Samotne serca

Lonely Hearts
2006
6,8 11 tys. ocen
6,8 10 1 11140
Samotne serca
powrót do forum filmu Samotne serca

Film generalnie bardzo fajnie zrobiony, ale niestety niewiele w tym prawdy. A szkoda, bo
swietna obsada i duzy potencjal.

Scarlatti

Pierwszy raz syłsze, żeby film oparty na faktach był "kompetnie nieprawdziwy"

mauzz

Oparty na faktach, owszem, ale calosc jest kompletnie zmieniona. Faktem jest to, ze taka para mordercow byla prawdziwa, ale inna byla miedzy nimi relacja, inaczej wygladaly wydarzenia i koniec tez byl inny. :)

ocenił(a) film na 6
Scarlatti

Ja właśnie nie wiem jak to było naprawdę. Osobiście uwielbiam "Lonely Hearts" z 1991 (dokładnie za wszystko, niesamowity klimat, relacje miedzy postaciami, grę, no i nieziemską muzykę- wszystko jest tam dla mnie doskonałe), a to z 2006 jakoś nie bardzo. Fajna obsada i mogłoby wyjść nieźle, ale jak dla mnie niepotrzebnie namieszali z wątkami osobistymi policjantów. To jakoś tak rozpraszało klimat i no ogólnie właśnie klimatycznie cały film w moim odbiorze nie domaga. Nie wciąga, cały czas jest się obok. Brak emocji.
Ale wracając do sedna, ciekawa jestem która historia - z którego filmu - jest bliższa prawdy. Możesz coś wiecej napisać o tym jak było naprawdę? Oglądałaś film z 1991?

Do mauzz: często filmy niby na faktach w rzeczywistości nie mają zbyt wiele wspólnego z prawdziwymi wydarzeniami. Szczególnie jest to częste właśnie wśród filmów o mordercach. Mnie to szczerze powiedziawszy zawsze irytowało, bo w takich sytuacjach po prostu powinni robić film w inspiracji o daną historię i nie udawać po chamsku, że jest na faktach. No, ale wszystko dla kasy i reklamy.

ocenił(a) film na 6
Eleonora

Przeczytałam link podany poniżej. Jeśli jest tam opisana prawda, a pewnie tak, to i tak w miarę sporo filmu zgadza się z faktami, choć rzeczywistość jednak była ciekawsza - to jak wpadli i przede wszystkim sama relacja między parą i w tym faktyczny wygląd Marthy.

użytkownik usunięty
Scarlatti

'dopoki nie wszedlem do internetu nie wiedzialem, ze na swiecie jest tylu idiotow' (St. Lem).

Scarlatti

...i co z tego? w Gwiezdnych Wojnach też nie było zbyt wiele prawdy a jakoś ludzie nie narzekają ;P jak chcesz w większości oparty na prawdzie film to polecam jakiś dokumentalny...

ocenił(a) film na 7
Scarlatti

zgadzam sie z scarlatti

Scarlatti

A tu możesz poczytać o tej kompletnie nieprawdziwej historii :
http://radoslaw.ligas.webpark.pl/mordercy/fernandez-beck.html

ocenił(a) film na 6
Artpeter

dzięki wielkie

użytkownik usunięty
Scarlatti

kolejny gimbus ze swoimi szkolnymi 'mundrosciami' i ograniczoną wyobraźnią, której życie jeszcze nie poszerzyło, skarży sie na rzekomy brak realizmu w filmie fabularnym. RĘCE OPADAJĄ!

cos jeszcze?

ocenił(a) film na 6

Nie zrozumiałeś tematu, a komentujesz. Nie chodziło o brak realizmu, a o to, że film jest niby w oparciu o prawdziwą historię, a nie ma z nią wiele, czy niemal żadnego, związku.

Eleonora

dobrze, ze Ty zwracasz uwage na wszystko tak bardzo dokladnie. Rowniez na to, ze jestem kobieta.

ocenił(a) film na 6
Scarlatti

A czy Ty jesteś użytkownik kotbury, do którego był skierowany mój komentarz? I tak swoją drogą, to akurat stanęłam w Twojej obronie - sensowności Twojego komentarza głównego, więc nie rozumiem dlaczego mnie atakujesz.

Eleonora

tfu, moja odpowiedz miala isc do tego dyletanta, nie do Ciebie. Przepraszam najmocniej.