PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=494538}

Saga "Zmierzch": Zaćmienie

The Twilight Saga: Eclipse
2010
5,7 164 tys. ocen
5,7 10 1 163565
3,3 33 krytyków
Saga "Zmierzch": Zaćmienie
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Zaćmienie

Po dwóch na prawdę słabych częściach ''Zmierzchu'', przyszła
kolej, na jeszcze gorsze ''Zaćmienie''. Zdaje się, że historia ta
ciągnie się tylko po to, aby wydrzeć z kieszeni nastolatek
ostatnie pieniądze, które mogłyby być przeznaczone na
zupełnie coś bardziej pożytecznego. Chociażby na
wartościowszy film. Pamiętać trzeba te , że najpierw tymi
pieniędzmi operujemy my, rodzice, więc jakby nie patrzył sami
płacimy za ten cholerny badziew.
Tak rozwlekłej akcji, której i tak jest tu jak na lekarstwo, kino
chyba nigdy przedtem nie widziało, ale mam też cichą
nadzieję, że nigdy więcej już nie ujrzy. Bo cała ta ''saga'', jest
najbardziej przereklamowanym dziadostwem jakie świat
widział! A szkoda, bo gdyby nie forma, ckliwość, wzniosłość i
aktorzy (dosłownie masakra!!!), może i by coś z tego wyszło.
Właśnie od ulubieńców milionów zacznę. Tradycyjnie gra
Stewart, Pattinsona i Lautnera woła o pomstę do nieba! Choć
to postaci tak charakterystyczne to ciągle pozbawione są
charakteru i chyba tak już im zostanie do końca. Już zawsze
kojarzyć się będą z tym ''tasiemcem'', jak Perepeczko z
''Janosikiem'' czy Cieślak z ''07 zgłoś się''. Jedyne słowa
uznania należą się im za to, że grają już trzy części pod rząd,
na tym samym kiepskim, ale równym poziomie :) I nawet
jakby nie patrzył uroda Stewart nie przesłoni jej antytalentu
aktorskiego.
Niestety jeszcze gorzej ma się rzecz co do samej fabuły.
Oczywiście dalej jest idiotycznie, widz ciągle zabijany jest
nudą w cudownie romantyczny sposób, a z ekranu padają
tylko westchnienia, przeprosiny, wyznania miłości, chłodne
spojrzenia, czy znów dostajemy po oczach ponurymi wyrazami
twarzy. Ogólnie więcej emocji doznamy nocą na cmentarzu.
Zacieśnia się żałosny, miłosny trójkącik. Belka raz tuli się do
zimnego Edzia, to gdy w powietrzu czuć duchotę i skwar
zapewne, a innym razem do gorącego Kubusia, jak jej zimno
doskwiera. Uf, ależ to romantyczne i ... oburzające :)
Oczywiście Kubuś jest tu chyba tylko dodatkiem, który pojawia
się w najmniej oczekiwanych (dla Belki i Edka) momentach.
Równie dobrze mógłby zaśpiewać ''pojawiam się i znikam''.
A propos muzyki to znów tylko Muse ''Neutron Star Collision'' i
UNKLE ''With You In My Head'' można wyróżnić z całości.
Znów, mam na myśli formację Muse, która grała i we
wcześniejszych ''odcinkach''.
Tak więc jeeeszczeeee baaardziej rozwlekła i nużąca cześć
trzecia, jest ze swoim scenariuszem jak korona cierniowa.
Ktoś zaraz pewnie powie ''to po cholerę oglądasz skoro
wcześniejsze filmy były do bani?'', a ja skontruję, że chciałem
się przekonać na własnej skórze, czym rajcuje się moja
córka, która sama zaproponowała oglądnięcie całej sagi.
Zastanawiam się czy dwie następne odsłony ''Zmierzchu'',
mogą być jeszcze gorsze od wcześniejszych. Póki co tej dam
oczko mniej niż tamtym i zaserwuję jej 2/10.
Pozdrawiam ... nie tylko fanki.

użytkownik usunięty
djrav77

O.O ta bo cię ktoś posłucha (: aktorzy są świetni , cała saga jest zajebista ! PS. Nieźle się rozpisałaś *-*

ocenił(a) film na 2

Ale posłucha w sensie? Jesteś jak widać jej maniaczką i co by nie powiedział, a będzie nie po Twojej myśli, to jesteś w stanie wbić za to nożyczki w oko.
A ja wiem co mówię bo mam prawo do swojej interpretacji.
Najlepsza jest ostatnia część, i to nie tylko, że jest najbardziej dynamiczna, ale dlatego, że to już na całe szczęście koniec.
Bella zaczaruj świat :)

użytkownik usunięty
djrav77

Spoko. Masz swoją opinię, ale ja lubię całą sagę ^-^

djrav77

hahaha, tez się zgadzam, że najlepsza ostatnia, bo.. ostatnia. :D

użytkownik usunięty
sterowanawciaz

Ja mam to jeszcze przed sobą. niestety ;p Zaluje ze zaczelam ogladać. Teraz musze zobaczyc do konca bo jak juz zaczne cos to zwykle staram sie sprawe dokonczyc. a tak ciężko jest przebrnąć...

ocenił(a) film na 2

Mnie, tak ja pisałem powyżej do BellaThornee (ciekawe czemu w nicku pierwszy człon brzmi jakoś znajomo?) wręcz zmusiła do tego córka (wolę nie zdradzać jej wieku), ale po części też jak już zacząłem tę serię, to chciałem ją zmęczyć. Ja na szczęście mam to już za sobą. A małej powiedziałem, żeby lepiej pooglądała Discovery albo Animal Planet, jak ma się ''inspirować'' na przyszłość takimi cudactwami :)

Powodzenia, zapalam świeczkę nad Twoją psychiką, która prawdopodobnie się trochę zniszczy. [*]

ocenił(a) film na 2
sterowanawciaz

Następna część jest najgorszą z całej tej pseudoromantyczno - horrorowej sagi.

djrav77

wszystkie części są koszmarne. saga Zmierzch horrorem? nie wiem, dlaczego ją tak zakwalifikowali. ech..

ocenił(a) film na 2
sterowanawciaz

To oczywiste. Wampiry, wilkołaki, blade gęby. Tylko, że to jest chyba jakaś parodia na horror. O powinno być z gatunku ''idiotyczna komedia''.

ocenił(a) film na 6
djrav77

Z tym ostatnim zdaniem,zdecydowanie przesadziłes;)Cos czuje,ze sie zagalopowaleś;)

ocenił(a) film na 2
Berith7777

Marcinek, tak samo się zagalopowałem jak i twórcy sagi. Oglądałeś ''Wampiry i świry''? Pewnie, że taki i jak widzę to nawet wysoko ocenione przez Ciebie. Zastanawiam się, co było lepsze. Czysta parodia, chociaż mega idiotyczna, czy to coś udające horror. Swoją drogą, Tobie na prawdę się to podoba?

ocenił(a) film na 6
djrav77

Zaznaczam,ze nie bronie filmu,bo nigdy nie robie takich rzeczy.A propos ''Wampiry i świry'',jest to bardzo udana parodia,a gra aktorska głównej bohaterki to mistrzostwo;)Absolutnie nie zgadzam siie,że "Zmierzch" udaje horror,gdyz jest to ewidentny romans i jak widać twórcy opieraja sie na tym gatunku i chwala im za to skoro jest to adaptacja książki.A czy mi sie podoba?Pierwsza cześc jest na prawde dobra-zdecydowany powiew świerzości jesli chodzi o filmy,gta aktorska Stewart jest bardzo dobra(jak zawsze),Pattinson tez dobrze wypada,świetne zdjecia,ciekawa(choc banalna)historia i najzwyklej w świecie-fajnie sie to ogląda.Minusem jest rola Taylora Lautner-on faktycznie jest beznadziejny,a szkoda bo jego postac jest ciekawa i jakby nie patrzec dosyc istotna.No i jeszcze duzy plus za role Dr.Carlisle(Peter Fancinelli).Także ogólnie rzecz biorąc dla mnie to strawny film który czasami irytuje ale w końcu to romans tworzony dla młodszego widza.

ocenił(a) film na 2
Berith7777

Mnie irytuje właśnie to, że taką papką dorośli ludzie faszerują nasze dzieci.
Mi ta banalna historia, nie tyle nie podchodzi, co mnie bardziej śmieszy. Jej świeżość nie ma tu nic do rzeczy, a powinna, bo stworzyć dziś coś oryginalnego nie jest łatwe jak sam wiesz. Najgorsze jest to, że to mogło się udać, gdyby było bardziej rozbudowane i jeżeli chodzi o sensowniejszą fabułę, ale jeszcze bardziej o aktorstwo i dialogi. Steward kompletnie nie umie grać, a przekonałem się nie tylko obserwując jej poczynania w ''Zmierzchu''. Tobie może się to podobać, a mnie aż odpycha od ekranu. Nawet moje córka, a jej wielka wielbicielka, sama to dostrzegła, że gra ciągle to samo i jest jak smutne drewno. Ale brawa dla aktorów, za ten sam bardzo przeciętny poziom, jaki ciągnie się za nimi przez 5 części. To nie lada wyczyn.

ocenił(a) film na 6
djrav77

Skoro tak uważasz;)

ocenił(a) film na 2
Berith7777

No ale absolutnie nie przekonuję do swoich poglądów na ten temat, bo to tylko zwyczajny film. Odczucia każdy ma prawo mieć swoje.

ocenił(a) film na 6
djrav77

Bardzo dobze o tym wiem,to tez dlatego z toba dyskutuje-bo mozna,co niestety to coraz rzadsza "kwestia" na tym portalu.

ocenił(a) film na 2
Berith7777

Ale powiem Ci Marcinie, że nieraz lubię kogoś sprowokować. Podam Ci za przykład, niby niewinną rozmówkę z pewnym delikwentem, który strzelił głupi tekst do filmu ''Granica'' ze Stone z 2013. Chciałbym się z takim matołkiem spotkać oko w oko, i przekonać na ile wówczas byłby cwany? Absolutnie nie mam tu na myśli użycia wobec niego siły, bo takich wyjść nie znoszę. To już ostateczność :)

ocenił(a) film na 6
djrav77

Na żywo często stosuje takie "akcje",ale przez internet nie ma to sensu,szkoda mi czasu.

ocenił(a) film na 6
djrav77

p.s.
"Ale powiem Ci Marcinie"-to juz nie jestem Marcinkiem?hehehehe-jak chcesz stracić znajomego,radzę to zmienić heheheheheheheh

ocenił(a) film na 2
Berith7777

Właśnie szujka odpisała. Zajrzyj, a przekonasz się o jakiego rodzaju akcje mi chodzi. Ja wolę używać słownych argumentów. Lubię patrzyć jak ktoś się ciska i żyłka mu pulsuje, bo nie umie się w ten sposób bronić, a tylko pięściami. Słabość, słabość ludzka jest nieogarnięta :) ... Marcinku.
Może być?

ocenił(a) film na 6
djrav77

Czy moze być?Nooooo doooobra hehehhe;)

ocenił(a) film na 6
djrav77

A na którym temacie masz te dyskusje?

ocenił(a) film na 6
djrav77

p.s.
To ci kogoś polece(chyba,że juz miałeś okazje go poznać)-kryszti-"znawca horrorów";)
http://www.filmweb.pl/film/Ludzka+stonoga-2009-542284/discussion/Tak+-+mam+zryty +m%C3%B3zg+i+TAK+-+podoba%C5%82o+mi+si%C4%99%21+P,2171866

ocenił(a) film na 2
Berith7777

No koleś rzeczywiście jakiś psychoamator. 16 lat góra. Jeżeli więcej, już może być ciężko z odratowaniem. Mój ''idol'' stwierdził, że ze mną już nie gada, bo jest z innej bajki :) Oto link, ale jest i temat drugi do ''Granicy'':

http://www.filmweb.pl/film/Granica-2013-642056/discussion/7+10%C2%A0,2183301#pos t_9768846

Szujki i trolle panoszą się jak w szafie mole!

ocenił(a) film na 6
djrav77

Smutne,załosne itd.jak sie czyta cos takiego.A w twoim wypadku pewnie i wqrwiajace,dobrze,ze mam syna(jestem bardziej spokojny w takich sytuacjach)Wszystko jest wzgledne.

użytkownik usunięty
sterowanawciaz

To jest horror dlatego, że Patison w nim straszy swoim wyglądem. Dlatego.

hahaha, okej, już rozwiałaś wszystkie moje wątpliwości. :D

użytkownik usunięty
sterowanawciaz

No widzisz :D

użytkownik usunięty
djrav77

To może być jeszcze gorsza część od Zaćmienia? :O

ocenił(a) film na 2

No niestety następna. Jest już totalną nuuuuuuuuuuuuudą i jeszcze większą meeeeeega głupotą.

część może nie.. ale moment w 'Księżyc w nowiu', gdzie Pattinson zrzuca z siebie górę od ubrania.. ten widok mnie prześladuje w koszmarach. :<

użytkownik usunięty
sterowanawciaz

Zamknę oczy jak przyjdzie ten moment :D Widzę, że chcesz obejrzeć American Psycho. Bardzo polecam. Ja bardzo długo zwlekałam az w końcu mi się udało obejrzeć i jestem oczarowana tym filmem.

zachęcił mnie opis, lubię takie klimaty w książkach, teraz muszę spróbować filmy. :)

użytkownik usunięty
sterowanawciaz

Wiesz...mimo że to thriller, to jest bardzo zabawny. No i jeśli lubisz Christiana, to bedziesz miała okazję obejrzeć jego tyłek i to nie raz ;D

Wiesz jak zachęcić do oglądania! :D

użytkownik usunięty
sterowanawciaz

Buahahaha xD

ocenił(a) film na 10
djrav77

A po co to oglądasz wogole??? ja jak nie lubie filmów o jakiejś tematyce to nawet nie trace czasu i nie oglądam:/ Obejrzałeś jedną czesc która ci sie nie podobała- wiec po kiego oglądałes nastepne???? Chyba wim:P:P:P bo gdzieś w duszy, gdzieś w głębi ciekawiło cie jak dale potoczyły sie losy bohaterów i rozwibnie sie akcja. Więc nie pisz, że wszystko jest na nie= bo jednak muisło ci sie podobać skoro oglądałeś reszte:))))))) Innaczej nie traciłbyś czasu- proste:P:P:P:P:P

Mi sie podobało :P Choć odbieram film bardziej komediowo, raczej nie jest to horror:)

ocenił(a) film na 2
andromeda1987rok

Najpierw to zobacz ile robisz błędów ok.
Oglądałem to z córką, bo ciekawiło mnie czym Ona tak się zachwyca. Poza tym nie oceniłem tego jak niektórzy bo po prostu tego nie cierpią więc dają z góry 1. Ja żeby się przekonać, czy rzeczywiście to takie dziadostwo, oglądnąłem. I tak jak pisałem powyżej, tu nie chodzi o złośliwość. Tu chodzi o to, że to jest na prawdę do niczego i znaleźć tu coś na plus, jest cholernie trudno. Fabuła idiotyczna, gra aktorska drewniana, prędkość toczenia się akcji ..... Pranie mózgów młodzieży, która jest niesamowicie podatna na takie pierdoły i wiem co mówię.

ocenił(a) film na 3
djrav77

Całkowicie się z Tobą zgadzam drjav77. Film obejrzałam, bo czytałam sagę i lubię Pattisona (niestety to jego NAJSŁABSZA rola). Obejrzeliśmy całą rodzinę zaśmiewając się do łez. Sceny walki niczym parodia filmu "Przyczajony tygrys, ukryty smok". Wampiry z makijażem godnym gejszy. Blue box widoczny niczym w starym kinie. Generalnie - kompletny brak szacunku dla widza.

ocenił(a) film na 3
djrav77

nie chcę tego czytać...ale się zgodzę :) max.3/10 (jedynie za niezłe zdjęcia, dobrą muzykę, klimatyczne krajobrazy i przyjemne twarze Nikki Reed i Bryce Dallas Howard)

ocenił(a) film na 2
DaroO2222

Może długi tekst, ale na pewno nie gryzie :)

ocenił(a) film na 3
djrav77

dobra... przeczytałem :D i nieźle się pośmiałem przy porównaniu do emocjonalnego cmentarza
coż moge dodać...jedynie to,że współczuję córce (nie, nie tego,że jest fanką tej sagi, choć powinienem:P) ale tego,że może wkrótce zostać uświadomiona...bo chyba na tą chwilę oszczędziłeś jej recenzji tego typu ;)
p.s. czemu na początku się zraziłem do tak długiego tekstu ?
Bo coś czułem,że chcesz wylać srogą prawdę na temat.... tego czegoś:P,
Prawdę którą (szanujący oczy) widz zna , ale i tak ciekawość nagłośnionego przez popkulturę "widowiska" zmusza do zlukania go nawet z przerwami na reklamę:P choć w akurat w tym, jednym przypadku naprawdę cieszyłem się gdy wyskakiwał znaczek tvn-u :P
Pozdro i życzę cierpliwości Nam wszystkim,makabrycznie ciekawskim widzom za rok, za dwa przy oglądaniu w tv kolejnych części sagi Zmierzch :P

ocenił(a) film na 2
DaroO2222

Ja już przebrnąłem przez tą wyboistą drogę ''sagi''. Córkę odesłałem do nauki, a w wolnym czasie na rolki, ewentualnie na Discovery. Tak już mam, że jak się rozpiszę, to końca nie widać, ale swoje trzy grosze, względem tego filmu chciałem urodzić. Mam nadzieję, że nie zmęczyłeś się od ''wierszowanego tekstu'' i oczy Cię bolą. No i ''podejrzuję'', że za dwa tygodnie, fani znów będą wniebowzięci.

ocenił(a) film na 2
DaroO2222

I oczy Cię NIE bolą! miało być.

ocenił(a) film na 5
djrav77

Chyba nie w tym rzecz. Zupełnie inaczej się ogląda, kiedy się człowiek pozbędzie uprzedzeń. Wcale nie ma tragedii.
Przynajmniej okazało się że ja tak mam z tą częścią...
Co dziwi mnie samą, przyznaję.

użytkownik usunięty
WhiteDemon

Ja też nie dowierzam temu, co przeczytałem przed chwilą w twoim poście. To naprawdę Ty napisałaś?

ocenił(a) film na 5

Ciężko uwierzyć, co nie?;)
A zaserwowałam sobie wczoraj seansik na TVN, i jakoś tak...nie nudziłam się. Wieeem, sama się ubawiłam tym dziwnym uczuciem;)

użytkownik usunięty
WhiteDemon

Ja, pomimo znanej Ci sympatii do Kristen Stewart, wolałem obejrzeć mecz, pomimo że był nudny (jak to w polskiej Ekstraklasie). Jakoś nie palę się do oglądania "Zmierzchu", ale Ty jeszcze niedawno... :) No cóż, jak to ktoś powiedział: "Nic nie jest stałe z wyjątkiem zmian". Wygląda na to to, że teraz to ja jestem bardziej uprzedzony do sagi, niż Ty :D.

ocenił(a) film na 5

Nudny, tempo rozgrywania powolne? Dlatego właśnie nie oglądam polskiej Ekstraklasy;)
Co ja niedawno? 1 część sagi nadal uważam za słabą, podobnie Breaking Down obie części dno i metr mułu...
Stewart jak wrażenie kiepskie zrobiła, tak się utrzymało.
New Moon ze względu na małą ilość Edzia znośne;) Ale masz rację. Nie jestem krówką żebym zdania zmienić nie umiała;) Chociaż zdarza mi się to dosyć rzadko.