Wiem, że się czepiam jednak wydaje mi się, że wkradł się drobny błąd w opis filmu.
"Są jak tytułowe liczby pierwsze (np. 11 i 13) oddzielone tylko cyfrą parzystą, która nie
pozwala im złączyć się ze sobą"
Po pierwsze nie cyfrą a liczbą, bo cyfr mamy dziesięć (od 0 do 9)
Po drugie stwierdzenie "tylko cyfrą parzystą" także jest niepoprawne bo już między 13 a 17
mamy dwie parzyste i jedną nieparzystą.
Pozdrawiam
P.Sz.
Matematycy są wszędzie :D Masz rację, jest błąd, pewnie po dłuższej chwili sama bym zauważyła, jako że też zaliczam się do tego zaszczytnego grona. Mam nadzieję, że ktoś to poprawi.
Odsyłam do książki Giordano:
"Na pierwszym roku studiów Mattia dowiedział się, że wsród liczb pierwszych niektóre są jeszcze bardziej szczególne. Matematycy nazywają je liczbami pierwszymi bliźniaczymi. Są to pary liczb pierwszych, które ze sobą sąsiadują albo raczej prawie sąsiadują, bo między nimi stoi zawsze liczba parzysta, która nie pozwala im się stykać naprawdę. Liczy takie jak 11 i 13, 17 i 19, 41 i 43. (...) Mattia uważał, że Alice i on są takimi właśnie bliźniaczymi liczbami pierwszymi, samotnymi i zagubionymi, bliskim sobie, ale nie na tyle, by naprawdę się zetknąć"
Zatem w opisie jedynym błędem jest sformułowanie 'cyfry' :)
A jeśli jeszcze dalej wchodzimy w matematykę, to trzeba zauważyć, że liczby 2 i 3 też są pierwsze, a jednak stoją obok siebie: D
W opisie nie wspominają, że chodzi o liczby pierwsze BLIŹNIACZE i stąd sie bierze zamieszanie ; ) (poza oczywistą 'cyfrą') też mi to nie pasowało, jak czytałem opis filmu, w samym filmie juz jest ok.
Dla dociekliwych definicja: Liczby bliźniacze to takie dwie liczby pierwsze, których różnica wynosi 2. Więc 2 i 3 się do nich nie zaliczają.
BTW 2 to w ogóle specyficzna liczba pierwsza bo jedyna parzysta i jedyna, której następna liczba całkowita jest tez pierwsza (ale nie o tym, nie o tym) ; P