PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=494538}

Saga "Zmierzch": Zaćmienie

The Twilight Saga: Eclipse
2010
5,7 164 tys. ocen
5,7 10 1 163565
3,3 33 krytyków
Saga "Zmierzch": Zaćmienie
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Zaćmienie

Jak dla mnie Stephanie powinna zakonczyc sage slubem Belli i Edwarda. Ciaza dziecko itp to juz pachnie tanim tasiemcem. Trzeba wiedziec kiedy skonczyc, zeby saga byla na przyzwoitym poziomie. Przed switem to dla mnie po prostu chala, poprzednie 3 bardzo mi sie podobaly chociaz w Zacmienie Bella juz mnie powaznie wkurzala. A wy jak uwazacie??

klaudia90210

A ja mam zupełnie inne zdanie na ten temat :-) Gdyby saga zakończyła się ślubem to byłby to całkowicie przewidywalny romans. Ciąża, której się nie spodziewałam, a szczególnie to jak przebiegała i jakie były jej konsekwencje dodały książką smaku. Muszę przyznać, że to jeden z moich ulubionych fragmentów ze wszystkich czterech książek.

GilmoreGirl

Dokładnie. Saga bez przed świtem byłaby zbyt banalna. Przed świtem dodało jej innego smaczku, chociażby przez księgę Jacoba. A przebieg ciąży, narodziny Nessie i cała ta sprawa z Volturią była bardzo ciekawa moim zdaniem:)))

GilmoreGirl

Zgadzam się ten fragment był super mnie też zaskoczył

ocenił(a) film na 7
klaudia90210

Zgodzę się, że w pewnych momentach 4 cz. dłużyła się (przynajmniej w moim odczuciu). Ale przede wszystkim właśnie w tej części wszystko się dopełnia i układa w harmonijną całość. No i cieszy mnie pozytywne zakończenie, a różne możliwości przychodziły mi do głowy...
A, ale jeśli pojawi się kolejna część to na pewno będzie to tani tasiemiec (który pewnie też przeczytam, he he).

ben85

Podzielam ;-))

klaudia90210

Chyba naoglądała sie troche Roswell generalnie - hybryd - czy to Wam czegoś nie przypomina? Ostatnia część jest przesadzona i powinna o wiele szzybciej sie skonczyc. Bez dzieci, bez wojny, tylko ślub i koniec.. ewentualnie jeszcze przemiana, bo to od poczatku mialo byc.

Hoax

Akurat dhampiry istniały w literaturze trochę wcześniej niż Twoje hybrydy z Roswell. I nijak się ma genetyczna krzyżówka człowieka i kosmity do dziecka człowieka i wampira.

Moim zdaniem saga powinna była zakończyć się na pierwszej części. Miała fajny pomysł na historię, ale jest grafomanką i książka z literackiego punktu widzenia stoi na dość kiepskim poziomie (proste słownictwo, mało wyszukane zwroty, mało rozwinięte opisy) - taką książkę mogłaby napisać naprawdę każda z Was.

DontCallMeOver

I tu niestety muszę wtrącić swoje trzy grosze - to polskie tłumaczenie jest na takim poziomie! Piszę to całkowicie świadomie, oryginalna wersja to naprawdę niezła proza, jeżeli tylo komuś przypada go gustu fabuła, to naprawdę nie ma czego zarzucić samej Meyer.

GilmoreGirl

ta część jest troche naciągana, Meyer musiała ja napisac bo byla zwiazana konraktem. Gdyby nie to nie wiadomo czy ta czesc by powstala. W sumie po przeczytaniu calosci nie jest tak zle, co nie zmienia faktu, ze film i tak pewnie bedzie do dupy:D

klaudia90210

poza tym ostatni rozdział to i tak zakonczenie przewidywalnego romansu:P

klaudia90210

Początkowo miały być tylko dwie części. Nie pamiętam już jaki tytuł nosiła druga część, ale miała ona zakończyć sagę. Pominięty był w niej wątek Jacoba w ogóle oraz porodu. Jedyny egzemplarz otrzymała siostra Stephenie i to ona zasugerowała rozwinięcie innych wątków :-)

ocenił(a) film na 7
DontCallMeOver

DontCallMeOver nie gniewaj się ale jaki sens czytać mierną powieść? Może następnym razem zwyczajnie odłóż taką książkę. Ja tak robię. Zresztą nie dla wyszukanych zwrotów czy słownictwa sięgamy po zmierzch. To oczywiste :)
Daj znać, proszę, co masz na myśli pisząc, że "taką książkę mogłaby napisać naprawdę każda z Was". Bo brzmi to trochę tak jakbyś Ty zrobił(a)to lepiej :)Pozdrawiam.

DontCallMeOver

Ja nie mówię o wampirach jako takich tylko o "dziele" Meyer - nic wiecej. Więc nie naskakuj;/

klaudia90210

Chcialabym jeszcze dodac, ze nazwanie ostatniego rozdzialu I zyli dlugo i szczesliwie to zepsucie calej nieprzewidywalnosci tej czesci bo juz wiadomo od razu, ze na pewno wszystko skonczy sie dobrze. Moim zdaniem Meyer powinna np zatutuowac go trzema kropkami lub czyms takim, zeby czytelnik do konca nie wiedzial co sie stanie.

klaudia90210

zatytułowac*