PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=494538}

Saga "Zmierzch": Zaćmienie

The Twilight Saga: Eclipse
2010
5,7 163 tys. ocen
5,7 10 1 163183
3,3 33 krytyków
Saga "Zmierzch": Zaćmienie
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Zaćmienie

Nie jestem znawcą serii takich jak "Pamiętniki wampirów", ale oglądałem filmy z serii Zmierzch i czytałem pierwszą książkę (moja recenzja określająca poziom tej sagi na 'poniżej dna' jest do odkopania na tym forum) i muszę powiedzieć, że widzę tu strasznie duże podobieństwa i zaczerpnięcia fabularne z powyżej wspomnianego serialu (a przypominam, że "Pamiętniki" to serial na podstawie powieści napisanych na długo przed Zmierzchem).

O czym mowa? Wystarczy przeczytać opis pierwszej książki z serii "Pamiętniki wampirów", by zauważyć rzucające się w oczy podobieństwo między nimi a Zmierzchem:

"Pierwsza książka przedstawia czytelnikom Elenę Gilbert, ładną i popularną uczennicę liceum imienia Roberta E. Lee , mieszkającą w małym miasteczku Fell's Church w stanie Wirginia oraz jej przyjaciół: Bonnie, Meredith, Matta i Caroline. Na początku ich ostatniego roku szkoły Elena poznaje Stefano Salvatore, nowego ucznia. W wyniku swojej determinacji Elena zdobywa Stefano i ostatecznie odkrywa jego sekret. Stefano okazuje się być przemienionym w XV wieku wampirem. Kiedy Elena i Stefano zakochują się w sobie, w mieście zaczynają mieć miejsce dziwne ataki."

Nastolatki, szkoła, poznanie ucznia-wampira, fascynacja i miłość, a w tym czasie dziwne ataki (!). Przecież na tym bazowała pierwsza część Zmierzchu. Poza tym słyszałem od znawców serialu "Buffy - postrach wampirów", do których sam się nie zaliczam, więc nie ryzykuję poparcia ich słów, że również i z tych filmów autorka Zmierzchu zaczerpnęła kilka istotnych pomysłów, a przynajmniej na to wygląda. Oceńcie jednak sami, dla mnie Zmierzch, czy będący plagiatem czy też nie, jest serią słabą zarówno jako książki jak i filmy.

Peeves

Pierwsze piszesz o serialu "Pamiętniki wampirów" a potem o książce - lepiej ich nie porównywać bo jedynie czym się przypominają to imiona (i to nie wszystkie bo w książce Elena ma siostrę, a w filmie brata)

Jak da mnie pani Meyer nie ma za grosz wyobraźni więc żeby jakoś te jej książki wyglądały musiała zaczerpnąć skądś pomysły. Bo nie wiem jak Ty, ale ja jakoś nie wierzę, że to wszystko jej się przyśniło.... A w dodatku książki ciągną się jak flaki z olejem. (chociaż najgorsza i tak jest "Przed świtem" - pisana pod publikę) Zero w niej oryginalności. Bo powiedzmy sobie szczerze, jedyna oryginalna rzecz w tym "dziele" to świecące się wampiry...

ocenił(a) film na 10
yvonneD

chciałabym dodać, że nie wszystko jej się przyśniło. Jedynie scena na łące. ;)

ocenił(a) film na 10
Peeves

gdybyś obejrzał wiele seriali/filmów o wampirach (które są teraz szalenie modne) zauważyłbyś, że istnieje wiele podobieństw między nimi wszystkimi.
A jednak są różnice:
-Bella nie była popularna, wręcz odwrotnie. tzn jak przyjechała ludzie byli nią zainteresowani, bo była nowa
-To Edward mieszka w tym miasteczku, a Bella przyjeżdża
-Bella 'zdobywa' Edwarda nie w wyniku swojej determinacji, a dlatego, że chłopak szczególnie się wyróżnia, wyczynia różne dziwne rzeczy i tak naprawdę jego ciągnie do niej
-Edward został przemieniony w XX wieku
-dziwne rzeczy mogły się dziać też wcześniej o czym mówi Edward w którymś momencie (dokładnie nie pamiętam, ale to było coś w stylu: wiele dziwnych wypadków i wydarzeń jest sprawą wampirów, ale ludzie o tym nie wiedzą), tyle że jak go poznaje sama się dowiaduje, że właśnie jest to sprawka wampirów.

chciałabym też zauważyć, że to Zmierzch ściągnął uwagę na wampiry. Książki z serii "Pamiętniki wampirów" były wydane w latach '90, a jednak nie zyskały takiej popularności jak Zmierzch. Z kolei Paul Wesley (grający Stefana w serialu "Pamiętniki Wampirów") powiedział, że gdyby nie zmierzch, to w ogóle ich serial by nie powstał i jest bardzo wdzięczy zmierzchowi.
Zauważyłam też, że w Pamiętnikach (serialu) stylizowali Stefana bardzo podobnie do Edwarda (z filmu oczywiście) - grzywka zaczesana do góry, takie same koszule. nawet w sesjach zdjęciowych Paul był stylizowany jak Rob:
http://ideagirlconsulting.files.wordpress.com/2010/06/cullen-house-2-robert-patt inson-edward-cullen-kristen-stewart-bella-swan.jpg?w=500&h=323
http://media.onsugar.com/files/ons1/192/1922283/41_2009/acd2f40f85bea1ed_stefan- vampire-diaries.jpg
http://1.bp.blogspot.com/_bYlHV_p2xjg/SrfbKOT7ejI/AAAAAAAAA1o/ubOoVyTO-uU/s320/E dwardStefan.JPG
http://driedroses.files.wordpress.com/2010/09/stefan-salvatore-vs-edward-cullen. jpg
http://4.bp.blogspot.com/_Sx2Yfn7ibKk/TMHYABPDZUI/AAAAAAAAF6Y/dVO-Ql5xZvE/s1600/ robz1.jpg
a także rzuca się w oczy to, że Elena powinna być blondynką o niebieskich oczach, a wybrali aktorkę zupełnie inną - podobną do Belli (brązowe włosy i oczy)
. tak więc prędzej możemy mówić, że obrazowo ściągnięto co nie co ze Zmierzchu - filmu, niż w fabule z Pamiętników.

weramg

Moim zdaniem to nie ma co przyrównywać zmierzchu i pamiętników,są pewne podobieństwa ale w każdym filmie o wampirach są jakieś podobieństwa tak samo jak w książkach o wampirach.
Tak poza tym Elena jest ładniejsza i fajniejsza od Belli :)

ocenił(a) film na 1
Damx123

Tych w stylu Zmierzch i pamiętniki wampirUw (bo to nie są wampiry ) dają się tylko ze sobą wiązać

Peeves

Zmierzch to szajs dla nastek. Pamiętniki są lepsze ale do doskonałości trochę im brakuję.

ocenił(a) film na 7
Peeves

Również widzę wiele podobieństw między Zmierzchem a Pamiętnikami Wampirów. Nie ma co mowić, nawet gdyby autorka zaprzeczała, i mówiła, że Zmierzch jest jej własnym pomysłem to mamy dowody na to, że splagiatowała, jednak nie czepiam się.

Peeves

Saga Zmierzch nie mogłaby być plagiatem, bo Stephenie Meyer powiedziała że wszystko jej się przyśniło.