Sekretne okno

Secret Window
2004
7,1 249 tys. ocen
7,1 10 1 248520
5,9 32 krytyków
Sekretne okno
powrót do forum filmu Sekretne okno

Sprzątaczka

ocenił(a) film na 7

Zaintrygowała mnie postać sprzątaczki. W książce pełni rolę marginalną, w filmie SPOILER bohater wyraźnie jej się boi [a przynajmniej jest nieswój], nie chce pokazać się jej z papierosem. Ona porządkuje mu dom [ w domyśle życie]. Poddaje do przemyślenia taki pomysł; [pewnie jest to nadinterpretacja] Sprzątaczka symbolizuje "normalność" bohatera, jego sumienie. Ze względu na zaczynające się zaburzenia psychiki chciałby on aby ona jak najszybciej wyszła z domu, opuściła go, żeby nie zauważyła, że wrócił do nałogu palenia - co też może być jakimś symbolem mrocznej strony jego duszy, która zaczyna dominować [sprzątaczka -jasna strona- już się w filmie nie pojawia, pojawia się za to SHOOTER].
Może to trochę wydumane ale co o tym myślicie?

krdor

Książki nie czytałam więc nie mam punktu odniesienia.Podoba mi się ta twoja"nadinterpretacja" bo jest bardzo interesująca. Prawie cały film dzieję się po drugiej stronie lustra,a to daje różne możliwości interpretacji. W domu Morta widzimy porządek i ład którego w rzeczywistości nie było. Według mnie ten fakt potwierdza twoje spostrzeżenie. Dla mnie nie jest też istotne czy sprzątaczka była osobą realną czy wykreowaną przez pisarza.:)))