6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324540
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Kiedyś usłyszałam o SaliS am. taką opinię, że jest to film dobry, ale już dawno nieaktualny, że w światowym kinie takie tematy były poruszane już dawno i nie robi to już na nikim wrażenia. Najwyraźniej ta osoba niewiele czytała o 'sali samobójców' po światowej premierze. Wystarczy poczytać opinie na FW na IMDb czy na youtubie, by zobaczyć, że Polacy w większości jak zwykle krytykują a na zagranicznych stronach trudno znaleźć negatywne opinie o tym filmie. W znaczącej większości ludzie uważają ten film za naprawdę świetny i warty obejrzenia. Ten film to świetny przykład na to, że Polak zawsze krytykuje to co polskie, że inne narody bardziej potrafią nas docenić niż my sami siebie.

Wg mnie ten film jest naprawdę poruszjący, świetnie zagrany. 9/10

ocenił(a) film na 2
nijak

nie wiedziałem że film jest na tvp2 dzisiaj, zacząłem oglądać od 40 minuty jakoś bo grałem w "barbarzyńską" grę zwaną piłką nożną i oglądałem jakieś 20 minut SS bo leci mecz Brazylia-Francja ale mi to wystarczyło żeby znaleźć co nieco;
1. nielogiczny dominik nabrał się na kłamstwa rozowej ze nie wychodzi z domu od 3 lat.
2. zamkniety dominik siedzi 10 w pokoju, jego opiekunka mowi ze nic nie je, ale chyba lubi powietrze
3. dominik był pełnoletni wiec nie mozna go zamknac w szpitalu bez wyroku sadu, a Ci lekarze na pewno takiej władzy nie maja
4. obserwacja nie trwa 3 dni nawet jak sad na to wyrazi zgode
5. slepy dominik nie zauwazył ze rozowa chce go wykorzystac tylko dla zdobycia tabletek, mam do tego pytanie jak jej miał te tabletki przekazac skoro twierdziła ze ona nie wychodzi, czyzby był az tak głupi?
6. sylwia nigdy nie chciala popelnic samobojstwa wiec po co te klamstwa?

z pozdrowieniami od fana sportu "kibola" chodzącego na co dzień w koszuli :)

yowle93

Myślałem, że miałeś na myśli jakieś mądrzejsze rzeczy:

Ad 1. W filmie Sylwia nie wychodziła z domu przez 3 lata. Nie ma tu nic nielogicznego. Nie zrozumiałeś powodów jej postępowania.
Ad 2. Ważne ,aby by pić, to dłuższy czas można wytrzymać bez jedzenia. Nie ma tu nic nielogicznego.
Ad 3.Jeśli w stosunku do osoby zachodzą podejrzenia, że jest ona chora psychicznie może być ona przyjęta do szpitala psychiatrycznego bez swojej zgody celem obserwacji i postawienia diagnozy. Nie ma tu nic nielogicznego.
Ad 4. Taka obserwacja nie może trwać dłużej niż dziesięć dni. Nie ma tu nic nielogicznego.
Ad 5. Dominik była zaślepiony, więc mógł nie widzieć manipulacji. Sylwia nie twierdziła, ze będzie siedzieć w domu do końca życia. Nie ma tu nic nielogicznego.
Ad 6. Nie rozumiesz postępowania bohaterów, to można rzec, że nie rozumiesz filmu, który oceniasz. Jest bardzo prosta odpowiedź na to pytanie. Nie ma tu nic nielogicznego.

Potwierdziłeś, że oceniasz coś czego nie rozumiesz i dlatego fałszywie oceniłeś film.

ocenił(a) film na 2
nijak

z punktem 3 i 4 nie masz racji na 100% ale cóż osobę można ubezwłasnowolnić jedynie jak jest groźna dla otoczenia a nie dla samego siebie, normalna obserwacja dla osob niepełnoletnich trwa minimum 14 dni, co do osób pełnoletnich skazanych przez sąd to chyba minimum 1-3 miesiące nie pamietam dokładnie :) inną rzeczą nielogiczną sposób śmierci dominika, łyknął i po krótkim czasie umarł, to nie tak działa wiem to bo mój kolega tak próbował i mu się nie udało to trwa kilka godzin
nie rozumiem Twojej postawy, nie możesz pojąc ze ktos ma inny stosunek do tego filmu, a Ty od razu wyzywasz od ludzi ktorzy uzywaja jedynie piesci, pewnie jakby Ci ktos zasalutował z reka wyprostowana ku gorze albo narysował pewien znak rozsławiony w europie podczas II wojny światowej to od razu byłoby "debil" itp bo nie wiesz co to tak na prawde znaczy, ale dalej zyj w swoim swiecie karmiony bzdurami telewizyjnymi i facebookowymi

yowle93

Jeżeli chodzi o punkt 3 i 4, to nielogicznością jest to, że oczekujesz od widza eksperckiej wiedzy na ten temat. Większość nie będzie miała pojęcia, kto z nas ma właściwsze informacje na ten temat.
W sprawie śmierci Dominika, też nie ma nielogiczności w tym sensie,że wiedza ogólna jest taka, ze niewłaściwie stosowane lekarstwa mogą być szkodliwe. Widziałem już dyskusje na ten temat między ekspertami, gdzie jeden z nich udowadniał, ze po lekarstwach się nie umiera, a drugi wykazywał, że w połączeniu z alkoholem jest to możliwe. Skąd tym masz taką wiedzę, że Dominik łyknął i po krótkim czasie umarł? Przecież wyraźnie jest pokazane, że trwało to dłuższy czas.
Twoja ocena mojej osoby wynika z dyskomfortu jaki masz wynikającego z tego, że ktoś wskazuje na błędność twych wypowiedzi.

ocenił(a) film na 2
nijak

dobra nie ma sensu dalej gadać ja nie zmienię swojego zdania ani Ty, dałem 2 tylko ze względu na piosenkę Turn Me On

yowle93

Nie spodziewam się zmienisz zdanie, ja tylko wskazuję innym forumowiczom błędność twych wypowiedzi. Filmowi należałyby się jeszcze dodatkowe punkty za inne rzeczy, ale rozumiem, że są one poza twoją percepcją.

ocenił(a) film na 2
nijak

dobra ja jestem głupi a dominik jest calkowicie normalny

yowle93

Nie jest z tobą, aż tak źle. Większość innych filmów oceniłeś według mnie rozsądnie (no może oprócz Matrix Rewolucje). Tutaj jest tylko tzw. wypadek przy pracy.

ocenił(a) film na 2
nijak

możliwe, Matrixu nie ogarniam i nie będę chyba nigdy ogarniać :) chociaż kilka razy oglądałem nie porywa mnie ten film

yowle93

Od siebie potwierdzę tylko, że przy 10 punktowej skali ocen 6,8 to jest POWYŻEJ średniej, która jest równa 5.

Chciałbym jeszcze napisać, że nie przekonały mnie wytknięte "nielogiczności", ale tak naprawdę żadna z wymienionych nie jest nielogicznością... Jeśli masz coś jeszcze w rękawie, to zapodaj.

yowle93

Matrix to świetny film. Kontynuacja nie była już tak samo dobra, pomimo, że bardziej widowiskowa. Nie rozpisuje się, bo nie jest to właściwy wątek, aby poruszać ten temat.

return_lux

dokładnie. My cały czas porównujemy się do USA....

ocenił(a) film na 10
nikike

;** !

ocenił(a) film na 10
return_lux

Dokładnie. Pierwszy polski film od dawien dawna który za granicą odniósł sukces i którym naprawdę się tam możemy chwalić.

ocenił(a) film na 6
return_lux

uważam ten film ze nieco nieaktualny, gdyż takie życie miało się kilka dobrych lat temu. tzn całość pokazana jest w fazie wieku 'cielęcego', zatem 'gimbazy'. po maturze to jakiś kosmos, wspomina się takie zachowanie jako absurd. dominik stanowczo był opóźniony, powinien przeżyć ten 'bunt' w wieku 13 lat, nie 19. A buntem nazywam zamykanie się w sobie i traktowanie rodziców jako zło.

return_lux

Nie mogę powiedzieć,żeby ten film był źle skręcony czy nawet źle zagrany, bo tak nie jest i muszę obiektywnie za ta sferę filmu wystawić laurkę.Ale na tym bym zakończyła. Fabuła o biednym Dominiku, którego wszyscy mają w d***e i który znajduje różową cizie w necie to już taki wyssany z palca banał,że zalałam się ze śmiechu. Na siłę szukany problem i bardzo jednostronnie pokazany świat "niby"oczami na siłę zagubionych dzieci. ktos czerpał pomysł z tej samej "studni" co K.Rosłaniec ze swoimi śmiesznymi "Galeriankami". No i Roma G. błagam, nie ma w Polsce naprawdę lepszych aktorów? Najlepiej zobrazował ten film M.Sturh podczas rozdania Orłów (jak dobrze pamiętam). Niemniej jednak J.Gierszał jest bardzo dobrze zapowiadającym się młodym aktorem,ale musi lepiej dobierać scenariusze.

ocenił(a) film na 3
return_lux

Jesli rzeczywiscie sa jakies dobre opinie na zagranicznych to tylko dlatego, ze nie znają języka polskiego i nie wiedzą jak strasznie pretensjonalne są dialogi i aktorstwo- cos okropnego, ten film to infantylny, prenetsjonalny shit.