PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=494538}

Saga "Zmierzch": Zaćmienie

The Twilight Saga: Eclipse
2010
5,7 164 tys. ocen
5,7 10 1 163577
3,5 24 krytyków
Saga "Zmierzch": Zaćmienie
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Zaćmienie

Jestem fanką sagi, ale nie taką ślepo zapatrzoną. O ile "Zmierzch" mi się podobał to "Księżyc w nowiu" był niefajny - zarówno książka jak i film. A "Zaćmienie" - książka najlepsza moim zdaniem, film - bardzo fajny, początkowo trochę nudnawe dialogi, ale później i groźnie, i śmiesznie i romantycznie :) Nie wyszłam zawiedziona z kina zarówno jako fan, ale także jako maniak filmowy. Muszę także przyznać że gra i wygląd aktorów pozytywnie mnie zaskoczyła - są coraz lepsi! Ode mnie 9/10 (-1 za tą nudę na początku).

A teraz apel do ludzi "nie czytałem, ale to jest beznadziejne".

Jako przedstawicielka fanów sagi chciałabym zapytać: czy wam to sprawia radość? Specjalne obniżanie oceny filmu, wtykanie swoich przesiąkniętych jadem komentarzy wszędzie gdzie się tylko da, obrażanie nas - fanów? Nie podoba się to wyraź to w cywilizowany sposób albo się w ogóle nie wypowiadaj! Nie czytałeś - nie wyrażaj zdania o sadze! I nie zniechęcaj ludzi którzy jeszcze filmu nie oglądali. Tyle ode mnie.

ocenił(a) film na 7
hela931

Czekam na dzień kiedy to każdy będzie tak mądrze wyrażać swoje zdanie :) A na film idę w piątek. Mam nadzieję, że się nie zawiodę.
Przyłączam się do apelu.

użytkownik usunięty
hela931

Też mi się film bardzo podobał. Najlepszy chyba z tych wszystkich części.
Dobrze rozwinięta akcja i dialogi. Można się było przy okazji pośmiać. ; )
Charakteryzacja również na plus. Wampiry wyglądały tak jak powinny, a nie przesadnie białe.

użytkownik usunięty
hela931

Tak, sprawia im to radość. To typy ludzi, którzy uwielbiają obrażać innych od bezguści. Zmuszają ludzi by nienawisci sagi przez emocjonalny szantaż. Jednym słowem to rzeźniki. Nie da się im przepowiedzieć by zachowywali się jak na ludzi przystało a nie jak zwierzęta ciągle rzucać mięsem. Szkoda, że tak mało osób potrafi wyrazić swoją opinię w sposób tolerancyjny i na poziomie.

ocenił(a) film na 4
hela931

Nareszcie jakiś mądry głos w dyskusji. A co do ludzi celowo zaniżających ocenę itp. Cóż, należy ich ignorować i nie dawać pożywki w postaci dania się sprowokować. Mam już swoje latka, ale książki mnie urzekły i filmy też mi się spodobały. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
hela931

Byłam dzisiaj na premierze - i podzielam wasze zdanie.
W porównaniu do poprzednich części - rewelacja!
Bardzo, bardzo podobała mi się kamera - ogólnie, jak było nagrane. Cudo. Operator był genialny.
Muzyka - Howard Shore - i nic więcej nie trzeba mówić. Po prostu ciary przechodziły!
Reżyseria niezgorsza, nawet powiem, że dobra. Aktorzy lepiej grali, dużo lepiej niż w poprzednich częściach.
Ale... jeden duuuży, duży minus. Scenariusz był niezbyt, nie usatysfakcjonowało mnie oddanie książki. Zbyt dużo szczegółów niezgadzających się z powieścią S. Meyer i za wiele rzeczy zostało pominiętych, które mogły naprawdę ciekawie wyglądać na ekranie.
Dobra, jest jeszcze drugi minus. Charakteryzacja postaci. No po prostu żal było patrzeć na te ubrania, makijaże, fryzury... Przynajmniej otoczenie - góry, dom Cullenów itp. - rewelacja ;d

Film naprawdę pozytywnie zaskakuje, warto wybrać się na niego do kina ;)

A ludzie, którzy nawet nie znają sagi Zmierzchu, a osądzają z góry że to totalny kicz - są po prostu nic nie warci. Nie należy się takimi przejmować :)

LittleWerewolf

Cieszę się, że podzielacie moje zdanie :)
LittleWerewolf zgadzam się z przedstawionymi przez Ciebie plusami, ale z charakteryzacją postaci się nie do końca. Wyglądali dobrze, ale czasami były widoczne niedoskonałości - to trzeba przyznać...

Chciałabym jeszcze tylko dodać że po minięciu tego dnia od obejrzenia filmu, stwierdzam, że jest on na równi bardzo dobry co "Zmierzch". Tyle że w "jedynce" było więcej romansideł, a w "trójce" więcej akcji - i dobrze, bo jest urozmaicenie. Natomiast obie części mają świetny klimat, tyle że "Zmierzch" był pierwszy i mam do niego sentyment. Ostatecznie jednak jestem zadowolona z pracy Davida Slade'a. Chciałabym żeby on wspólnie z reżyserką "Zmierzchu" zrobili "Przed świtem" - niestety to już jest przesądzone :(

ocenił(a) film na 5
LittleWerewolf

Gdyby wyrzucili 90% tego 'Och, Bella, I want to protect you', byłoby nawet nieźle, a tak to wyszło, jak wyszło... Muzyka na plus, Shore nie zawiódł. Z kolei 'komercyjna' ścieżka, zawierająca utwory zespołów, rozczarowała mnie i to bardzo. Nie było żadnej piosenki, która zapadła by w pamięć i po którą sięgnęłabym po seansie. Jeśli chodzi o aktorstwo, to tak jak ktoś już powiedział wcześniej, coraz lepiej im idzie, chociaż nie podoba mi się zestaw min, których używa Pattinson, ale kwestia gustu, do niektórych to przemawia;) I efekt 'niszczenia' nowonarodzonych szczerze mnie rozbawił - sztuczne i nieprzekonywujące, mogli to inaczej rozwiązać. Podobało mi się rozszerzenie wątku 'powstawania' nowonarodzonych, hmm dodawało całej akcji odrobinę napięcia. Ogólnie z wszystkich filmów, Zaćmienie wyszło najlepiej, aczkolwiek nie jest to film, do którego powrócę za jakiś czas, podobnie jak i do książki.

dzoka91

wiec. bylam dzisiaj ze znajomymi na 13.. jakoż iż mamy 50 km do takiego "wiekszego" kina wybralismy sie na pokaz dosyc wczesny..
na sali pelno mlodych dziewczyn 13-15 lat... (ja mam 18) i przeszkadzaly mi ich piski.. gdy tylko pojawila sie ta scena w domu edwarda, gdy kochankowie zostaja sam na sam.. badz gdy bella informuje Charlie'emu ze jest dziewicą na sali piski.. smiechy.. uwazam ze to film nieodpowiedni dla dzieci w wieku 12 lat.. i skad sie biora te sloneczka//.. żeby nie bylo ze sie zale.. to po prostuyu mi sie nie spodobalo..

a wracajac do odpowiedniej odpowiedzi na watek.. to film mi sie spodobal..:) zaczal w koncu przypominac gatunkowy thriller bo chyba przyznacie mi racje ze do horroru duzo brakuje..:) ciekawe rozwiniete watki Rosalie i JAspera..:) charakteryzacja swietna..:) gra aktorow- nie mam nic do zarzucenia..:) pozdrawiam:)