PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=494538}

Saga "Zmierzch": Zaćmienie

The Twilight Saga: Eclipse
2010
5,7 163 tys. ocen
5,7 10 1 163133
3,3 33 krytyków
Saga "Zmierzch": Zaćmienie
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Zaćmienie

We wszystkich 4 częściach mnóstwo jest fragmentów, które potrafią rozbawić do łez.
Proponuję wpisywać wszystko co nam się podobało i co nas rozśmieszało:)

Ja na pierwszy ogień.
Uwielbiam docinki Belli i Jacoba-np: gdy Bella wraca z pierwszego polowania a Jake do niej: "kurcze Bells, mogliby Cie w cyrku pokazywać". Zawsze walił prosto z mostu:)

Rozmowy Edwarda z Bellą:
B:wiesz co myślę?
E: nie wiem:)
albo: rozmowa B i E:
- czyli już nic nie wskóram, nie prześpisz się ze mną, dopóki się nie pobierzemy?
- formalnie rzecz biorąc nigdy się z tobą nie prześpię.

Nie wspomnę o tekstach Emmetta, i Jaka do Rose, mnóstwo tego!!:) wklejajcie to Wam wpadnie na myśl!

Soulgray

Bella i Edward w Zaćmieniu po wizycie Jacoba jak sprawdzał zapach :DDD

Bella: - Nie, nie kłóciliśmy się. Prawie wcale. A dlaczego pytasz?
Edward: - Zaciekawiło mnie tylko, z jakiego powodu dźgnęłaś go nożem. Ale jak dla zabawy, to nie ma sprawy.

ocenił(a) film na 7
elmirka27

tak!! to jest niezłe,!!
tekst Belli do Jacoba:
'wiesz Jacob że 'mówiłem ci że tak będzie' ma brata? Ma na imię 'zamknij
się do cholery'.
uwielbiam ten tekst

ocenił(a) film na 10
Soulgray

Kurczę, że musiałam pożyczyć te książki :( :( A nie chce pisać z głowy bo jeszcze pomylę.... Te ich teksty mnie rozwalają hahah :D :D

ocenił(a) film na 10
ollcia020

B:Nie ma sprawy ( rzuciłam swobodnie, chcąc rozładować atmosferę.Podciągnęłam koszulkę pod brodę) B:Zakaz eksponowania szyi. ( Zachichotał; podziało)

ocenił(a) film na 10
ollcia020

Hehe zawsze gdy to czytam mam niezłego banan na twarzy :) To jest jak Bells całuje się z Edwardem :
E:A niech cię, dziewczyno! Wpędzisz mnie do grobu.[...]
B:Jesteś niezniszczalny [...].
E:Może i w to nawet wierzyłem, ale później poznałem ciebie!

ocenił(a) film na 9
ollcia020

Jeden z moich ulubionych.Przed Świtem podczas "kuracji'' Belli.
''Nikogo innego z obecnych nie odrzucałao to, co robiła .Wręcz przeciwnie- pewnie powstrzymywali się siła woli, żeby nie wyrwać jej kubka i samemu go nie wychylić.
Edward wzniósł oczy ku niebu.
Jezu, jak oni z nim wytrzymywali?Co za pech, że nie słyszał akurat myśli Belli.Tak by ją irytował,że wkrotce miałaby go po dziurki w nosie.''
:)

dublinek88

A pamiętacie kawały o blondynkach Jacoba

- Hej wiesz, co to jest, ma jasne włosy i mózg? - Dokończyłem, nie czekając na jej odpowiedź: - Golden retriever

Albo jeszcze jedno:D

-Nie wybaczę ci tego, psie - syknęła poszkodowana .
- Nie tak trudno wymazać pamięć blondynce - Wystarczy, że podmucha się jej do ucha.

i jeszcze jeden:

- Znasz dowcip o tym, jak umierają komórki mózgowe blondynek?

...

- Super. W takim razie, na pewno ci się spodoba, Blondie. Komórki mózgowe blondynki umierają samotnie.

Jeszcze był jeden o lusterku w basenie ale nie pamiętam dokładnie i nie mogę zaleźć :)

noriii

Jacob i Ros + Alice:)
Lodowata Barbi z niedowierzaniem w oczach zapatrzyła się w punkt, z którego dochodził głos Alice.

- Dzięki Alice ale nie mam ochoty zjeść czegoś, do czego Blondie przed sekundą napluła. Mój organizm nie zareagował by dobrze na wampirzy jad.

ocenił(a) film na 10
noriii

Nie chcę pomylić bo piszę z głowy więc jak coś nie tak to wybaczcie... Ten kawał z basenem to leciało jakoś tak tak :
Jacob: Wiesz jak utopić blondynkę ??
Rose:.........
Jacob:Wystarczy przykleić lusterko do dna basenu :D (mam nadzieję, że nic nie pomyliłam)
Przychodzą mi do głowy jeszcze 2 cytaty które lubię...
Bells:Mogłeś do nas zadzwonić!
Jacob:Przepraszam, ale nie znalazłem żadnych pijawek w książce telefonicznej :D
albo :
Bells: Black nienawidzę Cię!!
Jacob: To dobrze. To tez chociaż jakieś gorące uczucie. ( czy jakoś tak to szło)

ocenił(a) film na 10
ollcia020

tak!! ;D te są świetne ;)))

ocenił(a) film na 7
dublinek88

teskt Edwarda do Belli:
Bello gdybysmy zamkneli twojego pecha w butelkach, mielibyśmy nowa bron
masowego razenia!"

ocenił(a) film na 7
Soulgray

i jeszcze jeden- Bella i Edward
-Daj spokój. Małżeństwo nie jest wysoko na mojej liście priorytetów. To był
pocałunek śmierci dla Charlie'go i Renee
- Interesujący dobór słów

ocenił(a) film na 7
Soulgray

i jeszcze jedno: :)

'- Boi się igły - mruknął Edward pod nosem, kręcąc głową. - Sadystyczny wampir, który chce ją zamęczyć na śmierć, prosi o spotkanie - nie ma sprawy, już leci, już jej nie ma. Ale gdy podłączyć ją do kroplówki...'

ocenił(a) film na 10
Soulgray

ten cytat też lubię ;D

ocenił(a) film na 1
dublinek88

dublinek bardzo smieszne ahaha ale sie ja uchahala. jejciu jak ty zucasz zart to nie mam mocnych. ahahhaah nie mogu dojti do siebia.

ocenił(a) film na 9
siurek_2

Mam nadziejż, że już doszłeś dosiebie.

Soulgray

Hej :)
To Bella i Edward jak pojechali poinformować Charliego o tym, że zamierzają sie pobrać:DDD
- Co? – wyszeptał pytająco.
- Poczekaj, aż odłoży broń!
(...)
- Jesteś w ciąży! – wybuchnął Charlie. – Jesteś w ciąży, prawda?
Choć pytanie było skierowane do mnie, rzucał wściekłe spojrzenie Edwardowi. Mogłabym przysiąc, że widziałam, jak jego ręka drgnęła w kierunku broni.

Może nie być dokładnie, bo podpieram się na e-booku, ponieważ książkę mam w domu :(

ocenił(a) film na 7
elmirka27

z cyklu Bella i Jake:
"- Boże, ale z ciebie upierdliwy masochista...
- Do usług."

i Bella- Edward:
"-Doigrałes się- powiedziałam w słuchawkę, starannie wymawiajac kazde słowo. - Miarka się przebrała. To co zastaniesz po powrocie do domu, da ci bardziej w kosc niz całe stado niedzwiedzi grizzly.
Zamknelam telefon i wręczyłam jego włascicielce."

ocenił(a) film na 7
elmirka27

Żałuje, że w filmach nie dbają o aspekt humorystyczny, Edward zawsze jest taki poważny i smutny, Bella podobnie. A w książkach oboje mają cięte teksty i super poczucie humoru. Niedawno czytałam cała sage od początku leżąc chora w domu i tym razem zaznaczyłam po prostu ulubione cytaty. kilka z nich:

"- Zrobiłem coś nie tak?
- Nie, wręcz przeciwnie. Doprowadzasz mnie do szaleństwa.
- Hm. - Zamyślił się. - Naprawdę? - dodał głosem pełnym samozadowolenia. Na jego twarzy pojawił się triumfalny uśmiech.
- Mam może bić brawo? - spytałam z sarkazmem."

- A ty uważaj na siebie.
- Piątek w Forks bez obrażeń? Cóż za wyzwanie.
- Dla ciebie tak. - Spoważniał. - Obiecaj.
- Przyrzekam mieć się na baczności - wyrecytowałam posłusznie. - Mam tylko w planach duże pranie. To niemal sport ekstremalny.
- Tylko nie wpadnij do bębna.
- Postaram się.

- Zdradź mi, o czym myślisz? - szepnął, spoglądając na mnie z zaciekawieniem. - Wciąż nie potrafię przywyknąć do
tego, że nie wiem.
- My, szaraczki, mamy tak cały czas.
- Musi wam być ciężko.

"- Czy planując wyprawę do Seattle, liczyłaś na to, że uda ci się wyjechać z Forks przed zapadnięciem zmroku?
- Trochę więcej szacunku. Moja furgonetka mogłaby być babcią twojego Volvo."

Uwielbiam ich przekomarzania:) Powinni więcej tego zawrzeć w filmach

ocenił(a) film na 10
Soulgray

Właśnie tak się zastanawiam czy zrobią nam niespodziankę i dadzą parę takich tekstów, przecież one tak dużo wnoszą!!!!!!! Normalnie będę się o to modlić aby w filmie znalazło się z kilka takich cytatów!!!!!

ocenił(a) film na 7
Soulgray

strasznie też podobał mi się ten:
– Nie zostawimy cię samej ani na sekundę – przyrzekł mi Edward pod domem. – Ktoś zawsze będzie w pobliżu: Emmett, Alice, Jasper...
Westchnęłam.
– To idiotyczne. Tak się wynudzą, że sami mnie w końcu zabiją.

ocenił(a) film na 10
Soulgray

OOO ja mam kilka :D:D
B:Przecież ja mam dopiero osiemnaści lat!
E: Ja prawie sto dziesięć. Pora się ustatkować
*
E : Bello , czy mogłabyś przestać się rozbierać ?
B : Sam chcesz to zrobić ? haha :)
*
Trochę się naszukałam, strasznie lubię ten fragment :D :

B:Ty zapchlony kundlu! Jak mogłeś! Moje dziecko!
J:Nie chciałem! To nie było specjalnie!
B:Jeden jedyny raz miałam ją na rękach, a tobie już się wydaje, że możesz ją sobie zaklepać, podpierając się jakimiś wilczymi bzdurnymi czarami- marami? Renesmee jest moja!
J:Możemy się podzielić!?
[...]
J:Bella, przestań. Nessie też mnie lubi.
(Zamarłam i wstrzymałam oddech)
B:Moja córka skojarzyła Ci się z potworem z Loch Ness?!-
(wrzasnęłam, a potem rzuciłam mu się do gardła.)

ocenił(a) film na 7
Soulgray

ostatnio zabrałam się za czytanie Twilight w oryginale po ang. Myślałam, że znam język w miarę dobrze, ale okazało się, że Stephanie używa bardzo wysublimowanych słów:) w każdym bądź razie jest kilka fragmentów, które mnie rozbawiły do łez:D np fragment gdy Edward proponuje jej wycieczkę do Seattle i wątpi, że jej ciężarówka wytrzyma taką podróż, wzburza Bella szemra pod nosem:
"Stupid, silver volvo owner" :D
Myślałam, że padnę jak to przeczytałam.

Uwielbiam też tą nagłą symaptię Alice i Jake'a w BD.:

-" Nie przeszkadza Ci, że tak tu z toba siedzę?- spytała Alice
- Nie. Smród leci w drugą strone. (Jacob)"

Soulgray

'.. posypał się ryż. Większość ziaren nas omijała, ale ktoś- prawdopodobnie Emmet- celował z zabójczą precyzją w plecy Edwarda.

elmirka27

– Ja tu słyszę w głowie głosy, a ty się przejmujesz, że jesteś wa­riatką – zaśmiał się Edward...

ocenił(a) film na 7
Soulgray

Księżyc w Nowiu- gdy Jake próbuje dostać się do pokoju Belli:D

–" Usiłuję... – zmienił pozycję, żeby nie stracić równowagi. – Usiłuję dotrzymać swojej obietnicy.
Potrząsnęłam głową, żeby otrzeźwieć. To musiał być sen.
– Kiedy to mi obiecałeś, że popełnisz samobójstwo, rzucając się z naszego świerka?"

Czasem jak Bella coś powie...

ocenił(a) film na 7
Soulgray

i jeszcze jeden:

-" Mogę ci zadać jedno pytanie, Bella?
- Znowu?
Założyłam sobie ręce na piersiach.
- Jak to jest mieć za najlepszego kumpla wilkołaka?
Tego się nie spodziewałam. Parsknęłam śmiechem.
- Nie ma takich momentów, że się mnie boisz?
- Nie, no co ty. Tylko - podkreśliłam - wilkołak musi pamiętać o dobrych manierach. Grzeczny wilkołak to najlepszy przyjaciel pod słońcem."

Może nie tyle śmieszne(choć wzbudza uśmiech na twarzy) co słodkie:)

ocenił(a) film na 10
Soulgray

Przy tym też może się uśmiechnąć, to jest jak na przyjęciu u Cullenów Jacob daje Belli prezent...
*"Mimo to sięgnął jednocześnie do tylniej kieszeni dżinsów i wyciągnął z niej zawiązany rzemieniem, luźno pleciony woreczek z wielobarwnego materiału. Położył mi go na dłoni.
B: jest śliczny- powiedziałam- dziękuje!.
Westchnął.
J:Bella, prezent jest w środku"
Nie no te rozwalają haha :
*
B: Zamierzasz zamienić się w nietoperza? - spytałam podejrzliwa. Zaśmiał się głośniej
niż kiedykolwiek.
E: I co jeszcze? Może w Batmana? albo

* BD
E: Czyli spotykamy się przy ołtarzu?!
B: Ja będę ta w białym.

*Twilight haha te Belli rozumowanie rozkłada mnie na łopatki
...
E: Jutro zabiorę Cię do siebie,
B: Do rodziny?
E: Ta.
B: A jeśli im się nie spodobam ?
E: Nie martwisz się, że idziesz do domu pełnego wampirów tylko o to, czy Cię zaakceptują ? - śmiech Edwarda
B: Fajnie, że Cię rozbawiłam...
..."
Podoba mi się jeszcze to a zwłaszcza ta scenka w filmie naprawdę jest dobra :P
*
B: Wszyscy się gapią...
E:A on nie! Ten tylko zerknął... :D :D

ollcia020

Już nie pamiętam dokładnie ale najbardziej mnie rozbawiło jak Rose przyniosła Jake'owi jedzenie a na misce napisała chyba "BUREK" czy coś w tym stylu.
Chciałabym to zobaczyć w filmie, w ogóle to nie mogę się doczekać spotkania Jacoba z Cullenami w ich domu. Mam nadzieje że pokażą to w zabawny sposób.

ocenił(a) film na 10
ewusia144

Hehe ona paznokciem wyryła "Azor" tak mi się zdaje :D :D No ja liczę na to, że w filmie dadzą kilka takich scenek :D

ocenił(a) film na 7
ollcia020

Fragment Twilight:)

Postanowiłam zerknąć jeden jedyny raz w stronę stolika Cullenów. Jeśli ten agresywny dziad się na mnie gapi, mam prawo stchórzyć i opuścić następną lekcję."

użytkownik usunięty
Soulgray

Teraz włąsnie przez premierą czytam jeszcze raz Zaćmienie żeby odśweżyć sobie pewne fakty i zatrzymałam się na tym jak Bella wymknęła się do La Push i podczas rozmowy z Jacobem kiedy opowiada jej historie Samawyszło, że się nie zestarzeje:B: -wiesz co? dorośnij.J:-chciałbym. Powiedxiał cicho.Kiedy dotarło do mnie co ma na myśli, otworzyłam szeroko oczy.B:-Co takiego ?Zachochotał.J:Już mówiłem, że bycie wilkołakiem jest bardzo dziwne.B:-nie dorośniesz?-wyksztusiłam-Czyli się nie zestarzejesz tak?Jacob czy to jakiś głupi dowcip?J:-Nie-odparł zadowolony, że zdołał mnie czyms tak wyprowadzić z równowagi...........J: Bella co jest? ..... Co ja takiego powiedziałem?Zerwałam się na równe nogi trzęsąc sie na całym ciele........B:-nie zestarzejesz się!-ryknełam...................................J:-żaden członek się nie zestarzeje. Ale czemu Cie to tak rusza?B:-Czyli wychodzi na to że tylko mnie to czeka!-wybuchłam.Cholera jasna starzeję się z dnia na dzień!Jakaś część mnie zdawała sobie sprawę, że mam atak furii w stylu Charliego, ale nie byłam w stanie nad sobą zapanować.B: A niech to! Jak tak można, gdzie tu sprawiedliwość!!........................J: Czy mam przywidzenia, czy naprawdę przed chwilą tupnełaś nogą?-.....................-Sądziłem że dziewczyny robią tak tylko w durnych serialach.Ta reakcja Belli była na serio śmieszna :))

ocenił(a) film na 7
Soulgray

Najlepsze były przekomarzania się Belli z Emmetem który ciągle robił uwagi na temat jej życia "prywatnego".
Rozmowy z Jacobem i Edwardem też były świetne ;)

ocenił(a) film na 9
rozyczka18_34

Przypomniałam sobie jeden fragment z Zaćmienia, tylko pożyczyłam książkę i nie wiem jak to dokładnie leciało.
Emmet do Belli:
''Fajnie że Edward jednak Cię nie zabił, z Tobą zawsze coś się dzieje''

Jeśli pokręciłam to poprawcie:)

ocenił(a) film na 10
Soulgray

Przed Świtem-wyspa Esme
...Zaburczalo mi w brzuchu.Edward parsknal smiechem.
E.-Sniadanko dla czlowieka??
B.-O tak!
Wyskoczylam z lozka.Okazalo sie ze przesadzilam,bo zatoczylam sie jak pijana.Edward zlapal mnie zanim wpadlam na szfke.
E.-Nic ci nie jest?
B.-Jesli bede tak samo niezdarna po przemianie,to zloze reklamacje.

....ten fragment rozbawia mnie za kazdym razem kiedy czytam BD :D

ocenił(a) film na 10
nessie8702

- Jacob, czy mam pomóc ci zasnąć? - zaoferował Edward.
- Spróbować zawsze warto - mruknął mój przyjaciel, niezrażony.
- Ciekawe, kto by wtedy wyszedł?
- Te, wilk, nie podjudzaj mnie. Moja cierpliwość kiedyś się skończy

Zaćmienie

Edward do Belli:
- Nie mogłem pozwolić ci wyjechać samej. Z twoim pechem nawet czarna skrzynka samolotu by się nie zachowała.

ocenił(a) film na 7
nessie8702

Taaak, te fragmenty są rozbrajające:D

ocenił(a) film na 10
Soulgray

Nie no ogólnie wszystkie te teksty ich są śmieszne hahah :)

ocenił(a) film na 3
ollcia020

a mnie bardzo śmieszą fragm z Midnight Sun. szczególnie jak Alice oznajmia Edwardowi ze zakocha się w Belli :P

ocenił(a) film na 3
aerials

albo rozmowa Belli i Edwarda na szkolnym parkingu:
"B- Dlaczego się ode mnie nie odczepisz?
E(myśli) Uwierz mi. Próbowałem. Och, i tak prz okazji. Jestem w tobie szaleńczo zakochany!
E-Chciałem Cię o coś zapytac ale nie dalaś mi dojść do głosu." :)

ocenił(a) film na 8
aerials

B: Nie słyszy mnie. Nie słyszy moich myśli - pospieszylam z wyjaśnieniami - Jestem wyjątkiem, mutantem. Nie wiemy czemu akurat ja.
J: Ciekawe ... - mruknął.
B: No-przytaknęłam, ale moje samozadowolenie szybko zniklo-Pewnie to znaczy, że coś jest nie tak z moim mózgiem
J: To chyba oczywiste dla każdego, kto cię zna :) :)

ocenił(a) film na 8
_monia_

Bella: Nie obchodzi mnie, kto z moich najbliższych jest wampirem, a kto wilkołakiem. Jeśli o mnie chodzi, Angela może okazać się czarownicą. :) :)

nie wiem jak wam, ale mi strasznie podoba cię ta kwestia

ocenił(a) film na 10
_monia_

Taaa to jest świetne zawsze mam z tego niezły ubaw :)

ollcia020

Witam. Wszystkie powyższe to moje ulubione. :D
"Czy wyście pijawki pogłupiały?" - Rozbawiło mnie to zdanie Jacoba.

ocenił(a) film na 10
Paaulinn

taaa wszystkie te teksty sa super smieszna szkoda ze w filmie nie jest to pokazane :/

ollcia020

-W następną sobotę jest ten bal wiosenny...
- Myślisz, że jesteś dowcipny? - przerwałam mu
Uśmiechał się jak złośliwy chochlik.
- Pozwolisz, że skończę?
Zagryzłam wargi i splotłam dłonie, żeby opanować wszelkie gwałtowne odruchy.
- Słyszałem, że zamiast na bal wybierasz się tego dnia do Seattle. Może miałabyś ochotę załapać się na darmowy transport?
Tego się nie spodziewałam.
-Co? - Nie byłam pewna, czy dobrze zrozumiałam.
-Chciałabyś się załapać na darmowy transport?
-A kto jedzie do Seattle? - Ciężko mi się przy nim myślało. Jakoś nikt nie przychodził mi do głowy.
-Ja, a któżby inny?

mamutek_09

– A co z Angelą, Benem, Jessiką, Mikem?
– Ich też mi będzie brakować. – Uśmiechnęłam się w ciemnościach. – Zwłaszcza Mike’a. Och, Mike! Jak mam żyć bez ciebie?
Edward warknął.

mamutek_09

– Jeśli nie puścisz Edwarda – zasyczał złowrogo niewidoczny nadal Emmett – to sami po
niego przyjdziemy!
– Idź, już, idź – zaśmiałam się – zanim zburzą mi dom.

ocenił(a) film na 8
Soulgray

przed świtem

Jacob: ... Miał rację. Bella w chorobliwy sposób starała się nie zranić jego uczuć. Sama się podkręcała. Aż nie dobrze się od tego robiło.Ta dziewczyna była klasycznym przypadkiem męszennicy. Jak nic urodziła się w złym stuleciu.

Soulgray

Z Midnight Sun:
1) fragmenty, w których Edward wypowiada się Mike'u Newtonie, np.
"Znów usiadł na naszym stole, nieskrępowany dzięki długiej historii poufałości, a ja wyobraziłem sobie dźwięk, jaki wydałoby jego ciało rzucone o przeciwległą ścianę z wystarczającą siłą, aby połamać mu wszystkie kości."
2) scena na parkingu, np.
"Obserwowałem dziewczynę we wstecznym lusterku. Patrzyła się na tylną część Volvo, unikając mojego wzroku; jej wyraz twarzy sugerował, że wolałaby teraz prowadzić czołg, a nie zardzewiałą furgonetkę."
3) scena na parkingu (następnego dnia), np.
"- Dlaczego się ode mnie nie odczepisz?
Uwierz mi - chciałem powiedzieć. - Próbowałem.
Och, i tak przy okazji: jestem w tobie szaleńczo zakochany.
Zachowuj się normalnie.
- Chciałem cię o coś zapytać, ale nie dałaś mi dojść do głosu. – Przyszedł mi do głowy pewien pomysł na dalszy przebieg tej rozmowy; zaśmiałem się.
- Masz rozdwojenie jaźni, czy co??
To musiało tak wyglądać. Mój nastrój był nieprzewidywalny, przepływało przeze mnie tak wiele nowych emocji.
- Widzisz, znowu zaczynasz.– powiedziałem.
Westchnęła.
- Dobra. O co chciałeś zapytać?
- W następną sobotę jest ten bal wiosenny...- Patrzyłem, jak na jej twarzy pojawia się najgłębszy szok i zdusiłem śmiech. – Wiesz, w dniu tańców wiosennych…
Przystanęła gwałtownie, w końcu spoglądając mi w oczy.
- Myślisz, że jesteś dowcipny?
Tak.
- Pozwolisz, że skończę?"
4) słoneczny dzień, gdy Edward nie przyszedł do szkoły
"Spostrzegł zmianę w jej włosach.
– Nie zauważyłem wcześniej, że twoje włosy mają rudawy odcień.
Kiedy schwycił w palce jeden z kosmyków jej włosów, niechcący wyrwałem z ziemi młody świerk, na którym opierałem ręce.
(...)
Udręka i gwałtowna wściekłość mojej zazdrości była w każdym calu tak potężna, jak w zeszłym tygodniu. Złamałem następne drzewo, próbując zatrzymać siebie tutaj, gdzie się ukryłem"
5) tekst o Rosalie, że jest "płytka jak sadzawka z kilkoma niespodziankami".
6) lekcja biologii (wagary), np.
"- W takim razie do zobaczenia. –powiedziałem, starając się wyglądać na
wyluzowanego, znów patrzyłem na nakrętkę.
A tak przy okazji, ubóstwiam Cię…w przerażający i niebezpieczny sposób."
oraz scena, gdy Edward rozmawia z Mikem (podczas gdy Bella zemdlała na biologii).