PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=494538}

Saga "Zmierzch": Zaćmienie

The Twilight Saga: Eclipse
2010
5,7 164 tys. ocen
5,7 10 1 163565
3,3 33 krytyków
Saga "Zmierzch": Zaćmienie
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Zaćmienie

Dużo skrótów myślowych, skakania po wątkach i nudy, ale jest też trochę akcji, więc nie do końca stracony czas;) Jak dla mnie najlepsza część z całej sagi, chociaż do arcydzieła jej daleko;)

zalorka

No, a według mnie to właśnie jest arcydzieło.

ocenił(a) film na 3
MaryCullen

Nie używaj słowo arcydzieło dla tego filmu bo to obraza dla innych ;)

FightClub_2

Niby jakich ? Wybacz, ale tak jak już gzdzies pisałam lepszego nie ma !

MaryCullen

Dobra pomalutku.
Spróbujmy zacząć od tego że arcydziełem można nazwać film ponad czasowy. O którym pamięć nie zanika.
Np Zielona Mila,
Czy dla naszego zdrowia psychicznego mogłabyś nazywać Zmierzch filmem " Bardzo dobrym"
Bo Arcydzieło to to nie jest.

sentia

Zielonej Mili, nie widziałam więc sie nie wypowiadam.

MaryCullen

To Ojca chrzestnego. Nie można porównać tych dwóch filmów ponieważ ten drugi to wybitne dzieło a zmierzchnie dorasta mu do pięt

sentia

Ok, przyznaję Ojciec Chrzestny, jest bardzo dobrym filmem, ale...(odwrócę to co powiedziałaś do góry nogami)...on nie dorasta sadze Zmierzch do pięt !

MaryCullen

Niby w jaki sposób?
Ma fabułę. Wspaniałych aktorów.
Ścieszkę dźwiękową. Godny podziwu scenariusz. Jest zgodny z książką. Nie nudzi się.
Trzyma w napięciu. Przybliża realia życia włoskiej Mafii. Pokazuje jak ona działa. Ale tez ukazuje relacje rodzinne i poświęcenie.

sentia

To samo mogę powiedzieć o Zmierzchu. No może poza tym zdaniem -"Przybliża realia życia włoskiej Mafii. Pokazuje jak ona działa" - a, i Zmierzch ma jeszcze genialne efekty specjalne !

MaryCullen

Efekty są średnie, to nie Avatar!
Scenariusz moim skromnym(hahaha) zdaniem jest mierny.te dialogi są takie sztuczne takie .... przewidywalne.
Brakuje mi emocji. I zauważyłam że twarze bohaterów są takie puste. Bez wyrazu.

sentia

Ja mam inne odczucia.
O avatarze myśle to samo co o Gwiezdnych Wojnach.

MaryCullen

Avatar ma tylko efekty i nic więcej gwiezdne wojny są niepowtarzalne i oryginalne sama historia urzeka..

sentia

"Urzeka" ?- widać nie wszystkich...

MaryCullen

Mozliwe.... ale gdyby nie GW to zamiast przemiany w wilkołaka miała byś plastikowego wilczka. wszystkie efekty specjalne szlag by trafił

sentia

Możliwe...

ocenił(a) film na 6
zalorka

Zgadzam sie ze film niezły ale tylko strasznie przegadany a dialogi raczej słabe jeżeli pojawiała sie akcja to film zyskiwał w moich oczach pozatym całkiem niezła muzyka i zdjęcia.