaga! Teraz książki czyta mój 31letni kolega. I bardzo mu się podobają. Na "Księżyc.." też się wybieramy.

kasicam20

ja mam 25 lat, przeczytalam Sage i sie w niej zakochalam :)
we wszystkich oprocz Belli, ktora mnie niezmiernie denerwowala.

moja mama, lat 50, za moja rekomendacja, przeczytala Zmierzch i rowniez sie jej bardzo podobal

to jest fenomen podobny do Harrego Pottera, bez wzgledu na wiek, kazdy moze odnalezc w tych ksiazkach cos dla siebie

ocenił(a) film na 8
kasicam20

Witam! Mam 18 lat :)
Najpierw za namową koleżanki przeczytałam "Zmierzch" (choć szczerze mówiąc podeszłam do tej książki dość sceptycznie - nie przepadam za historiami typu wampiry, wilkołaki itp.). O dziwo pochłonęła mnie totalnie! Później sięgnęłam po kolejne części Sagi.
Na koniec obejrzałam film. Szczerze mówiąc trochę się zawiodłam, bo spodziewałam się czegoś bardziej... porywającego ;) Ale mimo wszystko nie twierdzę, że film był zły.
Niebawem zamierzam wybrać się na "Księżyc w nowiu". Mam nadzieję, że będzie lepszy niż "Zmierzch" ;)
Podsumowując - fanką książek jestem jak najbardziej, filmu niekoniecznie. Po prostu traktuję go jako swego rodzaju bonus :D
Czy "Zmierzch" jest dla nastolatek? Po części pewnie tak :) A to, że wśród nich znajdują się 'słitaśne' czternastki nie oznacza od razu, że wszyscy którzy czytają Sagę to idioci. Osobiście znam wiele osób powyżej dwudziestu paru lat, które też pochłonął "Zmierzch" :)
Tak więc uważam, że i film, i książka są dla każdego. A to, że komuś się nie podoba... kwestia gustu. :)

Myszaka

a ja nadal jestem najstarsza:) ????? .

meyka1

Nie. Ja już dawno skończyłam 60.

ocenił(a) film na 7
LeftLilith_

Ja mam 19 lat i ubóstwiam Sagę ;)
New Moon mi się bardzo podobał, tak samo Zmierzch... ;)

li90

jestem chyba taką udręczona duszą kocham Tristana i Izoldę. To co jest nie do spełnienia ,prawie nie możliwe do osiągnięcia. Dążenie do celu wbrew losowi i zasadom , to wszystko dostałam w sadze.

meyka1

mam 13lat, Nem Moon bardziej mi sie podobał ni Twilight. Na punkcie sagi mam fioła

julia1826

ja sobie myślę ,że 12-13 latki nie są w stanie dojrzeć w tej książce tego co chciała przekazać >S.M. Jednak jest to opowieść napisana przez dojrzałą kobietę 17latkach . nie bez powodu film ma ograniczenie od 15 lat, książka tez powinna mieć.

ocenił(a) film na 6
meyka1

12-13latkom książka się podoba, bo opowiada o księciu z bajki, który zakochuje się w zwyczajnej dziewczynie. Potem się o nią biją, on ją chroni przed całym złem tego świata, żeni się z nią i mają dziecko. Tyle z sagi wynoszą nastolatki. Im dziewczyna/kobieta jest starsza, tym więcej "widzi". Nawet 15 lat to trochę mało, by zrozumieć rozterki Belli związane z ciążą. Choć z drugiej strony to całkiem dobry przykład dla nieletnich: nie spieszcie się z seksem :)

kalinakropkamalina

zgadzam sie!
taka nastolatka raczej nie zrozumie, czemu Bella jest gotowa poswiecic wlasne zycie dla potworka (jej wlasnego dziecka)... raczej tez nie bedzie zastanawiac sie nad sensem bezgranicznej milosci, oddania i wyrzeczen, ktore przejawiaja sie w ksiazce co krok

a tak z innej beczki, nie wkurzalo Was czasami to, ze wszyscy w ksiazce non stop "wywracali oczami"? ;)

ocenił(a) film na 6
shooshoorama

Ja mam 14 lat i dokladnie rozumiem dlaczego Bella byla wstanie poswiecic swoje zycie dla dziecka i prawdopodobie zrobilabym to samo. To raczej nie zalezy od wieku, poprostu niektorzy zrozumieja a niektorzy nie.

Sequine

doprawdy rozumiesz dlaczego Bella byla w stanie umrzec, byle tylko jej dziecko (ktore nawiasem mowiac, zabijalo ja) przezylo?
nie chce Cie obrazac, nie czuj sie urazona, ale naprawde nie wydaje mi sie, zeby 14-letnia dziewczyna byla w stanie pojac idee macierzynstwa i milosci bezwarunkowej...

kalinakropkamalina

momencik momenick !!!!mam 13 lat ale jestem bardzo dorosła jak na swój wiek i dostrzegam pewną różnicę ! Bella nie jest zwyczajna wbrew opisowi jej samej .. ona naprawde: niezależna, samotna, dorosła, odpowiedzialna, niewysportowana, - czy to jest zwyczajna dziewczyna ?! chodzi o to że ona ma wiele innych poglądów i w ogule .A Edward księciem? - no ludzie świat schodzi na psy ... 13 lat to nie jest tak mało ... chodziaż nie mówie że nie jestem dzieckiem bo nim jestem

ocenił(a) film na 6
kasicam20

Hey !
Ja np mam 14 lat.
Ale moja mama [30 lat]
ona pierwsza obejrzala zmierzch
i bardzo jej sie podobal.
A w kinie na new moon bylam
z nia i z jej 28 letnia kolezanka
ktora tez uwielbia ten film
i czytala sage. Wiec ja uwazam
ze to jest dla kazdego ;)

Sequine

twoja mama ma 30 podczas ,ze ty masz 14? nie twierdze ,ze nie możesz obejrzeć filmu choć powinnaś najpierw przeczytać książki. twierdze ,ze nie wyciągniesz z tego co chciała przekazać autorka sagi. fajnie ,ze macie z mamą wspólne zainteresowania

ocenił(a) film na 6
meyka1

A kto ci powiedzial ze nie czytalam ksizki? Czytalam cala sage dwa razy.
Moja mama ma prawie 30 lat a ja mam 14 [?]
Tak wlasnie jet.

ocenił(a) film na 6
Sequine

prawie 31 lat * Pomylilam sie :)

A do kalinakropkamalina, ze co prosze???
Nie wiem czy do konca zrozumialam, ale okey.
Moja mama ma 30 lat i ogladala film Zmierzch
rok temu i mi o nim powiedziala, i potem ja go ogladnelam.
A ksiazki przeczytalam dopiero w wakacje!

ocenił(a) film na 6
Sequine

Gdyby Twoja mama przeczytała Sagę 14 lat temu, Ty miałabyś teraz 4 zamiast 14 lat ;)

ocenił(a) film na 2
kalinakropkamalina

18 lat. Zmierzch oglądałam na dvd i to grubo po premierze. Uważała jak reszta ,że to tandetny filmik dla wyobcowanch dzieci. Obejrzałam z nudów i chyba dobrze ,że to zrobiłam . Zmieniłam zdanie na + , dzięki tym spojrzeniom Edwarda na Belle , czuło się chemie.
Minęło troche czasu , juz z wystęsknienim nie oczekiwałam na premiere 2 części , i własnie się zastanawiam czy warto iść ze znajomymi?

użytkownik usunięty
Sequine

To się mamusia szybko zabrała za robienie dzieci..

ocenił(a) film na 6
kasicam20

Chcialabym jeszcze cos dodac.
Pewnie zaliczacie mnie do grupy nastolatek, ktorym sie podoba saga bo jest tam Edward 'ksiaze z bajki'.
To nie zalezy od wieku tylko od poziomu rozumowania
dajmy na to jest taka 2o paro latka, ktora jest klupia jak but i nic nie zrozumie a z kolei jakas 14/15 latka, ktora naprawde lubi czytac i przeczytala wiele ksiazek zrozumie ja.

Ja uwazam ze cala saga ma wiele przekazow, cala wgl wizja zakazanej milosci i tego ze Bella i Edward sa gotowi oddac za siebie zycie i ze Bella poswieca sie dla swojego dzicka, wszystkie tomy doskonale przedstawiaja istote milosci i istote rodziny samej w sobie, nie wszyscy to zrozumieja i dlatego powstaja takie posty jak 'Jacob vs Edward' czy tez 'Bella powinna byc z Jacobem czy Edwardem?' Tu nie chodzi o Edward team czy Jacob team tylko o to zeby zobaczyc na czym polega bezwarunkowa milosc. Dlatego tu nie wiek jet granica tylko umysl.

ocenił(a) film na 10
kasicam20

Ja mam 12lat. Myslę że to film dla każdego ponieważ ja nie miałam chęci oglądać filmu tylko przeczytać książke Zmierzch a że miałam złamaną noge i musiałam cały czas leżeć w łóżku to wysłałam mame do biblioteki a ona wraca do domu i mnie sie pyta co ja za głupoty będe czytać z działu dla dorosłych(na książke miałam czekać miesiąć bo nie była już). Po trzech dniach namówłam mame żeby kupiła mi Zimerzch wręczyłam jej swoją forse i mama poszła do sklepu. Ja przez te trzy dni jednak obejrzałam zmierzch i to 5razy. Kiedy wróciła do domu powiedziała że sopotkała w księgarni sąsiadke(polonistyczka) która jej poweidziałąm żeby nie kupowała książki bo ona kupiłą tydzień temu mężowi. ALe mama mi ją kupiła. I tego samego dnia namówiłam ją na obejrzenie filmu była zaskoczona i odrazu powiedziałą że po tym jak ja przeczytam książke ona ją czyta. Ja po przeczytaniu jej 3 razy pod rząd dałam ją mamie która odrazu ją przeczytała i obiecałą że idzie na Księzyc w nowiu do kina.
BYłam tym bardzo zaskoczona bo NA ZMierzch nie chciałam mnie póścić a teraz mówi że na Księzyc w nowiu moge pójśc nawet trzy razy.

ocenił(a) film na 10
kasicam20

24 lata .........Uwielbiam Sage Zmierzch, podczas czytania ksiązki i obejrzenia 2 części sagi, mogłam choć na chwilę oderwać się od szarej rzeczywistości.