PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=494538}

Saga "Zmierzch": Zaćmienie

The Twilight Saga: Eclipse
2010
5,7 164 tys. ocen
5,7 10 1 163574
3,5 24 krytyków
Saga "Zmierzch": Zaćmienie
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Zaćmienie

Nie jestem jakimś specjalnym fanem tej serii, muszę nawet przyznać, że jest nieco kiczowata. No cóż za chwile ktoś pomyśli, że znowu szwęda się na tym forum jakiś anty-fan, nie czytający i nie oglądający, a jednak krytykujący tą serie. Więc od razu mówię Wam, że czytałem i oglądałem. Dlaczego piszę?
Zaćmienie ma być filmem 'dla chłopaków' jak to kiedyś wyczytałem. Może to sprawiło, że zachciałem przeczytać książki. Jestem świeżo po przeczytaniu "Zaćmienia" i muszę przyznać, że czasami nudził (pozostałe książki też). Filmy też nudziły (w szczególności "Księżyc w nowiu"), ale mam nadzieje, że "Zaćmienie" takie nie będzie.
Pierwsza i druga część były takie sobie (najbardziej odpowiednie oceny to od 5 do 7). Jednak tu chodzi głównie o fabułę, która jest taka sobie (w książkach jest podobna).
Ok przejdę do "Zaćmienia". Zainteresowała mnie ta część (film) dlatego, że reżyseruje go David Slade, który reżyserował "30 dni mroku" i od razu można się zorientować, ze 3 część może nie być taka lalusiowata itp. Ciekawi mnie wiele scen z książki ( nie chce spojlerować więc nie powiem jakie). Drugim plusem jest Howard Shore (muzyka), który skomponował Władcę Pierścieni (!).
Boję się, że zrobią kolejne, mało ciekawe i nudne romansidło. Mam nadzieję, że ukażą je, ale nie takie sztuczne jak w poprzednich częściach.
Pozdrawiam.

michaelloxd

Ludzie! W końcu jakiś normalny facet, który przeczytał książki! ;) Nic nie obiecuje, ale prawdopodobnie nikt nic Ci nie powie. Przeczytałeś, oglądnąłeś i wyraziłeś swoje zdanie w sposób niewulgarny! Z takimi to można dyskutować ;d
Taak, podobno Zaćmienie ma być 'dla chłopaków'. Przynajmniej ja mam taką nadzieje, że taki będzie. Jak sam powiedziałeś to David Slade będzie reżyserował, więc nawet jak będą takie 'romansidłowe' momenty, to reszta akcji będzie ostra i takie tam ;P
Jeżeli zrobią podobnie jak z Księżycem w Nowiu, to ja dziękuje. Zaćmienie ma być takie pełne akcji! A o Howard'zie Shore nie wiedziałam. Zapowiada się jeszcze ciekawiej ;D
Mam nadzieje, że nikt sie nie zawiedzie na tym filmie ;P
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Patyczax

Patyczax:
Ja tez jestem facetem, tez przeczytalem (prawie - koncze Przed switem) ksiazki, ale mnie sie podobaly, no dobra Zacmienie faktycznie najgorsze, ale da sie przebrnac.
Zmierzch jest seria dla facetow i babek, tak jak Harry Potter, Wladca Pierscieni, Opowiesci z Narnii itp
Pozdro dla fanow Zmierzchu

michaelloxd

Chwała Ci ! W końcu coś mądrego od początku do końca ;)
Niby Zaćmienie ma być pełne akcji, ale z drugiej strony Księżyc w Nowiu też miał być "szybszy" i pełniejszy w "adrenaline", ale szczerze moim zdaniem wypadł gorzej od "Zmierzchu"... To chyba przez te fatalne efekty specjalne (Wilkołaki!)

wiolnik4

Ojjj tak ;)
Rozczarowałam się Księżycem w Nowiu a tym już nie chce.... Poczekamy, zobaczymy ! ;-) Osobiście uważam, że książki są może nudnawe, ale wciągają i faktycznie "Przed Świtem" to najciekawsza część ;) Wampirzyca Bella... Będą prawdziwe akcje ;)

ocenił(a) film na 7
michaelloxd

Ja bym się nie nastawiała na super widowisko, lepiej być mile zaskoczonym niż rozczarowanym ;)...a co do reszty mam podobne odczucia.. książki miejscami nudnawe, ale wciągające (gorąco polecam Przed świtem według mnie najciekawsza część), film za to, ze tak to nazwę nieudanie nakręcony...

miksi994

Ojjj tak ;)
Rozczarowałam się Księżycem w Nowiu a tym już nie chce.... Poczekamy, zobaczymy ! ;-) Osobiście uważam, że książki są może nudnawe, ale wciągają i faktycznie "Przed Świtem" to najciekawsza część ;) Ciąża, Wampirzyca Bella... Będą prawdziwe akcje ;)

wiolnik4

Jacob_Voorhees miło mi wiedzieć, że jacyś faceci się tym interesują ;) Jak do tej pory miałam okazję spotykać się z facetami co mówili "Zmierzch to gniot! Jak możesz w ogóle to czytać?!". Więc dla mnie szokiem jest jak chodzą po tym świecie faceci co przeczytali sagę.
Życzę miłego czytania ;)

Patyczax

Fajnie, fajnie.
Mój facet też czytał sagę i najbardziej podobała mu się druga część, a film uznał za nudny. Chcę z nim iść na Zaćmienie, więc mam nadzieję że sława Slade'a go nie wyprzedzi i film rzeczywiście będzie dla chłopaków. Pozdrawiam czytających sagę.

michaelloxd

no no chłopaki na forum? i to bez samych negatywów? Rzeczowe wypowiedzi? co się stało? wow

pozdrowienia dla męskiej strony Zaćmienia:)

Agila34

no i bardzo dobrze;)
Niech męska strona też się wypowiada xd
Ja osobiście znam dużo chłopaków co przeczytali całą sagę xd

ocenił(a) film na 10
l_sylwia

Ja się już doczekać niemogę;-) Pozdrawiam wszystkich fanów całej sagi Zmierzch;-)
Ja przeczytałam wszystkie książki już 5 razy;-)
Zmierzch mnie zachwycił. Księżyc w nowiu oglądałam w kinie mając 38 stopni gorączki i okropną grypę(powiecie głupota, ale bilety kupowałam tydzień przed premierą). Aha;-) BILETY JA STAWIAŁAM;-). Byłam na tym filmie w kinie z mamą i chyba była ona jedyną osobą powyżej 45 roku życia na sali kinowej;-) Mamie się bardzo podobało i mnie również;-)