Salt

2010
6,5 156 tys. ocen
6,5 10 1 156009
5,0 28 krytyków
Salt
powrót do forum filmu Salt

wielu uzytkownikow zadaje to pytanie - majac odpowiedz przed nosem. Rozumiem, ze
nie wszyscy sa obeznani z gatunkami kina, nie interesuja sie tym lub nie maja pojecia.
Ale dlaczego fani tej produkcji nie sa w stanie zrozumiec, ze ten film nie mial taki byc ?
to bardzo dziwne, a szczegolnie u jednego z uzytkownikow FW.
A wiec o co chodzi ? Chodzi o to, ze ,,Salt`` to thiller szpiegowski - niestety, ale tak tylko
pisze na opakowaniu, bo thillerem szpiegowskim ten film nie jest. Salt to zwykle
sensacyjne kino akcji z udzialem nierealnych w rzeczywistosci bzdur. do tego dochodzi
scenariusz. Zdecydowana mniejszosc z was, jest zachwycona ta historia, a ja to
rozumiem ( a raczej nie rozumiem, ale przyjmuje do wiadomosci ). Temat ,,uspionych
agentow`` to bajeczka, ktora jest przepelniona ,,dziurami``- i to nie tylko ja tak mysle- tak
mysli wiekszosc recenzentow na calym swiecie. nie mowiac juz o widzach. scenariusz,
ktory jest tak dziurawy i pospolity, nie powinien miec miejsca w filmie szpiegowskim.
Gdyby zostal przedstawiony w jakis lepszy sposob, to moze cos by z tego bylo. Ponad to
widzowie zostali zwyczajnie oszukani, bo wszyscy mysleli, ze bedzie to szpiegowski
thiller, a nie zwyczajne kino akcji - i pod tym wzgledem wszyscy sa rozczarowani i dlatego
salt ma tak niska ocene.

tak wyglada podsumowanie filmu salt, jako szpiegowski thiller.

ale jako kino akcji, salt jest udane. duzo bzdur itd. w kinie akcji nikomu nie przeszkadza
slaby scenariusz, wiec z tym tez nie ma problemu, ale sek w tym, ze nie kino akcji
chcielismy zobaczyc....

oczywiscie film mozna oceniac taki jaki jest, a nie jaki mial byc, ale rozczarowania nie da
sie ukryc, a juz na pewno kiedy producenci Salt zrobili z widzow debili.

ocenił(a) film na 6
damian_filmweb

W filmie akcji nikomu nie przeszkadza słaby scenariusz? Lepiej jakbyś pisał w swoim imieniu. Mi np. bardzo przeszkadza.

ocenił(a) film na 5
luk86t

no to zalezy tez jakie kino akcji. Taki film jak expendables - scenariusza tam nie ma, a mimo to film jest dobry, bo w stylu lat 80.

oczywiscie piszac slaby, to nie mialem na mysli czegos zenujacego. mialem na mysli cos takiego jak scenariusz do Salt, a ten nie jest zly jesli chodzi o zwyczajne kino akcji.

jak cos to sorry za pomylke.

ocenił(a) film na 6
luk86t

Masz rację luk86t, ja także wolę kino akcji z dobrym scenariuszem. Jeśli komuś nie przeszkadza w filmie akcji słaby scenariusz, to znaczy, że jest mało wymagającym widzem, ale cóż, to jeszcze nic złego, prawda? Niech dają filmom typu EXPENDABLES 8/10 Jak można czemuś takiemu dać 8/10 swoją drogą...?

ocenił(a) film na 5
grim_troll_hunter

hmm zapewne nie masz pojecia o tej produkcji, wiec nie dziwi mnie to. ocena jest za wysoka o 2 oczka ze wzgledu na obsade i klimat filmow akcji lat 80.

za to ty wystawiajac 8/10 salt, nie masz czym sie bronic. obsada ? phi... klimat ? dobre....

ocenił(a) film na 6
damian_filmweb

tez tak mysle. szkoda, ze zmarnowali potencjal tego filmu. Ale kino akcji nie moze miec slabego scenariusza- w mojej opini.

ocenił(a) film na 3
damian_filmweb

No masz rację jak zobaczyłem A.J w obsadźie to byłem pewien że będzie to jakiś tomb riderowy skakaniec/strzelaniec/pościguniec.. i tak jest w ostatecznośći..jeszcze kilka akcji rodem z Mac Givera np jak Salt robi ta wyrzutnię rakiet or sth z tego krzesła obrotowego... Ogólnie rzesza hamburgerożerców ucieszona

użytkownik usunięty
astral_dream

Mi się film bardzo podobał(dałem 10/10, choć wiem, że nie jest to ocena obiektywna), ale faktycznie traktuję to jako film akcji. W ogóle o filmie dowiedziałem się po zobaczeniu trailera, więc już wiedziałem, że to będzie nastawione na akcję, a ja tam uwielbiam filmy, w których dużo się dzieje, ktoś co chwilę dostaje w pysk i są pościgi itp. A co do fabuły to jest ona znacznie lepsza, niż takie jak w "Mission Imposible" typu: zabij kogoś tam, zniszcz jakiś tam wirus itd.
A co do uśpionych agentów toto jest akurat prawda... Choćby w sierpniu zeszłego roku w amerykańskim CIA wykryto 10 osób, które informowały Rosję, co robią Amerykanie. Tak więc tego nie można traktować jak bajki, choć jak bajkę traktować można zdolności Salt.

ocenił(a) film na 5

jesli byles nastawiony na film akcji, to nie ma problemu, ale ocena, tak czy inaczej, nie jest objektywna- tak jak napisales. moim zdaniem min. 2-3 oczka mniej.

co do uspionych agentow. Napisales, ze rosja takich miala niedawno w CIA. Ale to byli zwykli informatorzy, a takich jest wszedzie pelno ( nawet w zenujacym polskim rzadzie ). To nie uspieni aganci, ktorzy nagle budza sie i zdradzaja kraj.

ocenił(a) film na 5
astral_dream

niestety- taka prawda.

damian_filmweb

Jedna uwaga, uwazam ze podzial filmow na gatunki jest troche wyimaginowany, to taka chec do kategoryzowania wszystkiego co widzimy, czesto nie tylko filmow, wiec nie miejmy tego za zle. Przepraszam za brak polskich znakow.

P.S. zycze wszystkim lzejszych wypowiedzi i ciekawszych tematow do rozmow.

damian_filmweb

"Ale dlaczego fani tej produkcji nie sa w stanie zrozumiec, ze ten film nie mial taki byc ?"
Podstawowa rzecz jakiej uczą przy interpretacjach dzieł literackich (można śmiało przenieść to na płaszczyznę kina) - to jaki utwór miał być wie tylko jedna osoba - autor. Ale wiem że takich rzeczy od ciebie nie można wymagać Damianku.

"A wiec o co chodzi ? Chodzi o to, ze ,,Salt`` to thiller szpiegowski - niestety, ale tak tylko
PISZE na opakowaniu, bo thillerem szpiegowskim ten film nie jest"
a) JEST NAPISANE
b) reklamą filmu zajmuje się dystrybutor (coś jak reklama Woody Allena jako reżysera filmy Vicki Christina Barcelona)

"Temat ,,uspionych
agentow`` to bajeczka, ktora jest przepelniona ,,dziurami``- i to nie tylko ja tak mysle- tak
mysli wiekszosc recenzentow na calym swiecie."
Uśpieni agenci z ZSRR szykują zamach na prezydenta USA, gdzie ty się tutaj dziury dopatrzyłeś.

"ale jako kino akcji, salt jest udane. duzo bzdur itd. w kinie akcji nikomu nie przeszkadza
slaby scenariusz, wiec z tym tez nie ma problemu, ale sek w tym, ze nie kino akcji
chcielismy zobaczyc...."

Pewnie nie zdajesz sobie z tego sprawy ale z twojej wypowiedzi wynika mniej więcej coś takiego:

Dystrybutor reklamuje Salt jako film sensacyjny/akcji - otrzymujemy dobrą produkcję.
Dystrybutor reklamuje Salt jako thriller szpiegowski - otrzymujemy złą produkcję.

Ten fragment przeczytaj pięć razy abyś dobrze go zrozumiał.

Reklama nie ma wpływu na wartość dzieła.

ocenił(a) film na 5
SzokkuTasa

tak, jak zwykle wyskoczyl szkokusrasa i probuje cos tlumaczyc. zalosne sie to robi. nie dziwi mnie fakt, ze salt ci sie podoba. przeciez Ty nie widziales dziur w scenariuszu, debilnych popisow akrobatycznych ( przy tym wysiada nawet film expendables- jesli chodzi o nierealnosc).
ja ci polecam, abys obejrzal ten film jeszcze kilkakrotnie to moze cos zalapiesz, bo widze, ze ciezko z tym u ciebie.
widze, ze nie rozumiesz tez o co mi chodzi z Salt jako kinem akcji lub thillerem szpiegowskim. szkoda, bo napisalem to tak wyraznie, ze nawet dziecko jest w stanie to zrozumiec. Ale dam ci przyklad, abys zrozumial. Film expendables - producenci gadaja, ze jest to twarde kino akcji. itd. A kiedy TY szkokusrasie idziesz do kina i widzisz dobra komedie zamisat kina akcji to co sobie pomyslisz ? bo jesli twoim zdaniem cie nie wychuj###i to zle sie czujesz.

damian_filmweb

"przeciez Ty nie widziales dziur w scenariuszu, debilnych popisow akrobatycznych ( przy tym wysiada nawet film expendables- jesli chodzi o nierealnosc).
ja ci polecam, abys obejrzal ten film jeszcze kilkakrotnie to moze cos zalapiesz, bo widze, ze ciezko z tym u ciebie."

Nie załapałeś mojej niezbyt dobrze zarysowanej ironii, no cóż nie mogę mieć o to pretensji. Nie załapał byś nawet gdyby było to wyryte przed tobą drukowanymi literami.
Tak dla jasności chodziło o ten fragment :
""Temat ,,uspionych
mysli wiekszosc recenzentow na calym swiecie."
Uśpieni agenci z ZSRR szykują zamach na prezydenta USA, gdzie ty się tutaj dziury dopatrzyłeś. "

"widze, ze nie rozumiesz tez o co mi chodzi z Salt jako kinem akcji lub thillerem szpiegowskim. szkoda, bo napisalem to tak wyraznie, ze nawet dziecko jest w stanie to zrozumiec."
Nie możesz mieć o to pretensji do mnie Damianku, jestem w stanie zrozumieć Ciebie na tyle, na ile człowiek może zrozumieć małpę.
Rozumiem dlaczego szympans wejdzie na drzewo aby zerwać banana, ale nie wytłumaczę dlaczego szympans wyrzucił na wpół zjedzonego banana. To chyba wie tylko szympans.

Ale na poważnie bo nie chcę dłużej obrażać naczelnych:

"Ale dam ci przyklad, abys zrozumial. Film expendables - producenci gadaja, ze jest to twarde kino akcji. itd. A kiedy TY szkokusrasie idziesz do kina i widzisz dobra komedie zamisat kina akcji to co sobie pomyslisz ? bo jesli twoim zdaniem cie nie wychuj###i to zle sie czujesz."

Na początek jedna kwestia do wyjaśnienia - "sprzedażą" filmu zajmuje się dystrybutor. I jedyne co jest dla niego ważne to żeby zarobić. Jeżeli uzna że Exendables będzie się lepiej sprzedawać jako musical to będzie go promować jako musical.
Jeżeli jesteś ograniczonym pół-mózgiem to dasz się nabrać - co w Twoim przypadku mnie by nie zdziwiło.

Ale dam ci przykład, abyś zrozumiał. Film expendables - producenci (dystrybutorzy) gadają, że jest to twarde kino akcji(tutaj nie powinno być kropki). itd. A kiedy ja idę do kina i widzę dobrą komedię zamiast kina akcji, to co sobie pomyślę? Stallone w końcu nakręcił jakiś porządny film który nie jest durną sieczką z mordobiciem i dużą ilością wybuchów.

Wtedy się budzę bo oczywiste jest że Sylwek jest nędznym reżyserem i lepsze filmy kręci babcia klozetowa z pekaesu.

ocenił(a) film na 5
SzokkuTasa

takiego chamstwa nawet nie zamierzam komentowac. pomysl co robisz prostaku.

damian_filmweb

Damianku jakim pacanem trzeba być aby napisać w komentarzu że nie masz zamiaru czegoś komentować?

Swoją drogą nie uważam abym w tym poście był bardziej chamski niż w innych z których komentowaniem nie miałeś problemu.

Kilka postów niżej użyłeś trudnego słówka którego znaczenia jeszcze dobrze nie opanowałeś:

Hipokryzja

Spróbuje ci wyjaśnić jedno z jego znaczeń na zaistniałym przykładzie:
"takiego chamstwa nawet nie zamierzam komentowac" - komentarze innych moich postów które także nie należały do kulturalnych komentowałeś. Zgadnij więc czym się wykazałeś?

Ps
Nie dziękuj, twoja nauczycielka od języka ojczystego pewnie by pomyślała: "Cuda jednak się zdarzają"

ocenił(a) film na 5
SzokkuTasa

hehe o czym ty piszesz? napisalem, ze nie zamierzam komentowac twojego chamskiego komentarza. masz problemy ze zrozumieniem czegos ? widzisz abym komentowal twoje zachowanie tak jak zwykle ? pewnie nie znasz takiego zworotu, ktory jest czesto uzywany jesli ktos nie ma zamiaru komentowac czegos tam.... czyli no comment. piszac to nie komentujesz czyjegos postu kretynie. jedynie dajesz jasno do zrozumienia, ze zachowanie drugiej osoby jest nie do przyjecia. mysl troche pacanie.

damian_filmweb

Wybacz ale zwrot : no comment, znają tylko nieformowalne tłuki mieszkające w Norwegii.

Nie odpowiedziałeś na pytanie, i nie podziękowałeś, chamie.

SzokkuTasa

Niereformowalne tłuki oczywiście miało być.

ocenił(a) film na 5
SzokkuTasa

na lpszy tkst ci ni stac prostaku ? nie wiem jak tam u ciebie na wsi w polsce jest, ale tutaj w cywilizowanym swiecie, smiejemy sie z takich prostaczkow jak ty.

damian_filmweb

Co dokładnie miałeś na myśli używając określenia "lepszy".
Jest to pojęcie względne i w zależności od przyjętego kryterium coś może być lepsze lub nie być.

Kryterium przyjętym przeze mnie była zdolność do przyjmowania i analizy informacji, oraz rozumienie tekstu czytanego.

Korzystając właśnie z tych wyznaczników doszedłem do wniosku że określenie "niereformowalny tłuk" będzie pasować idealnie.

Tak więc znalezienie lepszego określenia nie jest takie proste jak mogło by się wydawać. Ewentualnie można zmienić kryteria, wtedy będę mieć większe pole do popisu.

ocenił(a) film na 5
SzokkuTasa

juz napisale co o tobie mysle w innym temacie. nie ma sensu sie powtarzac, bo i tak nic do ciebie nie dociera. jak do prostaka - to okreslenie pasuje idealnie. i hipokryta.

damian_filmweb

Poproszę damianeczku o podanie przykładów gdzie:
a) coś do mnie nie dotarło - ( podaj cytaty z których wyciągnąłeś takie wnioski)
b) uzasadnij dlaczego uważasz mnie za hipokrytę

c) prostak - pozwól niech zgadnę, rodzice tak cię nazywają i teraz bezmyślnie przenosisz swoje negatywne emocje na innych

ocenił(a) film na 6
SzokkuTasa

Dobrze napisałeś, Szokku, ale damian polecany przez Ciebie fragment przeczytał tylko cztery razy i zupełnie nie zrozumiał, o co Ci chodziło. Ja już się poddałem w temacie dyskusji z tym "wybitnym" znawcą kina, ponieważ to rzucanie grochem o ścianę...

ocenił(a) film na 5
grim_troll_hunter

hehe przy tobie to na pewno jestem wybitnym znawca kina. znowu napisales kupe bzdur i myslisz, ze mi dowaliles ? poza twoja kompromitacja ( po raz kolejny ! ) nic nie pokazales. naprawde daj sobie spokoj z FW, bo cos ci nie wychodzi.
lepiej idz obejrzy Salt po raz kolejny. przeciez to swienty film. wybitny wrecz. w sam raz dla takich inteligentow, ktorzy nie potrafia wylapac z filmu zenujacych bledow.

pozdrawiam ,,znafco``

grim_troll_hunter

James Cameron po nakręceniu Avatara 2 powinien w drodze wyjątku dla Damianka przeprowadzić specjalną kampanię reklamową na terenie Norwegii i promować swoje dzieło jako dramat historyczny.
Ciekawe kiedy chłopak by się połapał i czy byłby niezadowolony z powodu tego że nie otrzymał tego czego się spodziewał.

ocenił(a) film na 6
SzokkuTasa

Wiesz, problem z damiankiem polega na tym, że naprawdę nie ma nic ciekawego do powiedzenia na temat Salt, ale nawet gdy mu to wszyscy dookoła mówią, to chłopak jest tak zafiksowany na swój punkt widzenia, że nie dostrzega rzeczy oczywistych, czyli na przykład tego, że często-gęsto zaprzecza sam sobie, lub że mówi nie na temat. Dał tego doskonały przykład w temacie założonym przeze mnie kilkudziesięcioma postami. Jako osoba średnio rozgarnięta błąka się wokół haseł "debilny scenariusz", czy "zenujace bledy". Tym bardziej trudno pojąć, o co mu chodzi, bowiem słownik języka polskiego nie zawiera pozycji "zenujacy", ani "bledy". Najbardziej zbliżone, to "zezujący" i "blady"... ale to bez sensu po raz kolejny.

ocenił(a) film na 5
grim_troll_hunter

eee a co mam pisac innego ? scenariusz jest zenujacy i debilny. nie ma sensu sie rozpisywac, bo i tak nie zrozumiesz, a ponad to nie pamietam dokladnie tych bledow, ale to bez znaczenia. ty wiesz lepiej. ciekawe gdzie mowie nie na temat ? sorry, ale to ty pisales do mnie pla pla pla pla, a ja ci odpowiadalem tym samym....wiec kto tu pierdzieli nie na temat ? ty. i jak widac TY sam sobie przeczysz. szkoda. na drugo raz pomysl zanim zaczniesz kogos krytykowac.

jesli masz problemy ze zrozumieniem polskiego bez polskich znakow....to nie czytaj i nie odpisuj. zaoszczedzisz mi czasu.

pozdrawiam ,,znafco``

damian_filmweb

Żenujący i debilny - to jest właśnie twój poziom argumentacji Damianku, idealnie dopasowany do poziomu twojej inteligencji.

ocenił(a) film na 5
SzokkuTasa

tak, tak ale nie mysl juz za duzo hipokryto.

ocenił(a) film na 6
damian_filmweb

Hipokryzja (od gr. ὑπόκρισις hypokrisis, udawanie) – fałszywość, dwulicowość, obłuda. Zachowanie lub sposób myślenia i działania charakteryzujący się niespójnością stosowanych zasad moralnych. Udawanie serdeczności, szlachetności, religijności, zazwyczaj po to, by wprowadzić kogoś w błąd co do swych rzeczywistych intencji i czerpać z tego własne korzyści.

Jeśli nie uzasadnisz, dlaczego napisałeś "hipokryta", to, ojej, jeszcze sobie pomyślę, że używasz słów, których znaczenia nie rozumiesz. I kilka innych osób na tym forum pomyśli podobnie...

ocenił(a) film na 5
grim_troll_hunter

fajnie, ze wkleiles wikipedie. nawet ciekawa definicja, ktora switnie pasuje do pana szokusa. dwulicowosc i falszywosc. pan szokus udaje kogos inteligentnego, stara sie sprawiac dobre wrazenie, ale kiedy poczuje zapach ofiary to zmienia swe oblicze na cos czego nie mozna opisac slowami.

ciekawe czemu skopiowales to z wikipedi ? ojoej jeszcze pomysle, ze nie potrafisz samodzielnie wytlumaczyc tego pojecia. i kilka osob na tym forum pomysli podobnie....

ocenił(a) film na 5
damian_filmweb

swietnie *

ocenił(a) film na 5
SzokkuTasa

tak szoku. oczywiscie. mimo tego, ze mam racje ( o czym dobrze wiesz ) ty wolisz dalej pisac, ze jednak wiesz lepiej. madre to.

damian_filmweb

A rację masz? Pozwól niech zgadnę: Ponieważ tak twierdzisz.
Od razy przypomniała mi się odpowiedź Julii Pitery na zadane pytanie "Dlaczego? Bo ja tak mówię"

Ja twierdzę że jesteś osłem, jednak bez podania argumentów są to tylko puste słowa.

Ps
Nie myśl że w swojej pierwszej wypowiedzi w tym temacie podałeś jakieś argumenty, ja bym to nazwał przemyśleniami półgłówka - co z porządnym uzasadnieniem własnej opinii nie ma za wiele wspólnego.

ocenił(a) film na 5
SzokkuTasa

czyli dalej nie rozumiesz tego co napisalem. i dalej wolisz osobista wojne. nie dziwie ci sie, przeciez chcesz zaistniec.

twierdzisz, ze nie mam racji i nie umiem podac argumentow, bo nie napisalem po raz senty o dzirach w scenariuszu ? znow wypisales kupe bzdur i jestes z tego dumny. O tym, ze mam racje swiadczy np. taki banal jak spadajaca ocena tej swietnej produkcji. I zdecydowana wiekszosc recenzentow z calego swiata podziela moja opinie, wiec o czym ty mowisz ? nie mialem na celu wypisywac bledy tego filmu. chcialem pokazac jaki jest podstawowy blad w jaki wprowadzil widzow rezyser i scenarzysta Salt. chyba juz rozumiesz.

użytkownik usunięty
damian_filmweb

damian, ale skoro Ty oceniłeś "Dorwać byłą" na 8 to może zamilcz? Ten film to była tandeta i zamiast komedii dostaliśmy... ekhem... nic... Film był tak żenujący, że ja bym go nie zaliczył do żadnego gatunku, żeby nikogo nie obrazić. A jednym z twoich ulubionych aktorów jest Eddy? <hahahaha>....

ocenił(a) film na 5

dorwac byla to calkiem udana komedia i spokojnie mozna ocenic na 7 -8. wiec, chyba cos ci nie wyszlo z ta krytyka. coz, oceniles Salt na 10/10, a to mowi samo za siebie o twoim guscie filmowym.
jesli chodzi ci o Eddiego Murphyego to tak, jest on jednym z moich ulubionych aktorow komediowych. szczegolnie za takie hity jak Beverly hills cop lub swietny kabaret delirious. kilka jego najnowszych produkcji jest dosc niskich lotow, ale to o niczym nie swiadczy, bo talent komediowy ma niepowtarzalny, a to udowodnil juz niejednokrotnie.

ocenił(a) film na 6
damian_filmweb

Wybacz damianku (podoba mi się to zdrobnienie, taki sposób na "upupienie", jak u Gombrowicza), ale ciągle tylko piszesz "żenujący i debilny scenariusz" i tak od kilkudziesięciu w sumie postów, ale jeszcze nikt na tym forum nie usłyszał, na czym ten debilizm scenariusza polega. Wyjdź po raz pierwszy poza tego typu NIC NIE ZNACZĄCE ogólniki i wyjaśnij, co przez to rozumiesz. Potrafisz? I nie mów, że już o tym pisałeś, bowiem prawda jest taka, że jeszcze tego nie zrobiłeś. Nawet zakładając ten temat. Uświadczyliśmy tylko trochę bełkotu: "dziurawy", "pospolity", "bajeczka". Zdajesz się nie rozumieć, że takie zdawkowe hasła niczego nie udowadniają.

I ciągle te "dziury". "no fabula jest tak dziurawa, ze nie ma o czym gadac." Uwielbiasz, to słowo. Ok, nie wnikam. Jednak skoro jesteś taki nachalny, to spróbujmy to słowo-klucz rozszyfrować - dziurawy, czyli nielogiczny, tak? Tak rzucam Ci na "zatrybkę". Zatem wymień tutaj wszelkie nielogiczności scenariusza. I nie myl ich z nieprawdopodobnymi, kaskaderskimi wyczynami bohaterki, bo to inna para kaloszy.

Napisałeś w jednym miejscu: (fabuła) "zreszta jest kompletnie bzdurna. ruscy uspieni agenci ?" Co, do ciula, damianek miał na myśli? Że rosyjskich uśpionych agentów nie było? Że nie ma? Że nie będzie? Co w związku z nimi jest takie BZDURNE?

I bardzo cię proszę, odnieś się merytorycznie do tego, co napisałem i wyjdź trochę poza to, że jestem wg. ciebie "trollem", "znafcom", że "hehehe", oraz że "pierdzielę nie na temat". Otóż "pierdzielę" bardzo na temat, a Ty "pierdzielisz" zupełnie bez sensu. Twoje wypowiedzi, to jak na razie ogólnikowe pla, pla, pla, co bezskutecznie próbowałem ci wyjaśnić w wielu, wielu postach...

damian_filmweb

"O tym, ze mam racje swiadczy np. taki banal jak spadajaca ocena tej swietnej produkcji."

Na temat obiektywizmu w sztuce nie będę z tobą dyskutować, bo to nie twój poziom.
Jedno możesz przyjąć za pewnik - spadająca ocena filmu nie jest argumentem.

"I zdecydowana wiekszosc recenzentow z calego swiata podziela moja opinie, wiec o czym ty mowisz ?"
Podaj link do jednej profesjonalnej (tzn nie napisanej przez geniusza takiego jak ty) recenzji tego filmu gdzie ktoś "podziela twoją opinię".

"nie mialem na celu wypisywac bledy tego filmu. chcialem pokazac jaki jest podstawowy blad w jaki wprowadzil widzow rezyser i scenarzysta Salt"
Nawet nie chcę się zastanawiać jak w twoim rozumku uroiło się, że reżyser i scenarzysta mają cokolwiek wspólnego z promocją filmu.
Poprosił bym o cytaty/linki na podstawie których wyciągnąłeś te genialne wnioski.

ocenił(a) film na 5
SzokkuTasa

haahahhaha z tego co tu napisales padam ze smiechu...... naprawde. twoja inteligencja zwalila mnie z nog. Rezyser i scenarzysta - to oni robia film. oni decyduja o wszystkim i oni mowia jakie gatunek kina reprezentuje ich film. poczytaj ich wypowiedzi przed lub po nakreceniu Salt. I nie wiem co ubzduralo ci sie w twoim mozgu z promkcja filmu. wczesniej napisales, ze to dystrybutor filmu w np. polsce, decyduje jaki gatunek to bedzie. WTF ? zaden dystrybutor nie ma prawa napisac, ze film akcji to komedia romantyczna !! dystrybutor ma prawo zmienic nazwe filmu na taka, ktora przyciagnie widzow, ale gatunku jaki reprezentuje dany film nie da sie zmienic !! nie wiem kto nagadal ci takich bzdur, ale nie dziwi mnie to.

heh obiektywizm w sztuce. na wikipedi to znalazles ? bo cos za trudy tekst jak na ciebie. A spadajaca ocena to argument nie do przebicia, bo to mowi samo za siebie jak ludzie odbieraja ta produkcje.

co do recenzij - poczytaj na roznych portalach. np. imdb.com ( http://www.imdb.com/title/tt0944835/usercomments - np. pierwsza recenzja ). tym razem wieksza recenzja, ktora swietnie oddaje to co mysle o tym gownie :http://www.film.org.pl/prace/salt.html - oczywiscie nie mysl, ze napisal to jakis debil. chyba sie orientujesz, ze klub milosnikow filmu cieszy sie dobra opinia.

ocenił(a) film na 6
damian_filmweb

A oto bardzo pozytywna recenzja, a raczej opinia widza, bowiem wszystkie linki podane przez ciebie odsyłają do opinii widzów, a nie do fachowych recenzji zawodowych krytyków filmowych. Więc przytaczam ci dosłownie, co napisał internauta, bo ty byłeś zbyt ograniczony, żeby zerknąć niżej na stronie http://www.imdb.com/title/tt0944835/usercomm ents , bądź też celowo pomijasz pozytywne głosy:

110 out of 165 people found the following review useful:
Good Action Flick, 27 August 2010

Author: geekroad from Los Angeles

Many reviewers here have stated that this movie isn't realistic because 'Salt doesn't get bruised enough' or 'no one her size could...' Have these people ever been to an action movie before? NO ACTION MOVIE IS REALISTIC. They are all written to be over-the-top because that's what makes them entertaining. We suspend disbelief to enter the world of the action-hero (or heroine) and we go along for the thrilling ride that is sometimes so over-the-top it's ridiculous! But that's what makes it fun. If action movies were realistic, they would be slow and boring. This movie does not cross the line anymore than any other action movie.

Salt delivers exactly what is promised -- a solid 100 minutes of action. It keeps you watching, it keeps you guessing (even when it turns out you were right in some cases), and it entertains from start to finish. If you like the action movie genre, chances are you will enjoy this movie.

As for the reviewers who criticized the way Russians are portrayed, the action genre plays to comic book-like caricatures. The villains are no more realistic than the heroine! This isn't a documentary!

If you like action movies, give Salt a go. Angelina won't disappoint.

ocenił(a) film na 5
grim_troll_hunter

zaraz, to ty myslales, ze wszystie recenzje sa pozytywne albo negatywne ? wiadomo, ze na tej stronie znajdziesz pozytywne opinie, ale wiekszosc to wlasnie te negatywne. na pierwszej stronie masz tylko pozytywne opinie....

ocenił(a) film na 6
damian_filmweb

Na pierwszej stronie mam tylko pozytywne opinie? Pierwsza z nich jest negatywna. Coś mi się zdaje, że zacierają ci się różnice. Większość to te negatywne...? "Pierdzielisz" jak potłuczony. Dam ci tego próbkę, zniżając się do twojego nędznego poziomu - większość z opinii jest pozytywna. I co teraz? Gó...no ci udowodniłem i ty mi też... Tak właśnie wygląda "dyskusja" z tobą na twoim poziomie...

ocenił(a) film na 5
grim_troll_hunter

oczywiscie chodzilo mi o to, z znajesz tam prawie tylko negatywne opinie, ale przeciez nie zrozumiales o co mi chodzi. niestety, ale moj nedzny poziom jest, jak widac, za wysoki jak na ciebie. przeciez golym okiem widac, ze negatywn opinie to 80%. co tu chcesz jeszcze udowadniac ?

damian_filmweb

Nie wiem skąd czerpiesz informacje Damianku, w Norwegii wydają jakieś specjalne gazety dla dzieci opóźnionych w rozwoju czy jak?
Zresztą nieistotne.

"Rezyser i scenarzysta - to oni robia film. oni decyduja o wszystkim i oni mowia jakie gatunek kina reprezentuje ich film."
Trochę męczy nie już uświadamianie twojej ograniczonej osoby ale co tam:
a) scenarzysta - jak sama nazwa wskazuje zajmuje się pisaniem scenariusza, i na tym jego zakres kompetencji się kończy, nie decyduje on o wszystkim (nawet taki baran ja ty powinien to zrozumieć)

b) reżyser - jego zakres kompetencji jest o wiele większy, ma on największy wpływ na to w jakiej konwencji dany film zostanie nakręcony, jednak on także musi kogoś słuchać - producenta

c) producent - on daje pieniądze i może wymagać - w przypadku filmu Salt producentem było SONY PICTURES i to właśnie oni byli odpowiedzialni za promocję filmu

Teraz mała zagwozdka, jak to możliwe?
Na FW Salt jest sklasyfikowany jako : Thriller, Szpiegowski
Na Stopklatka jako :Thriller
Na IMDB jako : Action, Crime, Mystery

Wcześniej trochę prze kolorowałem aby twój betonowy łeb być w stanie cokolwiek pojąć.
Oczywiście że nie można zmienić Horroru na Komedie romantyczną.
Jednak istnieje pewna swoboda w klasyfikacji filmów, i z tej właśnie swobody mogą także korzystać dystrybutorzy.

"heh obiektywizm w sztuce. na wikipedi to znalazles ? bo cos za trudy tekst jak na ciebie. A spadajaca ocena to argument nie do przebicia, bo to mowi samo za siebie jak ludzie odbieraja ta produkcje."
No dobra skoro uważasz że możesz podjąć temat to chciałbym się dowiedzieć co masz w tej kwestii do powiedzenia odnośnie filmu Salt.

Odnośnie ostatniej kwestii - prosiłem o profesjonalne recenzje bałwanie.
Nie takie jak ta zaczynająca się od: "Słaby film wczoraj widziałem."
Profesjonalne tzn. napisane przez ludzi którzy zajmują się tym zawodowo, nie napisałem tego wprost ponieważ pokładałem jeszcze w tobie jakieś nadzieje - niepotrzebnie.
Może wymagałem zbyt dużo taki jełop jak ty nie odróżnił by profesjonalnej recenzji od tej która została napisana przez 5-letnie dziecko.

Poza tym, tutaj cytuję (siebie):
"Podaj link do jednej profesjonalnej (tzn nie napisanej przez geniusza takiego jak ty) recenzji tego filmu gdzie ktoś "podziela twoją opinię"."
Jeżeli uważasz że przytoczone przez ciebie "recenzje" pokrywają się z bełkotem który zamieściłeś w tym temacie to sam nie wiem co mam powiedzieć, kończą mi się już inwektywy.

Ps.
Z jednym się zgodzę:
Michał Fedorowicz na pewno nie jest debilem w odróżnieniu od ciebie, ponieważ zdołał naskrobać parę stron tekstu które można przeczytać bez palpitacji serca.

ocenił(a) film na 5
SzokkuTasa

czyli jak zwykle w twoim przypadku. prostactwo daj ci sie we znaki. szkoda. juz mnie meczy twoja nedzna osobowosc, zasranego chama, ale coz, wyjasnie ci co nieco.

teraz pomysl. scenarzysta pisze scenariusz do jakiegos filmu, ktory ma byc np, kinem akcji. scenariusz ten dostaje pozniej producent, a nastepnie rezysr, ktory ten scenariusz realizuje, ale nie moze zmienic scenariusza z szpiegowskiego thillera na kino akcji ( chyba, ze byloby to ustalone wczesniej z producentem i scenarzysta ). tak wiec wszyscy sie zgadzaja w tej kwesti. i rezyser kreci film, ale okazuje sie, ze scenariusz jest gowno warty jak na thillera szpiegowskiego ( z perspektywy widza ). tak wiec, albo producent i scenarzysta to idioci, albo pomysleli, ze szpiegowski thiller przyciagnie wiecej widzow. a pomylka tego nie mozna nazwac, bo wszyscy ze scenarzysta na czele twoerdzili, ze robia szpiegowski thiller......troche pokrecilem, ale nawet taki balwa jak ty zrozumie.

co do recenzji to jasno ci napisalem, ze nie jest to portal ogolnodostepny, a piszacy tam ludzie zajmoja sie tym na codzien, a ty z twoja wiedza na tamat kina nie dorastasz im do piet. wiec sa to profesionalne recenzje. nie wiem jak mozna byc takim bucem. zal mi cie. naprawde.

damian_filmweb

Widzę Damianku że realaia Hollywood znasz od podszewki, tymczasowo proponuję odłożyć tę konwersację, może jak trochę skretynieję, to będę w stanie sprawnie się z tobą komunikować.

Chciałbym jednak poruszyć temat obiektywizmu w sztuce:

Pozwól że ja zacznę:

Alfred Hitchcock powiedział:
"Film jest zły wtedy, jeśli ktokolwiek z publiczności chociaż na chwilę może odwrócić oczy od ekranu."

Zgadzasz się z jego słowami? Czyż nie jest tak że zawsze znajdzie się jedna osoba której coś się nie spodoba?

Z czego więc wynika wartość filmu?

Poproszę o rozwinięcie tematu.

ocenił(a) film na 5
SzokkuTasa

nigdy nie widzialem, tego tekstu, ale zgodzic sie nie mozna. bylaby to glupota, bo zaden film nie jest w stanie trafic w gusta wszystkich widzow. oczywiscie mozna dyskutaowac na temat stwierdzenia : chociaż na chwilę może odwrócić oczy od ekranu." - ale przekaz jest jasny. jesli film naprawde ci sie podoba to nie oderwiesz sie od ekranu - wychodze z takiego zalozenia. wydaje mi sie, ze ,,wartosci filmu`` nie mozna zdefiniowac w kilku zdaniach. ale moze ty wyjasnisz to pojecie ?

PS
widze, ze stac cie na ograniczenie wyzwisk i w miare inteligentna rozmowe.

ocenił(a) film na 5
SzokkuTasa

"Nie wiem skąd czerpiesz informacje Damianku, w Norwegii wydają jakieś specjalne gazety dla dzieci opóźnionych w rozwoju czy jak?". Masz jakiś problem z chorymi dziećmi?

ocenił(a) film na 5
_illusion_

masz na celu obrazanie mnie czy uswiadomienie temu inteligentowi, ze ma problemy z glowa ? niestety, ale tego typu teksty mozesz przeczytac w kazdym jego poscie.