właśnie ogłoszono datę premiery drugiej części "Przed świtem" - 16.11.2012
przypominam - część pierwsza wchodzi do kin 18.11.2011
rok później !!!
a ja słyszałam że miało być pół roku później
ale mniejsza o to,
już się nie mogę doczekać !!!
Wyznaczenie daty premiery ma znaczenie strategiczne i jest poprzedzone obserwacjami na rynku filmowym. Oczywiście wiąże się ze względami finansowymi, trafieniem w odpowiednią widownię, czasami z chęcią zaprezentowania filmu na określonym festiwalu lub walką o nagrody. W przypadku najbardziej popularnych produkcji, tzw. blockbusterów, dystrybutorzy rezerwują terminy daleko wprzód tak, by nie robić lub właśnie zrobić sobie konkurencję, w zależności od potrzeb. Zajmują się tym profesjonaliści. Pomaga to także w zaplanowaniu poszczególnych etapów produkcji filmu oraz promocji.
no tak z reguły jest wiem o tym , tylko mnie osobiście to śmieszy że wyznaczają dokładne daty, rok czy miesiąc mogą jeszcze wyznaczyć, ale żeby dzień to troszkę naciągane , bo i tak to się zmieni
No właśnie konkretna data dzienna też jest ważna, by ułożyć taką siatkę premier największych hitów w całym roku, właściwie nie chodzi o sam dzień, lecz o weekend, bo w takim systemie się to odbywa. Ta data została ogłoszona trochę pod naciskiem fanów, by zakończyć spekulacje na temat możliwości letniej premiery (kiedy to zaplanowane są premiery nowego Batmana, Spider-mana i Star Treka). Data jesienna wskazuje też, że producenci planują jednak realizację drugiej części w 3D, choć niewiadomo w jakim stopniu, na oficjalne potwierdzenie tej informacji wciąż czekamy. W przypadku sagi to już niemal tradycja, że film wchodzi na ekrany w listopadzie, z wyjątkiem 'Zaćmienia', którego premiera letnia była takim małym eksperymentem. Wątpię, żeby data wejścia 'Przed świtem' do kin zmieniła się, chyba że przydarzy się coś niespodziewanego, natomiast data uroczystej premiery z czerwonym dywanem etc. oraz daty premier w poszczególnych krajach będą oczywiście ustalone w przyszłości. No ale rozumiem, że wydaje się, że to jeszcze mnóstwo czasu na takie rzeczy :-)